Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Köksal Osman Bahar, Ulaştırma Bakanlığının genelgesi doğrultusunda, 20 ili kapsayan tahditli olan illerde, D4 uygulamasına geçildiğini ve Zonguldak&[#]8217;ın da bu iller içerisinde olduğunu belirterek, esnafa bir külfetin daha eklendiğini söyledi.


2011&[#]8217;in sonuna kadar bu belgeleri alma zorunluluğu olduğunu ve 850 TL&[#]8217;ye D4 belgesini almış olacaklarını ifade eden Başkan Bahar, açıklamasında şunları söyledi:


&[#]8220;Beldelerden, İl&[#]8217;e, İlçeden Beldeye gelen araçların D4 kapsamına dâhil olmasını öngörüyor. Bu da bizim için büyük bir sıkıntıya mahal veriyor. Şöyle ki, zaten bizim ilçelerimizden veya beldelerimizden bir takım araçlarımızın M plakaları zaten güzergâhları olduğu bellidir. Bunlara, Ulaştırma Bakanlığı&[#]8217;nın almış olduğu karar doğrultusunda D4&[#]8217;e geçmeleri bizim için büyük bir sıkıntı yaratmıştır. Bu konuyla ilgili bundan bir buçuk ay önce 22 oda başkanı ile beraber Ankara&[#]8217;ya gittik. Herkes kendi yöresindeki kendi milletvekilleriyle görüşüp, konuyu arz ettik ve Zonguldak Milletvekilimiz Özcan Ulupınar&[#]8217;la Meclis&[#]8217;te görüştük. Konuyu Ulaştırma Bakan&[#]8217;ına iletmesi anlamında bir görüşmelerimiz oldu, mağduriyetlerimizi, bizi zor duruma sokacak uygulamaları kendisine anlattık. Genel başkanımızın öncülüğünde, Ulaştırma Bakanı ile bir görüşme yapıldı. Ancak bir sonuç elde edilemedi. Şimdi bu D4 belgesi, bizim esnafımıza ne gibi bir sıkıntı veriyor. Zaten M plaka ile bizim müstesap haklarımız vardı. D4&[#]8217;e geçmekle beraber bizim zor durumda olan esnafımıza bir külfet daha gelmiş oldu. 2011&[#]8217;in sonuna kadar bu belgeleri alma zorunluluğu, 2011&[#]8217;in sonuna kadar alanlar indirimden faydalanacaklar. Yani 850 TL&[#]8217;ye D4 belgesini almış olacaklar, 2012 yılının 6. ayına kadar da bu süre uzatılmış ama indirimden yararlanma imkanı doğmuyor. 5 bin 800 TL&[#]8217;ye alma zorunluluğuna kavuşacaklar. Bir ay içerisinde İl Trafik Komisyonu&[#]8217;nu toplayıp, zaten biz kendimiz şoför esnafımıza bu konu ile ilgili İl Trafik Komisyonu&[#]8217;na dilekçelerin nasıl yazılacağını verdik ama İl Trafik Komisyonu bir ay içerisinde toplanıp bu düzenlemeleri yapması şu an mümkün değil. Çünkü süre, indirimden yararlanması anlamında mümkün değil. Yararlanamadığı zaman da, 2012&[#]8217;ye sarktığı zaman 5 bin 800 TL büyük bir rakam, bu da esnafımızı zor durumda bırakacak. Bu uygulamayı biz şoför esnafımıza aktarıyoruz. Ama bu konuda büyük bir sıkıntımız var. Diğer illerle beraber bu sıkıntıyı çekmek durumunda bırakıldık. İnşallah ilerde yasa değişirse, o konuda da bir çalışma var. Yeni bir yasa çıkana kadar bu yasayı uygulamak durumunda kalacağız. Bu da bizim esnafımıza bir sıkıntı.


