Zonguldak&[#]8217;ta inşaat sektörü bu skandalla çalkalanıyor. Yapı Denetim Bürolarının inşaatlardan aldıkları taze betonları analiz eden laboratuarın sonuçlarının şüpheli çıkması ortalığı karıştırtırdı.


Numune sonuçları şüpheli çıkan inşaatlar durduruldu. Laboratuarın çalışma izni bir yıl askıya alındı. Sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.


Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Hasan Öztürk, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:


&[#]8220;4708 sayılı Yapı Denetim Hakkında kanun 13/07/2010 tarih ve 27640 sayılı resmi gazetede yayımlanan 14/06/2010 tarih ve 2010/624 sayılı Bakanları Kurulu kararı ile 01/01/2011 tarihinden itibaren yurt genelinde uygulanmaya başlamıştır.


Bu bağlamda Zonguldak ilinde de 01/01/2011 tarihi itibariyle ruhsat alan yapılarda Yapı Denetim zorunluluğu uygulamaya girmiştir.


Yapı Denetimi kanunun birinci maddesinde; &[#]8220;Bu kanunun amacı, can ve mal güvenliğini teminen, imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir&[#]8221; hükmü yer almaktadır.


Kanunun birinci maddesinde öngörülen hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için kanun kapsamında Bakanlığımızca ilimizde izin belgesi alınmış 9 adet yapı denetim kuruluşu ve 2 adet laboratuar kuruluşuna yönelik denetimler aralıksız Valiliğimizce &[#]8216;Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü&[#]8217; yürütülmektedir.


Bu kapsamda 01/01/2011 tarihinden beri yapı denetim kuruluşlarının gerek bürolarına gerekse üstlendikleri işlerin şantiyelerine ve deneylerin yapıldığı laboratuarlara denetimler yapılmaktadır. Bu denetimlerde yapı denetimi kanunda öngörülen esaslara uygun olmadığı belirlenen kuruluşlara &[#]8220;Yapı Denetimi Kanunu&[#]8221; uyarınca müeyyideler &[#]8220;denetim faaliyetlerinin durdurulması, izin belgesinin iptali ve adli cezalar gibi&[#]8221; uygulanmaktadır.


İlimizde Yapı Denetim ve Laboratuar Kuruluşlarına yönelik periyodik denetimler devam etmekte olup, laboratuar denetimlerinde taze beton deney sonuçlarının şüpheli olduğu belirlenen laboratuar kuruluşunun izin belgesi kullanım hakkı 1 yıllığına askıya alınmış ve görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Deney sonuçlarının şüpheli olduğu betonların kullanıldığı inşaatlardan ise karot alınarak sonuçları değerlendirilinceye kadar inşaatların devamına izin verilmemesi gerektiği ilgili idarelere ve yapı denetim kuruluşlarına bildirilmiştir. Söz konusu denetimlere deprem gerçeğini unutmadan etkili bir şekilde devam edilecektir. &[#]8220;

Editör: Pusula Gazetesi