65. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle GMİS Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, &[#]8220;1946&[#]8217;dan bugüne, ülkemiz demokrasi mücadelesinde; bölgemizin ve ülkemizin kalkınıp gelişmesi mücadelesinde; üyelerimizin insanca çalışıp insanca yaşayacakları koşulların yaratılması mücadelesinde, saygın bir yer edinen Genel Maden İşçileri Sendikamız, bundan böyle de aynı anlayışla mücadelesini sürdürecektir&[#]8221; denildi.
Açıklamada, &[#]8220;Bugün taşkömürü ithalatına yılda yaklaşık 3 milyar dolar veren Türkiye, yeraltında 100-150 yıllık ihtiyacını karşılayacak taşkömürü varken maden ocaklarına işçi alamıyorsa; Kurum, bölgemiz ve ülkemiz adına söz hakkı bulunanlar kendilerini dikkatle sorgulamalıdırlar&[#]8221; ifadelerine yer verildi.
GMİS Yönetim Kurulu&[#]8217;nun, Sendikanın 65. kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklama şöyle denildi:
&[#]8220;Sendikamızın 65. Kuruluş Yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 17 Kasım 1946 tarihinde kurulan Sendikamızın kurucuları başta olmak üzere, tüm genel başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerine ve Sendikamıza emeği geçen herkese teşekkür ediyor, aramızdan ayrılanlara Allah&[#]8217;tan rahmet diliyoruz. Maden ocaklarında yaşamını yitiren 5 bin şehidimizi sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz. 1946&[#]8217;dan bugüne, ülkemiz demokrasi mücadelesinde, bölgemizin ve ülkemizin kalkınıp gelişmesi mücadelesinde, üyelerimizin insanca çalışıp insanca yaşayacakları koşulların yaratılması mücadelesinde, saygın bir yer edinen Genel Maden İşçileri Sendikamız, bundan böyle de aynı anlayışla mücadelesini sürdürecektir. Taşkömürü üretiminin başladığı 1848 yılından itibaren gelişen üretim kültürünün bugünlere taşınmasında önemli bir işlevi bulunan Sendikamız, Zonguldak, Bartın ve Karabük bölgemizde sosyal hayatın çağdaş bir düzeyde gelişmesi için elinden gelen gayreti göstermiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Ankara&[#]8217;nın ardından il olma özelliğini kazanan Zonguldak, taşkömürü üretimi arttıkça büyümüş, gelişmiş ve giderek Türkiye sanayisinin can damarı olarak, ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük katkı vermiştir. Bugünden geriye doğru baktığımızda herkes görecektir ki Zonguldak büyürken Türkiye gelişmiş, kalkınmış, Zonguldak&[#]8217;ın ekonomik etkinliği azaldıkça, ülke ekonomisi krizlere girmiş, iç ve dış borç rekorlarıyla tanışmıştır. Dış ticaret açığının, yılın ilk 9 ayında 80 milyar doları aştığı bugün, taşkömürü ithalatına yılda yaklaşık 3 milyar dolar veren Türkiye, yeraltında 100-150 yıllık ihtiyacını karşılayacak taşkömürü varken, Kurum yöneticilerinin talebine rağmen maden ocaklarına işçi alamıyorsa, Kurum, bölgemiz ve ülkemiz adına söz hakkı bulunanlar kendilerini dikkatle sorgulamalıdırlar. Türkiye&[#]8217;nin Zonguldak&[#]8217;a ihtiyacı var. Çünkü Zonguldak&[#]8217;ta kömür var. Üstelik dün silah zoruyla maden ocaklarına sokulan bölge insanı, bugün gönüllü olarak çalışmaya hazır. Dünyada ve ülkemizde kömür fiyatlarının hareketlendiği bu süreçte, hazırlıklarını da büyük oranda tamamlamış olan Türkiye Taşkömürü Kurumu süratle üretimi artırabilecek durumdadır. Kurum zararının ortadan kalkması ve ülkemizin parasının dışarıya gitmemesi için, işsizimizin iş bulması ve Zonguldak ile bölge ekonomisinin canlanması için bu gerçekleri Hükümete ve siyasi iktidar kadrolarına anlatmak hepimizin görevidir. Sendikamızı bugünlere taşıyan yönetici ve üyelerimize bir kez daha sevgi ve saygılarımızı sunuyor, tüm bölge halkını, bizlere destek olmaya çağırıyoruz.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi