Zonguldak Belediye Meclisi´nin Aralık ayı ikinci toplantısı, Belediye Nikah Salonu&[#]8217;nda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, başkanlığında yapılan toplantıda dokuz gündem maddesi görüşüldü. Gündemin ilk 7 maddesi komisyondan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edildi.


Fakat Zonguldak Belediye Meclisi çatının ortak kullanım alanı tartışması yüzünden yine karıştı. CHP grubu çatının ortak kullanım olması için dubleks çatı katının da ortak kullanım olması gerektiğini savunurken Ak Parti grubu çatının ortak kullanım olduğunu ve çatı altının arsa payı oranında herkesin kullanma hakkı olduğunu savundu.


Tartışma, gündemin 7. Maddesi olan; İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün, İdare mahkemesi nezdinde TMMOB Mimarlar Odası tarafından 2010/1911 esasa kayıtla açılan davada 04.08.2011 tarihinde alınan ara kararla verdiği yürütmenin durdurulması kararına binaen, 01.11.2011 tarih ve 128 sayılı belediye meclis kararıyla onanan ve halen mevzuat gereği askı sürsi devam eden plan notlarına, İnşaat Mühendisi Şenol Gümüşyazıcı tarafından yapılan itirazın değerlendirilmesi hakkındaki imar komisyonu raporunun okunmasıyla başladı.


Tartışmada geçen sözlü atışmalar şu şekilde gerçekleşti:


Şenol Gümüşyazıcı:


Hukuksal engelin bulunup bulunmadığını belediyemizin hukuk müşavirinden bu konudaki mütalaasını vermesini rica ediyorum. Bizim tabi olduğumuz yasalar var. İmar kanunu var ve biz bu yasalar doğrultusunda hareket etmek zorundayız. Değişiklikleri de ancak bu doğrultuda yapabiliriz. Yasaların önce projeleri hazırlanmaktadır. Çatı dubleksinin ortak kullanım olarak düşünülmesi yanlıştır. Tapuya gidildiğinde mevcut projenin ne şekilde olduğunu alıcı ve satıcıya belirtmektedir. Yasaya göre kiremit kısmı müşterektir. Çatı altı binanın en üst katında oturana aittir. O nedenle hukuk müşaviri arkadaşımız lütfen meclisimize bu konudaki görüşünü bildirsin. Yanlış bir karar almayalım. Aksine ya mahkemelik olacaktır yada uygulanamayan bir madde haline gelecektir.


İdris Şahin:


Şenol ağabeyin anlattıklarında güzel gelişmeler var. Terası çözdük. Olayın yüzde 90&[#]8217;ınını çözdük. Sadece kiremitin iki yüzü kaldı. &[#]8216;Üst yüzü ortak olsun alt yüzünde sıkıntı yok&[#]8217; diyor. Apartmanların teras ve çatı araları dubleks oluşumundan sonra yazdığımız gibi ortak kullanım alanı fiilen yitirdiğinden bir noktada Şenol ağabeyimiz takıldı. 10-20 metre kare olan bir çatının kiremitinin üstü ortak olması problemleri çözmüyor. Çünkü altında mekan oluşturuyorsun ve tabuda sattığında kişiler zarar görüyor. Biz yaptığımız işlemin doğru olduğuna inanıyoruz. Takdir meclisindir.


Şenol Gümüşyazıcı:


Biz burada yasa üretmiyoruz. Yasaları doğru bir şekilde uygulayalım ve hata yapmayalım diye uğraşıyoruz. Arkadaşımızın projelendirmelerle ilgili bilgisi yok. Çatı nedir, teras çatı nedir? Çatı yağmur gibi durumlarda içeriye bir şey sızmaması için yapılan ve ortak kullanıma açık olan şeydir. Yönetmeliklerde de ana merdivenlerden çatıya kapak yapılır. Orada herkesin yer işgali söz konusudur. En alt katta oturan birinin kullanmadığı eşyalarını kendi arsa payı oranında çatı altında yer işgal edebilir. Buna kimsenin itiraz hakkı da söz konusu değildir. Bu tamamen projelendirmeyle ilgilidir. Hukuk müşaviri gelsin buraya bize açıklasın. Eğer bizim söylediklerimiz yanlışsa ben herkesin önünde itirazımı geri alırım.


Muharrem Akdemir:


Bu meclis yasa meclisi değil. Bir defa burada hitap ederken dikkatli olmalıyız. Biz burada yeni bir yasa çıkartmıyoruz. Birde arkadaşlarımızın bilgi sahibi olmadığını söylediniz. Bu hitaplar bazen yanlış anlaşılır. Bilgi sahibi değiller, bunlar ne anlar gibi sözler hoş ifadeler değildir. Arkadaşlarımız o komisyonun başındalar.


İdris Şahin:


Ben konuşmak istersem Şenol ağabeyimi ikiye katlarım. Önce siz kendi grubunuzda bir uzlaşmaya varın. Israrla anlatıyorum. Çatı kullanımı ortak kullanım ise siz bu dubleks kullanımından vazgeçeceksiniz. İşgalci durumundasınız. Çatı alanları ve teraslar ortak kullanım alanlarıdır. Siz çatı arasında mekan oluşturduğunuzda bu ortak kullanım özelliği fiilen ortadan kalkıyor dedik. O noktada plan notunu düzelttik. Kanun düzeltmedik. Çatı dublekslerine izin verilemez diyelim ve herkesi kurtaralım. Bu kavga da bitsin.


Şenol ağabeyimi kırmak istemem ama beni iyi tanır. Şenol ağabey senede 10 proje yapar ama bende senede 40 tane projeyi uygulayan adamım. Masa başında yapar saygı duyarım. Güzel projeler yapar takdir ederim. Ama benim işimde proje uygulamaktır. 30 yılın üzerinde bu işi yapıyorum.


Orhan Yücel:


Yeterince bu konu görüşüldü. Haksız bir şey varsa mahkemeye gider. Şenol Bey ikide bir &[#]8216;İdris Bey bu işten anlamaz&[#]8217; diyor. Okumuş mühendis olmuşsun. Ben hayat üniversitesini bitirmişim bir şey olmuşum. Şenol anlar, İdris anlamaz bunları geçelim. Herkes bir şey anlar. En az onun kadar 10 tane adam çalıştırıyor arkadaşımız.


Editör: Pusula Gazetesi