Zonguldak´ta, trombosit (kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücre parçaları) eksikliği nedeniyle tedaviye alınan bebeğin, akciğerlerine kaçan mamadan hayatını kaybettiği iddiasıyla ailesi savcılığa suç duyurusunda bulundu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Güzide Tavukçu´nun, 8 Eylül´de Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde dünyaya getirdiği ve ´´Yusuf´´ adını verdikleri bebekleri, trombosit eksikliği nedeniyle yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.
Ailesinin görevlilerin verdiği mamanın akciğerlerine kaçması sonucu nefessiz kaldığını iddia ettiği bebek, 14 Eylül´den itibaren verdiği yaşam savaşını kaybetti.
Bebeğin cenazesinin defnedilmesinin ardından baba Olcay Tavukçu, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığına sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.
Baba Tavukçu, AA muhabirine, bebeklerinin dünyaya gelmesinin ardından kanındaki trombosit sayısının azlığından dolayı yoğun bakım ünitesine yatırıldığını, birkaç günlük tedavinin ardından durumunun düzelmeye başladığını ve 16 Eylül´de taburcu edileceğinin söylendiğini belirtti.
Bebeklerinin doğumundan itibaren anne sütüyle beslendiğini anlatan Tavukçu, şöyle dedi:
´´Eşim 14 Eylül´de Yusuf´u ikinci kez emzirmek için yoğun bakıma gittiğinde bebeğimizi morarmış halde görmüş. Görevliler acil müdahale etmişler. Kalp masajıyla hayata döndürmüşler. Bize ilk başta bebeğin akciğerlerine anne sütü kaçtığından nefessiz kaldığını söylediler. Ancak raporlarda da gördük ki bebeğimize iznimizin dışında mama takviyesi yapılmış. Bu mama da ciğerlerine dolmuş. Nefessiz kalmasından dolayı da beyinde yüzde 95 hasar oluşmuş. 14 Eylül´den itibaren yavrum makineye bağlı yaşıyordu. Yaşam savaşını 57 günlükken kaybetti.´´
Sorumluların bulunması için savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirten Tavukçu, ´´Durumu anlattığımız üniversite Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, ilk günden itibaren bizimle çok ilgilendi. Bizim tek isteğimiz sorumluların belirlenip cezalandırılması. Eşim yoğun bakıma gitmeseydi bebeğim bu kadar bile yaşamayacaktı. Çok büyük ihmalkarlık var´´ dedi.
Anne Güzide Tavukçu da sorumluların cezalandırılmasını istediklerini ifade ederek, ´´Önce bebeğimi fazla emzirdim gerekçesiyle beni suçladılar. Ancak sonra ciğerlerinden mama çıktığı görüldü. Çok üzgünüz, Allah kimseye bu acıyı yaşatmasın´´ diye konuştu.
ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Kemal Varım Numanoğlu da konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeğin taburcusuna yakın bir dönemde akciğerlerine mama kaçması ya da beslendiği anne sütünün geri gelmesi sonucu durumunun kötüleştiğini söyledi.
Başhekim Numanoğlu, uzun süreli bakımdan sonra bebeğin hayatını kaybettiğini, ihmal varsa tespit edileceğini belirterek, ´´Başlattığımız soruşturmayı hassasiyetle sürdürüyoruz. İhmal olmayabilir. Çünkü, bebekler bazen emzirildikten bir iki sat sonra kusup besinler akciğerlerine kaçabiliyor´´ ifadelerini kullandı.
Editör: Pusula Gazetesi