CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Türkiye Taşkömürü Kurumundaki (TTK) üretim performansının sadece işçinin emeğiyle ölçülemeyeceğini bildirdi.
Köktürk, yaptığı yazılı açıklamada, TTK´nın özel şartları ve sosyal devlet ilkesi göz önüne alındığında kurumda performansa dayalı ücretlendirme sisteminin fiilen ve hukuken mümkün olmadığını savundu.
Kömür üretimindeki başarının TTK´da yapılması gereken yatırımların gerçekleştirilmesiyle sağlanabileceğini öne süren Köktürk, şunları kaydetti:
´´Kuruma gereken yardımları yapmadan, kurumun organizasyonunu ve yönetim anlayışını siyasal baskılardan arındırmadan faturayı sadece işçiye kesmek gerçekçi bir yaklaşım olarak kabul edilemez. TTK´daki üretim performansı, sadece işçinin emeğiyle ölçülemez. Taş kömürü kurumunda fiilen performansa dayalı ücretlendirmeyi yaşama geçirmek olanaklı değildir. Kuruma devletçe yapılması gereken yatırımların yapılmadığı gerçeğini bir kenara bırakarak işçinin yaşam standardını bire bir üretilen kömürle eşitlemesi açıkça anayasaya aykırıdır.´´
Bir süre önce TTK Genel Müdürlüğünce yeni istihdam edilecek işçilere yaptığı üretim oranına göre belirlenecek bir ücret politikasını içeren proje açıklanmıştı.
Editör: Pusula Gazetesi