Zonguldak´ta, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, ´´İşçimizin yakımlık kömür istihkakı hakkının kaldırılmaya çalışılması, bizim için grev nedenidir´´ dedi.
Ramis Muslu beraberindeki sendikanın merkez ve şube yöneticileri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü´nde çalışan maden işçilerini ziyaret etti.
Muslu, maden ocağı kuyu başında işçilere hitaben yaptığı konuşmasında, bu hafta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde, düşük ücretle çalışanlar arasındaki eşitsizliğin giderilmesi ile ilgili birlik ve beraberlik içinde mücadele vereceklerini söyledi.
Görüşülen protokolde, yeni işe alınanlar için teklif edilen 21 TL çıplak ücreti kabul etmeyerek yevmiyelerini 32 TL´ye yükselttiklerini anlatan Muslu, şöyle devam etti:
´´Bu ücret elbette yeterli değil. Amacımız, işçilerin yoksulluk sınırı üzerinde ücret almasını sağlamaktır. Çünkü madencilik dünyanın en ağır iş kolu, zor ve çileli bir meslektir. Geçen yıl işe girebilmek için TTK´ya başvuruda bulunan 37 bin işsizden 3 binine iş yaratabildik. Ancak daha çok iş alanı yaratmak zorundayız. İşçimizin yakımlık kömür istihkakı ile ilgili sansasyon yaratıldı, bu haktan vazgeçmemiz mümkün değil. Çünkü biz kömürü çıkarırken hayatımızı ortaya koyuyoruz. Bu hakkın kaldırılmaya çalışılması bizim için grev nedenidir.´´
Muslu ve beraberindekiler, Asma-Dilaver İşletme Müdürü Muharrem Beşel´in yanı sıra postabaşı nezaretçi kursuna katılanları ziyaret ederek kursiyerlerin sorularını yanıtladı.
Editör: Pusula Gazetesi