Zonguldak´ta, uluslararası piyasada tonu 300 dolara kadar yükselen taş kömürünün üretiminin artması için Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) 3 bin yeni madenci alınması isteniyor.
Yılbaşında uluslararası piyasalarda 130 dolar olan tonu, 300 dolar seviyelerine yükselen taş kömürünün Türkiye´deki en büyük üreticisi konumundaki TTK´da, yılık 1 milyon 800 bin civarındaki üretimin öncelikle 3 milyon 500 bine yükseltilmesi için işçi açıklarının giderilmesi bekleniyor.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yaptığı açıklamada, havzada 1 milyar tonun üzerinde koklaşabilir özellikte taş kömürü rezervinin bulunduğunu, ancak TTK´nın özel sektörle birlike üretiminin yıllık yaklaşık 3 milyon ton olduğunu söyledi.
Koklaşabilir taş kömürün ton fiyatının 300 dolara ulaştığı dönemde üretimin arttırılmasının önem taşıdığına işaret eden Alabaş, şunları kaydetti:
´´Ülkemizin yıllık taş kömürü tüketimi 20-25 milyon ton civarında. Böyle giderse taş kömürü için dışarıya ödeyeceğimiz para yılda 3 milyar doları aşacak. Ülkemizin 2020´de taş kömürü tüketiminin 80 milyon tona çıkacağı hesaplanıyor. Fakat yeterli üretim rakamlarına ulaşamıyoruz. TTK, işçi açıkları nedeniyle istediği üretimi yapamıyor. Oysa kurumun 11 milyon ton üretime hazır kömürü yer üstüne çıkarılmayı bekliyor. Türkiye´nin taş kömürü ihtiyacının yarısı gerekli yatırımlar yapılırsa bölgemizden çıkartılabilir. Öncelikle işçi açıklarının giderilmesi gerekir. Sendika olarak Zonguldak, Bartın ve Karabük milletvekillerini ziyaret ederek bu yöndeki taleplerimizi ilettik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız´dan da randevu talebinde bulunduk. Muhtemelen bu hafta içinde sayın Bakanımızla görüşerek taleplerimizi sunacağız.´´

-Norm kadro beklentisi-

TTK´nın mevcut haliyle bile uluslararası firmalarla rekabet edebileceğine dikkati çeken Alabaş, ´´Yeter ki işçi açığımız olmasın. Biz bu gerçeği her platformda herkese anlatıyoruz. TTK´nın, Hazineden 2009-2010´da 1500 işçi talebi vardı. O günden bugüne bine yakın madenci daha emekli oldu. Kurumun yer altı için kendi belirlediği norm kadro 12 bin kişidir. Buna göre 3 bin açıkla çalışıyor´´ dedi.
Beklentilerinin TTK´nın en azından norm kadrosuyla çalışması olduğunu anlatan Alabaş, şöyle devam etti:
´´Ülkemiz ve bölgemiz açısından bu çok önemli. Türkiye´nin taş kömürü ihtiyacını karşılayabilecek tek kurum TTK´dır. Kurum 2005´ten itibaren üretime kömür hazırlama konusunda ciddi mesafeler kat etti. Şu anda 11 milyon ton kömür işçi olursa kazılabilecek durumda. TTK kısa vadede 1 milyon 800 bin olan üretimini 3,5 milyon tona, uzun vadede de kuruluş kapasitesi 5 milyon tona ulaştırabilir.´´

-Rezerv hazırlıkları-

TTK Genel Müdürü Burhan İnan da havzada 1 milyar 300 milyon ton civarından taş kömürü rezervinden kurumun çalışmaları kapsamında 11 milyon tonunun kazılmaya hazır olduğunu söyledi.
İnan, şöyle dedi:
´´Galeri açma çalışmalarıyla yaklaşık 93 milyon ton rezervi üretime hazır hale getirmeyi planlıyoruz. Şu anda 11 milyon ton üretime hazır kömürümüz var. Bu rezervden kömür çıkartmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda kömürün üretime hazır hale gelmesine yönelik ´hazırlık´ dediğimiz çalışmalar sürüyor. Bunu yapmadan kömürü üretemezsiniz.´´
İnan, kurumda yeni istihdam sağlanmasına yönelik daha önce yaptıkları 1500 işçi talebini ilgili kurumların değerlendirdiğini, şu ana kadar bunun dışında taleplerinin olmadığını kaydetti.
Editör: Pusula Gazetesi