MARKET ARAÇLARINA TİCARİ OLMA VE ODAYA


KAYIT OLMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ


Odanın çalışmaları ve yaşadıkları zorluklarla ilgili de bilgiler veren Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Köksal Osman Bahar: &[#]8220;Market servisleri ve Terminal servisleriyle ilgili bir toplantımız oldu. Taksi ve dolmuş duraklarından durak başkanları arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık. Zonguldak&[#]8217;ta bu market servisçiliğini kaldıramadıysak, dedik ki, hiç olmazsa kayıt dışı ekonomi denen, kuruma bir yardımcı olmak adına, hem de belediyenin gelirlerini artırmak anlamında dedik ki, &[#]8216;bunları kayıt altına alın&[#]8217; Belediyemiz de bu konuda bir çalışma yürütüyor, o konuda da yılsonuna kadar müsaade istediler. Biz de olur dedik. Yılsonuna kadar marketlerde çalışacak olan araçların ticari olma zorunlulukları ve odaya kayıtlı olma zorunlulukları, Belediyeye her ay rüsum ödemek zorunlulukları ve güzergâh ödeme zorunlulukları getirildi. Aynı konu, yeni yapılan terminalimizi de disiplin altına almak için yine odalara kayıt olma zorunlulukları var. Hem güzergâh almaları hem de bu biletli yolcu harici yolcu taşımamaları, bu marketlere gidenlerin de market de alışveriş yapıp geri döndüklerinde yolcu almamaları gerektiğini kendilerine beyan ettik. Market servisleri yapan araçların da yük taşıdığından dolayı K2 belgesi alma zorunluluğunu kendilerine hatırlattık. Bursa&[#]8217;ya iki eleman gönderdik Bu konu hakkında çalışmaların daha üst düzeye çıkartma adına orada kurs aldılar. Bu uygulamayı yılbaşına kadar hayata geçireceğiz. Yılbaşından sonra daha farklı bir şekilde en azından herkes işini yapma durumunda olacak.


BİZ SIKINTI ÇEKERKEN, BİRİLERİ RAHAT RAHAT GEZİYOR


Bizim odamızın maddi anlamda çok büyük sıkıntıları var. Halen de bu sıkıntılarımızı aşamadık. Bu kurum TTK&[#]8217;ya borçlandırılmış, bu kurum Sosyal Güvenlik kurumu&[#]8217;na borçlandırılmış, bu kurum vergi dairesine borçlandırılmış, bu kurum bankalara borçlandırılmış, bu kurumu yine burada yöneticilik yapan insanlar tarafından geçmişte yine borçlandırılmış. Yani biz buraya geldiğimizden beri herkese para ödeme gayreti içerisindeyiz. Ama ne yazık ki, bizim gelirlerimiz eskisi gibi değil. Bu borçları ödemeye gücümüz yetmiyor. Zaten burada kendi yedi emin deposunda 7 tane aracının 4 sene bağlı olduğu bir kurum. Gittik bu 7 aracı çıkartıp şoför esnafımızın hizmetine sunuyoruz. Bu hizmetten yeri geldiğinde belediyeler ve özel kuruluşlar da yararlanıyor. Ne yazık ki, geçmişte TTK ile yapmış olduğumuz protokolümüzü taahhüt ettiğimiz gibi yerine getiremedik, getiremiyoruz ki, o zaman yapılan protokolün kendilerine yüksek olduğunu ödeyemeyeceğimizi kendilerine de söyledim. Ama tabii ki, onlar da kendi yönetimlerince almış olduğu karar doğrultusunda biz buna mecbur okey dedik. Geçen hafta odamıza TTK&[#]8217;nın hukukçuları tarafından araçlarımızın satışa çıkarılacağını beyan eden bir tebligat geldi. Tabii ki, biz de bu kadar gayretin içerisinde uğraşırken bu tür bir tebligatın odamıza gelmesi bizi üzüyor. Ama yapılacak hiçbir şey yok. Şimdi bu kurumu bu hale getirenler çok rahatlıkla dolaşabiliyorlar, bazıları çok rahatlıkla bazı yerlerde görev yapabiliyorlar. Bir yere gelmek, bir yerde olmak benim için o bulunduğu yere hizmet etmektir, oraya bir saygınlık kazandırmaktır. Orası için uğraş vermektir. TTK&[#]8217;nın hukukçularıyla görüştük, biz bu kadar çıkmazın içerisindeyiz, isterseniz gelin mevcut araçlarımızı gelin alın, satın bu bir buçuk milyarlık borçtan ne kazanacaksınız bilemem, 60-70 bin lira eder bu araçlar geri kalan parayı nereden alırsınız bilemem. Ama biz elimize para geçerse, geçtikçe vermeyi de her kuruma taahhüt ettim. Şimdi bakıyorsun, birileri burayı bu hale getirmiş biz burada uğraşırken bütün kurumlarla sıkıntıya düşüyoruz. Buranın bu hale gelmesine ben üzülüyorum. Biz burada sıkıntı çekerken, mide spazmı geçirirken birileri rahat rahat gezerken benim sinirlerim bozuluyor&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi