Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun (TTK) Bağlık-İnağzı sahasının 36 yıl süreyle işletme hakkını alan ve 30 yılda 92 milyon ton kömür üretmeyi taahhüt eden Soma Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan yıllık 2 milyon ton koklaşabilir kömür üreterek 3 bin kişiye istihdam sağlamanın yanı sıra, kömür ithalatını azaltarak Türkiye&[#]8217;nin cari açığını yılda 500 milyon dolar azaltmayı hedeflediğini açıkladı. İhalenin kesinleşmesinin ardından geçtiğimiz günlerde Zonguldak&[#]8217;a gelerek sözleşmeye imza atan ve Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan&[#]8217;ı ziyaret eden heyet daha sonra sahada inceleme yaptı.


Yapılan ihalede 30 yılda 92 milyon ton taşkömürü taahhüt eden Soma Grup&[#]8217;un bu rakamı her ne kadar uçuk olarak değerlendirilse de Soma&[#]8217;nın patronu daha fazlasını da üretebileceklerini belirterek Soma&[#]8217;da 5.5 milyon ton kömür ürettiklerini söylüyor.


Pusula Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Rıza Tığ ve Genel Yayın Yönetmenimiz Atilla Öksüz&[#]8217;ün sorularına içtenlikle yanıtlayan Soma Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, ihale sürecinden, üretim hedefine, tasman endişelerinden Soma&[#]8217;nın TTK&[#]8217;ya bakışına, istihdamdan sendikalaşmaya kadar pek çok konuya açıklık getirdi.


İşte o yanıtlar;



ZONGULDAK KAÇICI DEĞİLİZ


İhale süreci şuanda başladı. Bu süreçten sonra biz önümüzdeki 6 seneyi değerlendirerek geçireceğiz. Rezerv çalışmalarımız var. Arkasından işletme politikamızın safhası başlayacak. Bizim için önemli olan bu sahayı iyi tanımak. Sondajlarını yapmak. Gerekli teknolojik çalışmaları yapmak kadar önemli olan şeyde aşağıya inmek.


Yani kömürün kendi özelliklerini bilecek düzeyde aşağıya inmek.


Bunun için arkadaşlarımız gerekli hazırlıkları yaptılar. Bütün muameleler bittikten sonra yer üstünden sondaj çalışmalarını yaparken bir taraftan yeraltına inmek için gerekli hazırlıklara hemen başlayacağız.


Yeraltına inme hazırlıkları demek şu anlama gelir; biz buradan kaçıcı değiliz. Sabitiz. Çünkü yeraltına yapmak için açacağımız tüneller veya çalışmalar bize büyük bir maliyet getirecek. Dolayısıyla biz bu maliyeti yaptıktan sonra kalıcı olduğumuzu göstereceğiz.



İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞINI RİSKE ETMEYECEĞİZ


Tahminen 2 seneye kalmaz. 1,5-2 seneye kadar eksi 400 dediğimiz kömür seviyesine inmiş olacağız. Ama bu üretim demek değil. Bizim eksi 400 seviyesine inmemizin asıl nedeni esas aramaların yoğunlaşmasıdır. Siz yukarıdan yapmış olduğunuz sondajlarla belirli seviyelerden tespit edebilirsiniz. Ama bu sizin işletme projesi yapmanız için gerekli değil. Yani yeterli değil. Damarlara gireceksiniz, bu damarların ne kadar uzadıklarını tespit edeceksiniz. Bunların içindeki metan gazını tespit edeceksiniz. Ondan sonra hangi metotta işletilebileceğini tespit edeceksiniz, metan drenajını yapacaksınız ve nasıl yapacağınızı tespit edeceksiniz. Bütün bu tespitlerden sonra işletme safhasına geçilecek. Sizin damarınızın içinde tespit edemediğiniz veya bilmediğiniz bir metan gazı olursa grizu patlamalarıyla karşılaşmış olursunuz. Ama işin aslı önce bu damarların içinden metanı alacaksınız, kömürü ondan sonra ıslah edeceksiniz ki insan sağlığı, işletme sağlığı ve işletmenin bekası için sağlıklı ortamı sağlayabilesiniz. Bizim yapacağımız bu.



