Kdz. Ereğli Müze Müdürlüğü Kilimli&[#]8217;de bulunan Aslankayası ile Hisararkası&[#]8217;nda yaptığı inceleme sonucunda Aslankayası&[#]8217;nın üzerinde herhangi bir arkeolojik iz bulunmadığını, Hisararkası Tepe&[#]8217;de ise ise yer yer kaçak kazılara rastlandığı rapor etti.


Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz&[#]8217;ün köşe yazısına taşıdığı iddialarla ilgili Zonguldak Valiliği&[#]8217;nin talimatıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ereğli Müze Müdürlüğü bir inceleme yaptı. Vali Erol Ayyıldız adına Müze Müdürlüğü&[#]8217;nün raporunu gönderen Vali Yardımcısı Fethi Özdemir rapor üzerine emniyet teşkilatının bölgede önlemler alması gereltiği konusunda uyarıldığını belirtti.


İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kdz. Ereğli Müze Müdürlüğü&[#]8217;nden Arkeolog Handan Özalpay ve uzman Ünver Göçen&[#]8217;in hazırladığı rapora göre üzerinde definecilerin ilgisini çeken işaretlerin doğal olumdan kaynaklandığını belirtiler.


Rapor şöyle;


İlgi haberde Hisararkası denilen tepede bir kale olduğu ancak Kilimli Sahil Yolu yapımı için 10 yıl önce dinamit atılarak o tepenin bir bölümünün aşağıya indirildiği halkın define beklentisi ile koştuğu ancak define yerine büyük sütun ve işlemelerin parçalandığının ortaya çıktığı on yıl önce patlamada ortaya çıkmayan definenin defineciler tarafından halen arandığı belirtilmektedir. Ayrıca Kilimli Sahil Yolu´nun Kilimli ayağında bulunan Aslan Kayası´nm Kilimli´nin simgesi olmasının yanında kayanın üzerindeki bazı işaretlerin definecilere yol gösterdiği ve definecilerin bu alanları yağmalamadan yetkililerin önlem alması ve Cenevizliler döneminden kaldığı belirtilen surların korunması çalışmaları yapılarak Aslan Kayası´nm gizeminin çözülebileceği belirtilmektedir.


Söz konusu gazete yazısı ile ilgili 03.11.2011 tarihinde yerinde incelemeler yapılmıştır. Kilimli Sahil Yolunun Kilimli ayağında bulunan Aslan Kayası tamamen doğal oluşum bir kayadır. Kaya üzerinde herhangi bir arkeolojik iz bulunmamakla birlikte doğu yönünden bakıldığında aslana benzer doğal bir siluetin göründüğü tespit edilmiştir. Ayrıca Aslan Kayayı oluşturan katmanların birbirinden ayrılmakta olduğu ve taşların tehlike arz ettiği görülmüştür.


Gazete yazısında bahsi geçen Hisararkası Tepe´de ise Müdürlüğümüz uzmanlarınca 2002 yılında inceleme yapılmış, bu alanda gözetleme kulesi olabilecek yapı kalıntıları tespit edilmiş, I.Derece Arkeolojik Sit Alanı potansiyeli olduğu belirtilmiş ve bu alan Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu´nun 28.02.2003 tarih ve 8428 sayılı kararıyla I.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Yapılan incelemede tescil edilme gerekçesini oluşturan yapı kalıntılarının aynen korunduğu ancak yakın çevresinde yer yer kaçak kazı çukurları bulunduğu tespit edilmiştir.


Hisararkası Tepe konumu ve ormanlık yapısı nedeniyle kaçak kazı yapmaya oldukça uygun durumdadır. Bu nedenle Kilimli Emniyet Birimleri tarafından zaman zaman kontrol edilmesi yerinde olacaktır.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi