Kilimli&[#]8217;de yapımı gündemde olan gemi söküm tersaneleri için gösterilen tepkiye Milletvekili Köksal Toptan&[#]8217;a da destek oldu. Toptan, Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin ile görüşmesinin ardından, Karadeniz´in Yat Turizmine Açılması 2023 Vizyonu Çalıştayı için Zonguldak&[#]8217;ta bulunan Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu&[#]8217;na Zonguldak&[#]8217;ın bu düşündeye karşı olduğunu belirterek yapılmasının yanlış olacağını ve durdurulması gerektiğini söyledi.


Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ise konuyu yeniden inceleteceklerini belirterek gereken hassasiyetin gösterileceğini ifade etti.


Gemi söküm tersanelerinin insan ve çevre üzerindeki ölümcül etkilerini anlatan Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin görüşmeyle ilgili Pusula&[#]8217;ya yaptığı değerlendirmede; &[#]8220;Bizimle aynı görüşte olduğunu paylaşan sayın Toptan, konu ile ilgili yetkili kişi olan Denizcilik Müsteşarı Sayın Hasan Naiboğlu ile görüşüp bu işin durdurulmasını istedi. Sayın Toptan&[#]8217;a ve Naiboğlu&[#]8217;na teşekkür ediyorum. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz&[#]8221; dedi.


Sezgin yaptığı değerlendirmede söz konusu gemi söküm tersanesiyle ilgili tartışmada gelinen süreci ve gemi söküm tersanesine neden karşı çıktıklarını şöyle anlattı;


&[#]8220;Kent Konseyimiz tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamalar ile dünyadaki en ölümcül sanayilerden biri olarak kabul edilen gemi söküm tesisleri ile ilgili olarak Kilimli Alacaağzı mevkiinde tesis yapımı için yapılan yeni girişimler konusunda yetkililerin ve kamuoyunun dikkati çekilmişti.



Ülkemizde gemi sökümünün yapıldığı tek bölge olan İzmir Aliağa&[#]8217;da yapılan inceleme ve analiz çalışmaları, tesislerde işçi sağlığının ve çevrenin, hurda gemilerden


kaynaklanan toksik (zehirli) maddeler ve güvenli olmayan çalışma koşulları nedeniyle


sürekli biçimde tehdit altında bulunduğunu ortaya koymaktadır.



Gemi söküm tesisleri bölgesinden alınan örnekler, gemi sökümü faaliyetlerinin yerel çevreyi asbest, madensel yağlar, ağır metaller, PAH&[#]8217;lar (poliaromatik hidrokarbonlar), PCB&[#]8217;ler (poliklorlu bifeniller) ve organotin bileşikleriyle kirlettiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca hurda gemilerden çıkan kabloların yakılmasının çok zehirli dioksinlerin oluşumuna neden olduğu yine yapılan analizlerle kanıtlanmıştır.



Ülkemizde Aliağa&[#]8217;dan başka hiçbir bölgede bulunmayan ve bugün için yapımı da planlanmayan gemi söküm tesislerinin Kilimli sahillerinde yer almasının bölgemiz için sağlık ve çevre açısından doğuracağı tehditler dikkate alınarak bu konudaki hassasiyetimiz tarafımdan Milletvekilimiz Sayın Köksal Toptan ile paylaşılarak kendisine bilgi verilmiştir.



Bizimle aynı görüşte olduğunu paylaşan sayın Toptan, Karadeniz´in Yat Turizmine Açılması 2023 Vizyonu Çalıştayı dolayısıyla Kentimizde bulunan konu ile ilgili yetkili kişi olan Denizcilik Müsteşarı Sayın Hasan Naiboğlu ile konuyu görüşerek gemi söküm tesislerinin bu bölgede yer almasının sakıncalarını sayın müsteşara aktararak olaya bakış açımızı özellikle belirtmiştir.



Bu konuda duyarlı davranarak destek ve yardımcı olan gemi söküm tesislerinin Kilimli Alacağzı mevkiinde yer almaması konusunda girişimde bulunan Sayın Milletvekilimiz Köksal Toptan&[#]8217;a teşekkür ediyorum&[#]8221;


Editör: Pusula Gazetesi