Zonguldak´ta hayata geçirilecek ´´Sevgi Evleri´´ projesi kapsamında, sahil kenarına yapılacak deniz manzaralı 2 katlı villalarda, toplam 48 çocuk kalacak.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yaklaşık 12 milyon lira harcanarak sahilde yapılan düzenlemeyle çehresi değişen Kozlu beldesinde hayata geçirilecek ´´Sevgi Evleri´´ projesi doğrultusunda, 2 katlı 6 villa inşa edilecek.
Deniz manzaralı 2 bin 300 metrekare arazide yapılacak 6 villada bakıma muhtaç 8´er çocuğun, yurtlardaki koğuş sistemi yerine ev ortamında büyümelerini sağlanacak. 0-18 yaş grubundaki çocukların sosyal ve psikolojik gelişimlerinin daha sağlıklı olmasının hedeflendiği villalarda, tuvalet, banyo, mutfak, çalışma, dinlenme ve yatak odaları bulunacak.
İl Sosyal Hizmetler Müdürü Kemal Gümrükçü, yaptığı açıklamada, daha önce kentte 69 Ambarları bölgesindeki arazide yapılması planlanan ´´Sevgi Evlerinin´´ yer sonunun çözülmesinin ardından Kozlu beldesi sahil yolunun kenarındaki alanda inşa ettirilmesine karar verildiğini söyledi.
Vali Erol Ayyıldız´ın desteğiyle inşaat çalışmalarına 2012´nin ilk aylarında başlamasının hedeflendiğini anlatan Gümrükçü, şunları kaydetti:
´´Çocuklar, ev ortamında yetişecekler. Her evde olacak mutfakta çocuklarımız buzdolabını açıp yiyecekleri istedikleri zaman yiyebilecekler. 2 bin 300 metrekare alanda hayata geçirilecek proje kapsamında çocuklar, ev ortamının sıcaklığını yaşayacak. Denize sıfır villalarda yaşayacak yavrularımızın, Kozlu sahilindeki sosyal alanlarda topluma entegrasyonları da kolaylaşacak. Bu açıdan Kozlu Belde Belediye Başkanı Ali Bektaş´ın sahilde yaptırdığı yürüyüş yolları ve çocuk parkları da önemli bir ihtiyaca cevap verecek. Şu anda projemiz hazır, inşaat çalışmalarına başlanarak kısa sürede tamamlanacak.´´
Çocuğun sağlıklı gelişiminin, ancak bir aile yanında mümkün olabileceği ilkesinden hareketle çalışmalarını yürüttüklerine işaret eden Gümrükçü, ´´Korunmaya muhtaç çocukların öncelikle kendi ailesi yanında bakımını sağlamayı amaçlıyoruz. Çeşitli nedenlerle bu mümkün değilse koruyucu aile, evlat edindirme, ayni nakdi yardım hizmetinden yararlandırılması ilkesini benimseniyor. Bu tedbirlerin çözüm üretmemesi durumunda en son çare olarak kuruluş bakımı hizmeti tercih edilmektedir´´ dedi.

-Çocuk evleri-

Yurtlardan ´´Sevgi Evlerine´´ geçişin ardından buradan da çocukların apartman dairelerinde komşuluk ilişkileri içinde bakılmasını sağlayacak uygulamalara geçilmesinin amaçlandığını ifade eden Gümrükçü, şunları kaydetti:
´´Korunmaya muhtaç çocukların arkadaşlık, komşuluk ve mahalle gibi kavramları yaşayabileceği, toplumun gerçeklerini bilerek ayakları üstüne basabileceği bir bakım modeli de yaygınlaştırılmaya başlandı. Çocuklar, bu modelde aynı ailelerinin yanında yaşadıkları gibi bakkala gidip ekmeklerini alıyorlar, komşu çocuklarla arkadaşlık kurabiliyorlar. Sosyal hayatın içine tam anlamıyla katılıyorlar. ´Çocuk Evleri´ ile il merkezindeki apartman ya da müstakil dairelerde 0-18 yaş grubu 6-8 çocuğun bir ev ortamı yaratılarak korunma ve bakım altına alınması ve topluma yararlı kişiler olarak yetiştirilmelerinin sağlaması hedefleniyor. İlimizde de ´Sevgi Evleri´ projesinden sonra ´Çocuk Evleri´ projesinin hayata geçirilmesini amaçlıyoruz.´´
Editör: Pusula Gazetesi