REZERV KONUSUNDA BİR ENDİŞEMİZ YOK


Dolayısıyla umumiyetle soruluyor. Bu kadar rezerv var mı yok mu? Ben jeoloji mühendisiyim. Ben devletin burslu talebesi olarak dışarıda okuyup geldim. Bunun üzerinden neredeyse 45 sene geçti. Dolayısıyla arkadaşlarım bana bu jeolojik haritalarını arkadaşlarım bana getirdikleri zaman sadece kabaca baktım ve evet burada bu rezerv var. Hatta fazlası var. Çünkü bu damarların hepsi denize doğru devam ediyor. Denizin altında madencilik diye bir terim var. Herkes bunu hemen 15 metre altına indikten sonra kömür çıkıyor. Ama hiçbir alakası yok. Burada denizin kalınlığı 50 metre. 1000 metre aşağıya ineceksiniz ki siz kömür üreteceksiniz. O zaman denizin altında 1000-1500 metre derinliklere kadar giden bu kömürleri rezerv hesabına kattığınız zaman elinize 136 milyonun çok üzerinde bir rakam çıkar. Dolayısıyla jeolog olarak benim gördüğüm kadarıyla rezerv açısından bir sorunumuz yok. Bu konuda da bir tereddüde düşmüyoruz. Önemli olan 2 milyon ton üretim. Biz 5,5 milyon ton üretim yapıyoruz ve imkan tanınsa 10 milyon ton üretim yapacak düzeydeyiz. Bu teknolojiye, insan gücüne ve bilgiye sahibiz. Ben genel olarak şu hesabı yapıyorum. Soma&[#]8217;da 5,5 milyon ton kömür için 5 bin 500 tane insan çalıştırıyorum. Demek ki ben burada 2 milyon ton kömür üretmek için minimum 2 bin tane insan çalıştırmam lazım. Diyelim ki buranın şartları daha zor. O zaman 3 bin insan çalıştıracağım demektir. Hedefimiz 3,5 tona çıktığımız zamanda demek ki 5 bin insan çalıştıracağım. Bu insanları burada bulabilecek misiniz? Biz Soma&[#]8217;da başladığımız zaman 100 kişiydik ama bugün 5 bin 500 kişiyiz ve bunların hepsi çok iyi yetişmiş kişilerdir. Oradaki ekibi buraya getireceğiz diye de düşünülmesin. Biz burada madencilik yapabilecek olan tüm arkadaşlarımızı burada eğiteceğiz ve onlarda madenci olarak yetişecekler.



ZONGULDAK&[#]8217;TA ÜRETİM, SOMA&[#]8217;YA GÖRE DAHA KOLAY


İş anlamında da Soma zor burası kolay. Kalın damarlar var ama içinde metan var. Süratle yanıyor. Bizim aşağıdan yukarıya verdiğimiz kül inanılmaz düzeyde. Çimento fabrikası gibi. Burada metan çok deniliyor ama asıl Soma&[#]8217;ya gidilsin ve metanın nasıl olduğu görülsün.



TASMAN RİSKİNE KARŞI TEDBİR ALACAĞIZ


Biz eksi 400&[#]8217;ün altındayız. Eksi 400&[#]8217;ün altında İstanbul Teknik Üniversitesinin çok değerli 2 tane hocasının yapmış olduğu çok yoğun bir çalışma var. Bu çalışama eksi 400 kodunda tasman sorunun olmadığını, kısmi yerlerde olduğunu ve bu kısmi yerlerde de ramle dediğimiz yani doldurma usulüyle bunun rahatlıkla geçilebileceğini söylüyorlar. Bizim burada yapacağımız iş, çekip alıp boşaltmak değil. Kısmen ramle dediğimiz olay. Dolayısıyla yukarıya intikal etmeyecek. Bizim için tasmanın yeryüzüne intikal etmesi söz konusu değil.



TERMİK SANTRAL YAPMAK İÇİN GELMEDİK


Biz termik santral düşünmüyoruz. Ama bu kömürü çıkarttığınız zaman yıkama tesisinden geçiriyorsunuz. O zamanda bunun koklaşabilen kısmını ayırıyorsunuz ve geri kalan kısım atık. Bu atığın kalorifik bir değeri var. Bu kalorifik değeri buradaki santraller kullanırsa oraya vereceğiz. Çatalağzı ve Eren Holding&[#]8217;in Santrali bizim bu atığı kullanmaya müsaitse hepsini onlar alsın. Ama bizim santral düşüncemiz yok.


Bizim buradaki en önemli konumuz metan drenajı dediğimiz olay. Bizim bu konuda metotlarımız var. Dolayısıyla damarlar metan gazı olmayan damarlar haline gelecek. Metan drenajıyla biz bunu dışarıya vereceğiz. Ama bunu havaya vermeyeceğiz. O zaman ne yapacağız onu bilmiyorum. Belki 1-2 megavatlık bir santralde kurarak değerlendirebiliriz. Oda bizim kendi ihtiyacımızı karşılar. Bizim Soma&[#]8217;daki ocağımızda çok yüksek metan var. Bu yüksek metanı dirane etmek için yoğun bir çalışma yapıyoruz. Kısacası kömür damarına girince hemen vur kepçeyi demeyeceğiz. Önce metanı çıkaracağız sonra kazma vuracağız. Projeleri de hep buna göre yapacağız.



NEDEN ZONGULDAK


Türkiye&[#]8217;nin elindeki en kaliteli ve yüksek vasıflı kömür Zonguldak&[#]8217;ta. 1850&[#]8217;li yıllardan beri Zonguldak kömür üretiyor. Ben tahsilimi tamamladığım yıllarda da kömür 1 milyar 300 milyon tondu ve şimdi de hala aynı. Bu kadar üretim yapıldı ama hala var. Bu kömür burada. Biz madenci bir şirket olarak, kömür üreten bir şirket olarak kendimize bu hedefi koyduk. Zonguldak&[#]8217;ta ne yapabiliriz. İhale olmasaydı biz burayı gelmeyi düşünmezdik. Çünkü devletin sahası. Ama bu ihale olduğu zaman hemen arkadaşlar bunun projesini getirdiler; &[#]8216;Böyle bir ihale var. Ne dersin&[#]8217; dediler. Ben ihaleyi görünce hemen tamam dedim. Biz kömür ürettiğimiz kadar kendi kömürümüzü de pazarlama hakkına sahibiz. Taşeronluk gibi bir şey deselerdi belki ilgilenmeye bilirdik. Ama üreteceğiz ve bu üretmiş olduğumuz kömürü de değerlendireceğiz. Bu kadar vasıflı bir kömürü de üretmek lazım. Ayrıca bu kömürün zor olduğunu söylüyorlar. Ama biz bunun aksini iddia etmek için buradayız.




YATIRIMA HEMEN BAŞLAYACAĞIZ


200 milyon dolar civarında gözüküyor. Senede 2 milyon ton kömür üretir hale gelene kadar yaklaşık bütün yatırım bu civarda görünüyor. Ama bunu şuanda teorik konuşuyoruz. Bu az mı olur yada fazla mı olur zaman gösterecek. Bunların hepsi en geç 3-4 seneye kadar netleşir. 7&[#]8217;ci yılda da 2 milyon tona ulaşmış oluruz diye düşünüyorum. Önce önümüzü görmemiz lazım. Ama yatırıma hemen başlayacağız.




ZONGULDAK&[#]8217;A BAŞKA KATKILARIMI DA OLACAKTIR


Birincisi istihdam diyoruz ve bu 3 ve 5 arasında olacak. Bunlardan 100&[#]8217;ün üzerinde maden mühendisi arkadaşımız olacak. Dolayısıyla bu önemli bir unsur. Bunun paralelinde Zonguldak&[#]8217;a katkımız kesinlikle olacak. Sosyal faaliyetlerimiz olacak. Eğitim olarak, sanatsal olarak pek çok katkımız olacağının garantisini söyleyebilirim. Ayrıntı veremem ama kesinlikle olacak.



BAŞARILI OLACAĞIMIZA YÜZDE YÜZ EMİNİM


Bu yaşıma kadar böyle bir sektörün içindeyim ve böyle bir yatırıma Zonguldak&[#]8217;tan başlamaktan çok mutluyum, çok heyecanlıyım. Başarılı olacağımızdan yüzde yüz eminim. Zonguldak&[#]8217;a pek çok şey vereceğimizden de eminim. Bütün Zonguldaklı arkadaşlarıma sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

Editör: Pusula Gazetesi