Zonguldak İnşaat Mühendisleri Derneği Başkanı Mecid Aydın yaptığı açıklamada her deprem sonrası müteahhitlerin günah keçisi ilan edildiğini ve hep böyle algılandığı için sonuç alınamadığını belirtti. Zonguldak&[#]8217;ta orta şiddette bir deprem de 1999 yılından sonra yapılan binalarda sıkıntı olmayacağını söyledi:
Zonguldak&[#]8217;ın yüzde 80 inin kaçak yapı olduğunu belirten Aydın bunun için ekip kurularak binaların yapısının tespit edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
&[#]8220;Sonuçta müteahhitler işi taahhüt eden ve üstlenen kişilerdir. Ancak bu şöyle bilinmeli, kesinlikle günah keçisi ararsanız her zaman müteahhitlerdir. Ama bu hep böyle algılandığı için sorun çözülememiştir. Müteahhitler bir taraftır. İlgili kurumlarımız ve kuruluşlarımız, mühendislerimiz, belediyelerimiz, odalarımız, temsilciliklerimiz vardır. Hepsi birlikte işler yapıp işin altından kalkmalıyız. Tek taraflı düşünürsek buradan çözüm elde edememiştir. Tüm tarafların bir arada olmasıyla sorunları çözmemiz gerekiyor. Ben bu yönde çalışmalar olduğunu biliyorum ve seviniyorum. Zonguldak&[#]8217;ta orta şiddetle bir depremde yapı stokumuzun durumu nedir diye incelediğimizde, 1999 öncesinde yapılan yapılar farklı kanunlara tabiidir. 1999 depreminden sonra kanunlar değişmiştir. Ondan sonra yapılan binalarımızda herhangi bir sorun veya sıkıntı yok. Ama ondan önce mevcutlar, gece kondu, özellikle Zonguldak&[#]8217;ın yüzde 80&[#]8217;inin imarının olmaması, kaçak yapılaşma olmasıdır. Bu çok önemli bir konudur. Dolayısıyla yapılanların çoğunun kaçak olması demektir. Yapı stoklarının tek tek incelenerek, portföyünün çıkartılması gerekmektedir. Bundan sonra buralarda güçlendirme bu binalarda ya güçlendirme veya yıkıp yeniden yapma gibi yollara başvurulmalıdır. Bakanlık belediyelere bu işi yükledi. Büyükşehir belediyelerin bu imkanı var. İlgili birimleri kurdular ve binaları şu anda taramaya başladılar. Öncelikle büyükşehirlere başlandı. Bizler de bir an önce illerimizde bu sistemi kurarak çalışmaları yapmamız gerekir biliyorsunuz deprem beklemez ve affetmez.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi