Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve iş güvenliği sempozyumunun üçüncüsü Zonguldak TTK İş güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı Konferans Salonu´nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan sempozyuma; Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, TSO Başkanı Salih Demir, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, İş Kur İl Müdürü Cemal Yiğit, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Muharrem Demirci, daire müdürleri, mühendisler, eğitim görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, &[#]8220;Ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu yaşanan felaketlerin verdiği üzüntü yanında ulusal ekonomiye de büyük zararlar vermektedir. Tüm dünyada iş güvenliği konusunda yeterli ve tüm önlemlerin alınmasına rağmen iş kazalarının azaltıla bildiği gerçeğini ortaya koymaktadır. Yani iş kazalarının çoğu önlenebilir kazalardır. Bir iş kazasının ortaya çıkması için tehlikeli bir durum ortaya çıkması ve tehlikeli durum karşısında tehlikeli hareketin yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla iş güvenliğinin üç aşamasının olduğundan söz etmek gerekmektedir. Birincisi tehlikeli durumların önlenmesi, ikincisi tehlikeli hareketlerin önlenmesi ve üçüncüsü eğitim ve bilgilendirmedir. İş kazalarının önlenmesinde izlenen en güvenli yol, tehlikeli durumların önlenmesini temel alarak oluşturulan yoldur. Temel kural tedbir almaktır. Tedbirlerin tek aşamalı değil, bir birini destekleyen pek çok aşamaları olmalıdır&[#]8221; dedi.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun da, üretim sürecine giren her yeni maddenin, makinenin, araç ve gerecin insan sağlığı, işyeri güvenliği, çevre sağlığı ve çevre güvenliği için tehdit oluşturduğunu vurguladı. Torun, &[#]8220;hızlı teknolojik gelişmeler, bir yandan insanın refahına hizmet ederken, öte yandan insan hayatı ve çevre için tehlikeleri de beraberinde getirmiştir.özellikle sanayileşme ve üretim süreçlerini geri de bıraktığımız 21. yüz yıl, yoğun makineleşme ve üretim süreciyle yüzlerce kimyasal maddelerin yol açtığı meslek hastalıkları ve iş kazalarının yol açtığı bir yüz yıl olarak kalacaktır. Üretim sürecine giren her yeni madde, her yeni makine, araç ve gereç insan sağlığı, iş yeri güvenliği, çevre sağlığı ve çevre güvenli için tehdit oluşturmaktadır. Bir bakıma yükselen refahın faturası insanlığa, iş kazaları, meslek hastalıkları ve çevre kirlenmesi olarak kesilmektedir. Sağlıklı çalışma ortamı ve çevresi iş barışı ve hızlı ve sağlıklı kalkınmada ön şarttır. Çünkü iş kazaları ve meslek hastalıkları sonuçları itibariyle insan sağlığını ve hayatını tehdit etmesinin yanı sıra işletmeleri de ağır faturalara mahkum etmektedir. Yaşam hakkı en temel insan hakkıdır&[#]8221; diye konuştu.
TSO Başkanı Salih Demir ise, işçi sağlığı ve iş güvenliğine önem verdiklerini belirterek, rödövans sahalarında 5 bin 500 dolayısında işçinin ekmek yediğini söyleyerek şunları söyledi:
&[#]8220;Yoğun emek ve iş kolu olarak kabul edilen madencilik ve demir çelik sektörünün kentimizde var oluşu nedeniyle Zonguldak İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda çok faydalanacak bir kenttir. Bu konuda da Türkiye´nin takibindedir. TTK ve özel sektör maden işletmeleri başta olmak üzere tüm sanayiciler kentin büyümesine ne denli destek olursa olsun çalışanların mutlu ve sağlıklı yaşam sürdürebilmesini sağlayamıyorsa görevlerinin en önemli kısmını yerine getirmiyorlar demektir. Özel sektör maden işletmeleri ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında aradan geçen çeyrek asırda büyük mesafeler kat etmiştir. İstihdam ettiği uzmanlar, ekipman, sorumluluk, oto kontrol sistemleri geçmiş ile kıyaslanamaz.&[#]8221;
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da, Türkiye´de iş
kazalarında ve meslek hastalıklarında yeterli önlemlerin alınmadığı için devam
ettiğini belirterek, &[#]8220;Ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıkları yeterli önlemler alınmadığı için devam etmektedir. Maden iş kolunda da meydana gelen kazaların çoğunluğu önlenebilir kazalardır. Kazaların meydana gelmesinde; başta işletmecilik hataları, denetim ve her kademede eğitimin yetersizliği etken olmaktadır. Bilindiği üzere 17 Mayıs 2010 tarihinde TTK Karadon Müessesesi Yeni Servis Kuyusu -540 Katı Hazırlık Galerilerini süren özel firmada meydana gelen grizu patlamasında 30 işçi, 6-10 Şubat 2011 tarihlerinde Kahramanmaraş ili Afşin ilçesi Çöllolar Açık Ocak işletmesinde meydana gelen kazada 11 işçi hayatını kaybetmiştir. Son 7-8 yıl içerisinde ülkemizdeki maden kazalarının arttığı gerçektir. Yer altı kömür madenciliği ağır, içerdiği riskler nedeniyle tehlikeli ve ilk yatırım maliyeti yüksek bir iş koludur. Yer altı madenciliği bilgi, deneyim, uzmanlık ve deneyim gerektiren iş koludur. Deneyim, bugünden yarına kazanılacak bir şey değildir. Türkiye Taşkömürü Kurumunda çalışan taşeron firmaların istenilen başarıyı sağlayamamasının temel nedeni yeraltı madenciliğinde yeterli deneyimlerinin olmayışıdır. Ana kat hazırlıklarını taşeron aracılığı ile yapılmasının kuruma fayda getirmeyeceğini aksine zarar vereceğini ifade ettik. Gelinen noktada; taşeron çalıştırmanın kimseye fayda sağlayamayacağı yaşanan olaylardan anlaşılmıştır. Türkiye, taşeron uygulamasından daha çok zarar görmeden derhal vazgeçmelidir&[#]8221; dedi.
Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç ise, Zonguldak´ta bu tür bilgilendirme toplantılarının olmasının Zonguldak açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
Sempozyum da ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda gerekli olan araç ve gereçler açılan stant ile gösterildi.
Editör: Pusula Gazetesi