Van&[#]8217;da meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki ayrı deprem felaketinin ardından evleri zarar gören depremzedeler, ağır kış şartları ve dondurucu soğuk nedeniyle zor durumda kalınca, kenti terk etmeye başladı. Binlerce depremzede başka illerdeki kamu kurumlarının sosyal tesislerine gitmek için başvuru yaptı. Başvuruların kabul edildiği Başbakanlık Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Toplum Merkezi önünde toplanan binlerce kişi uzun kuyruklar oluşturdu. Soğuk havaya rağmen saatlerce kuyrukta bekleyen depremzedeler, başvuru formlarını almak için de izdiham yarattı. Formları dolduran depremzedeler yine uzun kuyruklar oluşturarak başvurularını yaptılar. Türkiye&[#]8217;nin çeşitli illerindeki kamu kurumlarının sosyal tesislerine gönderilmek üzere başvuran depremzedeler, kenti bir an önce terk etmek istediklerini söylediler. Yoğun talep nedeniyle Antalya ve Mersin&[#]8217;e başvurular ise kabul edilmedi. İzdiham ve yoğunluk nedeniyle yer yer gerginlikler yaşandı. Polis ise çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.


Van&[#]8217;da bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör Zonguldak&[#]8217;a da gelebilecek depremzedeler olabileceğini belirterek bugün için bir tebliğ metni gönderileceğini söyledi.


Bayram, müracaatların alındığını ve depremzedelerin gitmek istedikleri şehirlere göre gönderileceğini belirterek Başbakanlığın emri doğrultusunda başka illere gönderilecek depremzedelerle ilgili nelere dikkat edileceğinin ayrıntılı olarak anlatılacağını söyledi.


Zonguldak&[#]8217;taki kamu kurum ve kuruluşların lojman ve konukevlerinde depremzedeleri ağırlayabileceklerini belirten Bayram Zonguldak&[#]8217;ın çok tercih edilen bir il olmadığını ancak az da olsa Zonguldak&[#]8217;ta gelen depremzede olabileceğini belirtti. En çok tercih edilen illerin yanında fazla tercih edilmeyen illere yönlendirmenin olabileceğini belirten Bayram yarın (bugün) depremzedelere nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili ayrıntılı bir metin göndereceklerini söyledi.


Editör: Pusula Gazetesi