Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Fevkani Köprüsü&[#]8217;nün yıkılması, Lavuar alanındaki binanın yıkılma kararı, kanalizasyon çalışmaları, Zonguldak limanındaki düzenlemeler, doğalgaz ve otopark gelirleri gibi bir çok konuda açıklamada bulundu.

Fevkani Köprüsü için hazırda bir projesi olmadığını, bir proje olsa dahi bunu hayata geçirmenin çok zor olduğunu ifade eden Başkan Akdemir, Lavuar alanındaki bina içinde yıkım kararının geldiğini fakat hemen yıkmanın mümkün olmayacağını söyledi.

Yıkım kararları konusunda eleştirilerde bulunan kişilere de gönderme yapan Akdemir; &[#]8220;Herkes boş ve anlamsız konuşmayı bıraksın. Zonguldak için ne yapılması gerekiyorsa oturalım ve beraber planlayalım. Ben hayatımda sormaktan hiçbir zaman utanmadım. Yönetici bilmediği şeyleri sorar. Bu ayıp değildir&[#]8221; dedi.

Kanalizasyon çalışmalarında Kapuz bölgesinde olduklarını fakat çalışmalar sırasında kayaya denk gelindiği için çalışmaların uzadığını belirten Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, liman ile ilgili ise; &[#]8220;Limanla ilgili dolgu planı çıksın ne yapacağımı herkes görecek. Liman arkasındaki mezbeleliği de kaldıracağım. Adliye önündeki çekek denilen yerler oradan kalkacak. Nasıl çekekse onu da anlamış değilim&[#]8221; diye konuştu.

Başkan Muharrem Akdemir, sorularımıza yönelik şu açıklamaları yaptı:

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ&[#]8217;NÜN HAZIRLADIĞI PROJEDEN HABERİMİZ YOK

Fevkani köprüsünü yıkmak için bir kere önünüzde proje olacak. Proje hazırlansın, alternatifleri düşünülsün, ondan sonra yıkımı yapmaya çalışırız. Kafamızda bir proje var ama şartları, her şeyi düşünmemiz lazım. Yöneticilik kolay değildir. Yaptım kırdımla olmaz bu işler. Afaki yorum yapamayız.

Bu konuda kim görevliyse, üst yöneticiler oturur ortak karar alırlar. Ondan sonra gerekli açıklama yapılır. Yıkılsın demekle olmaz. Şuan içinde hazırda gelişmiş bir projemde yok. Duyduğumuz kadarıyla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzde bu konuyla ilgili bir şeyler hazırlıyormuş. Haberimiz yok.

Dün tesadüfen yetkili arkadaşlarım harita üzerinde çalışırken denk geldim ve açıklama aldım. Harita üzerinde zaten köprü kaldırılmış görünüyor. Bu planlar daha önceden beri var. En önemlisi viyadük çalışmaları var. Ama şimdi nasıl yapacaksınız viyadükleri. Asma Tünelinden Soğuksu&[#]8217;ya kadar. Bunu hangi koşullar yapılacak. Bunları çok iyi düşünmek lazım. Tüm bunlarda hükümetimizin ve milletvekillerimizin yetkisi vardır. Onların öncülük etmesi gerekiyor.

Proje hazırlanır ama uygulanabilirliğine de bakmak gerekiyor. Maliyetini hesaplamak gerekiyor.

LAVUAR ALANINDAKİ BİNANIN YIKIMI 2 AYI BULUR

Lavuar alanının yıkım kararı geldi. Bununla ilgili hep birileri bir şeyler söyledi. Çok üzülüyorum. Bilen insanlar bile bunu &[#]8216;niye yıkılmıyor ya&[#]8217; diyorlar. Ama bunun bir karar mekanizması var. İstediğin zaman yıkamazsın. Bir düzen var. Bunu bütün yöneticilerimiz biliyor. Herkes boş ve anlamsız konuşmayı bıraksın. Zonguldak için ne yapılması gerekiyorsa oturalım ve beraber planlayalım. Ben hayatımda sormaktan hiçbir zaman utanmadım. Yönetici bilmediği şeyleri sorar. Bu ayıp değildir.

Yıkım kararının gelmesinin ardından bu konuyu TTK Genel Müdürümüzle görüştük. Sağ olsun onlarda destek olacaklar ve ihaleye çıkıp yıkacaklar. Öyle kolay yıkalım demekle de yıkılmıyor. Yıkılması bile para. Şimdi önümüzde birde bu süreç var. Yaklaşık 1,5-2 ay sürer. Bu o kadar uzun bir süreç değil. Yıllardır bekledik ama az kaldı.

Biz şuanda 18. madde çalışmalarımızı yapıyormuşuz. Orada kimin ne kadar yeri var belli olacak. Ondan sonra yine yetkili arkadaşlarımızla görüşeceğiz. Sivil toplum kuruluşlarıyla da bir araya geleceğiz.

KAPUZ&[#]8217;DA KAYAYA DENK GELDİK

Biz düzgün bir şekilde planlama yaparak bitirelim diyoruz. Çalışmalarımızı düzgün ve tertipli yapılmasını da önermiştik. İnşallah hep öyle gideceğiz. Makineleri da çoğalttık. Ama kapuz tarafında kayaya denk geldik. 3 günde bitecek iş 10 günde bitecek. Yolda dar. Buda halkımızı biraz yoruyor. Çok az bir işimiz kaldı.

HALKIMIZA ÇOK SABIRSIZ

Doğalgaz ihale sürecinin zamanı var. O bittiği zaman gerekeni konuşacağız. Mahallelerde girilecek ve zor olacak. Arıtma tesisi için mahallelere girilmedi. O ndenle halkımız daha sıkıntı çekecek. Hava kirliliği önlenmesi lazım. Zonguldak güzel bir şehir. Hala toz, çamur diyoruz. Halkımızda çok sabırsız. Neden böyle anlayamıyorum. Bu işler kolay değil.

YILLARDIR YIKILMAMIŞ YERİ AKDEMİR YIKTI

Arıtma tesisi bittikten sonra sahil projemiz var. DSİ ile görüştük ve destek olacaklarını söylediler. Ama olurlar mı bilemiyorum. Çok güzel bir proje yapacağız. Ama meseleye siyasal bakmamalı. Sebze pazarını yıktım. Yıllardır yıkılmamış yeri yıktım. Nasıl yıktım? Akdemir yıkar. Halkını da yanına alarak yıkar. Karşılıklı konuşarak hallettik. Orada çok çirkin bir görüntü vardı. Alışveriş yapılacak bir yer değildi. Esnaf bile beğenmiyordu. Üniversitemizin oradan Demirpark tarafına doğru olan bölgeyi de gezi yolu yapıyoruz. Çok güzel bir yer olacak.

LİMAN ARKASINDAKİ MEZBELELİĞİ ORADAN KALDIRACAĞIM

Limanla ilgili de dolgu planı çıksın ne yapacağımı herkes görecek. Liman arkasındaki mezbeleliği de kaldıracağım. Adliye önündeki çekek denilen yerler oradan kalkacak. Nasıl çekekse onu da anlamış değilim. Allah sağlık verirse hepsini yapacağım. Oradaki insanlarda bize destek verecek ve yardımcı olacaklar. Tek taraflı olmaz. Biri çıkıp hemen mahkemeye gidiyorum diyor. O pis mezbeleliğe alışmış çıkmak istemiyor. 2-3 ay yada 1 yıl dışarıda kalmak zoruna gidiyor ama sonrasın çok güzel bir yere kavuşacak. Hatta sonunda Allah razı olsun başkanım diyecek. Limanda haftada 2 gün temizlik yaptırıyorum. Ama her gün pislik oluyor. Dikkat etmiyorlar.

DÜKKANI KİRALAYAN CADDEYİ SATIN DA KİRALADIM SANIYOR

Otopark gelirleri belediyenin kasasına giriyor ve bir yerlere harcanıyor. Ama ben yeni yeni kavrıyorum. Bundan sonra ki otopark gelirleri otopark olarak ayrılacak. Belediye sineması önündeki otoparkı geçici olarak kaldırdım. Bir daha koyarım yada koymam o belediyenin kararı. Oradan çok güzel gelir elde ediyordum. Ama trafiğin rahatlaması anlamında buna karar verdik. Belediyenin 8-9 tane otoparkı var. Ama en iyi gelir bu cadde üzeriydi. Trafik sıkışıklığı nedeniyle de bunu yaptık. Titiz davrandık ve gerçekten faydası oldu. Şimdi Mer Otel&[#]8217;in önünü de iptal edeceğiz. Dükkan açan caddeyi kendinin zannediyor. Ama o dükkanı kiralıyor. Cadde halkındır. 3 lira için otoparka çekmiyorlar.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi