Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu, yazılı bir açıklama yaparak 13 Aralık 2011 tarihinde Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nde gerçekleşen gazetecilere yönelik sözlü saldırıyı kınadı.


KGD&[#]8217;nin açıklaması şöyle;


&[#]8220;13 Aralık 2011 tarihinde Zonguldak Belediyesince düzenlenen basın toplantısına katılmak üzere belediye binasında bulunan Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, derneğimiz eski başkanı ve yönetim kurulu üyemiz Atilla Öksüz&[#]8217;ün şahsında, Belediye Meclis Üyesi Orhan Yücel tarafından meslektaşlarımıza yönelik küfür ve hakaret içeren sözlü saldırıda bulunulmuştur.


Bir süredir, Belediyeye yönelik hakaret içermeyen eleştirileri yansıtan basın-yayın kuruluşunun bu iddialarına yanıt vermek üzere düzenlenen basın toplantısı, bu sözlü saldırı nedeniyle yapılamamış, tüm gazeteci arkadaşlarımız bu olumsuzluğu protesto etmek amacıyla toplantıyı terk ederek mesleki dayanışma örneği sergilemişlerdir.


Demokrasi, hem ülkeyi yönetenler hem de yerel yönetici ve siyasetçiler için farklı görüşlere tahammül etme sanatıdır. Yöneticiler ve siyasetçiler; gazetecilerin rahat çalışma koşullarını sağlamak, halkın bilgi edinme hakkını korumak ve basın özgürlüğüne saygı göstermekle sorumludur. Gazeteciler, kamu görevi yerine getirmektedir. Kamuoyunun aleyhine olan haksızlıklar, yolsuzluklar konusunda haber yapmak gazetecilerin en önemli görevidir. Bu tür yayınlara yönelik cevap ve düzeltme hakkı da bulunmaktadır.


Bunlar dışındaki tüm tutum ve davranışlar, basın ve ifade özgürlüğünün açıkça ihlali anlamına gelmektedir.


Sayın Orhan Yücel&[#]8217;in geçmişte de gazetecilere yönelik benzer davranışlarda bulunduğu bilinmektedir. Tüm iyi niyetli çabalara rağmen Sayın Yücel, bu tutumunu sürdürmektedir. Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nde anılan Belediye Meclis Üyesi&[#]8217;nin, meslektaşlarımıza yönelik sözlü saldırıyı haklı kılmaya çalışırken &[#]8220;Hak edene küfür edilir&[#]8221; şeklindeki ifadesi ise kabul edilemez bir anlayışı yansıtmaktadır.


Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak meslektaşlarımıza yönelik bu sözlü saldırıyı kınıyor, bu sözlü saldırıyı görmezden gelerek &[#]8220;önemsiz&[#]8221; addeden Sayın Belediye Başkanı Muharrem Akdemir&[#]8217;in bu tutumunu da üzüntüyle karşılıyoruz.


Türkiye´de daha fazla demokrasi isteyen herkesin halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğüne sahip çıkması gerektiğini hatırlatıyor, başta siyasetçilerimiz ve yöneticilerimiz olmak üzere tüm kamuoyunu; halkın haber alma, basın ve ifade özgürlüğü hakkını kullanan gazetecilere yönelik bu tür kabul edilemez tutum ve davranışlara karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.


Saygılarımızla&[#]8230;&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi