Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi, tüm dünyada en ciddi ve yaygın sağlık sorunlarının başında gelen kanser hastalığının tanı ve tedavisine yönelik önemli yatırımlara imza atıyor. ZKÜ Sağlık Kampüsünde yer alan Kanser Tanı ve Tedavi Merkezi´ne 50 yataklı bir ek bina kazandıracak olan ilk projenin yapımına, 2012 yılında başlanıp hızla tamamlanacak. ZKÜ Kanser Tanı ve Tedavi Merkezi´ne tüp geçit ile bağlanacak olan ek bina sayesinde ünitenin yatak sayısı 70´in üzerine çıkacak. Bu alanda bölgenin ve Zonguldak´ta önemli bir eksikliği giderecek başka bir yatırım ise, Uygulama ve Araştırma Hastanesi´ne PET/CT (Positron Emission Tomography/Computed Tomography) cihazının kazandırılması oldu. Yeni ve modern görüntüleme teknolojilerinden biri olarak bilinen PET/CT teknolojisi, kanser hastalığının tanı ve takibinde kullanılan en hızlı ve doğru yöntemlerin başında geliyor. Üniversitenin, içinde bulunduğu bölgenin ve ilin sorunlarına duyarsız kalamayacağını ifade eden ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, kanser üzerine yapılan araştırmaların, kanserin tüm dünyada ve Türkiye´de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada olduğunu ve önümüzdeki 20 yıl içinde birinci sıraya çıkacağını gösterdiğini kaydetti. Özer, &[#]8220;Bu hastalık, sadece dünya ve ülkemiz için değil, bölgemiz ve özellikle yaşadığımız il için de büyük bir sorun oluşturmaktadır. Kanser ile ilgili yapılan taramalardan elde edilen bilgilerin ışığında, Karadeniz Bölgesi´nde rastlanan en yaygın kanser türlerinin sırasıyla; akciğer kanseri, meme kanseri, prostat kanseri ve cilt kanseri olduğu bilinmektedir. Üniversite Hastanesi olarak, sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırmak ve bu hizmeti alan insanlarımıza rahat ve modern koşullarda hizmet sunabilmek öncelikli konularımızdandır. Bu yöndeki çalışmalarımızda kanser hastalarımıza özel bir önem vermekteyiz. Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde, Av. Ali Osman Odabaş, Çolpan Kalaycı, Turhan Demirtaş, Aydan Ağartan, Ahmet Ağartan isimli hayırseverlerimizin katkılarıyla Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi´nin Onkoloji-Hemotoloji Bölümlerinin tefrişleri yapılmış ve anılan servislerimiz modern bir görünüme ve hizmet olanaklarına kavuşmuştur&[#]8221; dedi.
Uygulama ve Araştırma Hastanesi´nin Onkoloji Merkezi´nin, alanında ileri düzeyde bilgi birikimi bulunan Batı Karadeniz Bölgesi´ndeki tek merkezi olduğunu kaydeden Rektör Özer, &[#]8220;Ancak merkezimizin bugüne kadarki en büyük eksikliği, kanser hastalarımızın uzun süreli tedavilerinde önemli yer tutan yeterli sayıda hasta yatağının ve iki ya da tek kişilik hasta odalarının bulunmamasıydı. Bu eksikliği gidermek amacıyla; üniversitemiz ile Kalkınma Bakanlığı arasında Eylül ayı içerisinde gerçekleştirilen Yatırım Bütçe görüşmelerinde Sağlık Kampüsümüzdeki Kanser Tanı ve Tedavi Merkezi´ne 50 yataklı bir ek bina yapılması ile ilgili bir proje sunulmuştur. Projenin, 2012 Mali Yılı Bütçesine alınmasıyla kalmayıp, bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanabilmesi için gereken ödeneğin tefrik edilmesi de sağlanmıştır. 2012 yılının ilk aylarında hizmete girecek olan ek bina, mevcut ünite ile tüp geçit aracılığıyla birbirine bağlanacak ve ünitenin yatak sayısı toplamda 70´in üzerine çıkacaktır. Bu sayede Üniversitemizin Kanser Tanı ve Tedavi Merkezi, alanında ülkemizin en önde gelen kanser tanı ve tedavi merkezlerinden biri haline gelecektir&[#]8221; diye konuştu. Kanserin, tedavi süreci boyunca hastanın moralinin son derece yüksek tutulması gereken, tedavi şartları zor ve yorucu bir hastalık olduğunu belirten Özer şunları söyledi:
&[#]8220;Böylesine zor bir süreçten geçen hastalarımız, ne yazık ki bugüne kadar tedavilerini yaptırabilmek için Ankara ve İstanbul gibi uzak illere gitmek zorunda kalmakta ve buna bağlı olarak birçok sorun yaşamaktaydılar. Yeni yatırımımız sayesinde hastalarımız artık başka illere gitme ihtiyacı duymadan, yaşadıkları bölgede tanı ve tedavilerini gerçekleştirebileceklerdir.&[#]8221; ZKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi olarak, bölgenin ve Zonguldak´ın tüm diğer sağlık hizmetlerine yönelik başka birçok çalışmaları da olduğunu kaydeden Rektör Özer konuşmasını şöyle tamamladı:
&[#]8220;Bu çalışmalardan biri de, PET/CT (Positron Emission Tomography/Computed Tomography) teknolojisinin Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi´ne kazandırılmasıdır. En yeni görüntüleme teknolojileri arasında yer alan ve bugün dünyada kanser tanısı ve takibi için kullanılan en hızlı ve doğru yöntemlerden biri olarak adlandırılan PET/CT teknolojisinin, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi´nde 2012 yılının başlarından itibaren hizmet vermeye başlayacağını da büyük bir mutlulukla ifade etmek istiyorum.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi