22-27 Kasım Diş Hekimliği Haftası kapsamında Diş Hekimliği Günü olarak kabul edilen 22.11.2011 tarihinde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Kağan Kardeş Anaokulu ile Okul Öncesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Hacı Mevllüt ve Hacı Sabahat Hamzaoğlu Okul Öncesi Uygulama Merkezi öğrencilerine ZKÜ Diş Hekimliği Fakültesi kliniğinde diş taraması gerçekleştirildi.
Diş Hekimliği Günü kapsamında ZKÜ Diş Hekimliği Fakültesi kliniğinde öğrencilere diş taraması yapan ZKÜ Diş Hekimliği Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Levent Demiriz yaptığı açıklamada, Diş Hekimliği Günü kapsamında çocukları diş taramasından geçirdiklerini ve ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu göstermek istediklerini söyledi. Demiriz, &[#]8220;Diş Hekimliği Gününde çocuklara diş taraması yaptık. Onlara ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu aşılamak istedik&[#]8221; dedi.
Daha sonra süt dişlerinin önemine değinen ZKÜ Diş Hekimliği Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Levent Demiriz, süt dişlerinin birinci görevinin çocuğun düzgün beslenmesini sağlamak olduğunu belirtti. Demiriz, &[#]8220;Ülkemizde çoğu birey tarafından süt dişlerine zamanı geldiklerinde değişen dişler olmalarından ötürü önem verilmemektedir. Bununla birlikte erken dönemde kaybedilen süt dişleri nedeniyle ileride daha ciddi sıkıntılarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle süt dişlerinin öneminin ve görevlerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişlere kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan daimi diş için korumakta ve daimi diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken dönemde kaybedildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Süt dişlerinde oluşan çürükler çocukta enfeksiyon odakları yapmakta, ayrıca beslenmeyi de güçleştirmektedir. Süt dişi kayıpları çocuğun görünümünü ve konuşmasını olumsuz yönde etkileyerek çocukta psikolojik problemler oluşabilir&[#]8221; şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi