Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun (TTK) Zonguldak&[#]8217;taki Bağlık-İnağzı sahasının 36 yıl süreyle işletilmesi için açtığı ve Türkiye&[#]8217;nin en büyük yer altı kömür üreticisi Soma Grubu&[#]8217;nun rekor teklifle kazandığı ihalede imzalar atıldı.


Soma Kömür İşletmeleri, yıllık 2 milyon ton koklaşabilir kömür üreterek 3 bin kişiye istihdam sağlamanın yanı sıra, kömür ithalatını azaltarak Türkiye&[#]8217;nin cari açığını yılda 500 milyon dolar azaltmayı hedefliyor.


Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan kendisini Soma Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan&[#]8217;ın kendisini ziyarette tüm katılımcı firmalara teşekkür ederek en iyi teklifi veren Soma&[#]8217;ya başarılar diledi.



Soma havzasında 1984 yılından bu yana madencilik faaliyetlerini sürdüren, 5 bin 500 çalışanı ve yıllık 5,5 milyon ton linyit kömürü üretimiyle Türkiye&[#]8217;nin en büyük yer altı kömür üreticisi olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., dev bir enerji yatırımına imza attı. Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun (TTK) Zonguldak&[#]8217;taki Bağlık-İnağzı sahasının işletilmesi için açtığı ihaleyi 1 milyar 426 milyon TL&[#]8217;lik rekor bir rödevans teklifiyle kazanan Soma Kömür İşletmeleri Satınalma Daire Başkanlığı&[#]8217;nda sözleşmeye imza attı.


Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve heyet daha sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan&[#]8217;ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştüler.


Yapılan anlaşmaya göre, Soma Kömür İşletmeleri ilk 2 yılı etüt ve değerlendirme, 4 yılı hazırlık ve yatırım olmak üzere 36 yılda sahadan 92 milyon ton kömür çıkararak piyasaya sunmayı taahhüt etti.


Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan kendisini Soma Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan&[#]8217;ın kendisini ziyarette tüm katılımcı firmalara teşekkür ederek en iyi teklifi veren Soma&[#]8217;ya başarılar diledi. İnan, Soma grubunun madencilik sektöründe başarılı bir firma olduğunu belirterek bu deneyim ve birikimle Zonguldak&[#]8217;ta güzel işler yapacaklarına inandığını belirtti. İnan şöyle devam etti; &[#]8220;Kömür madenciliğini bilen iyi ve deneyimli bir firma. Manisa Soma&[#]8217;da uzun yıllardır bu işi yapan bir firma. 7 bin çalışanı var. İhalenin sonuçlanmasıyla birlikte kazanan firma 2 yıl içinde etüt çalışmalarını tamamlayacak. İşletmeye geçme süresi de 4 yıl. Toplam 6 yıl içinde burada üretime başlamış olacak. Etüt çalışmalarının ardından işletmeye geçme süresinin hızlı olacağına inanıyorum. Burada 3 bin kişiye iş sağlanacak. Zonguldak ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağın. Bölgedeki işsizlerimiz açısından çok iyi olacağına inanıyorum. Hayırlı olsun&[#]8221; dedi.


200 milyon dolar yatırım, 3 bin kişiye istihdam


Bağlık-İnağzı sahasında dünyanın en modern madencilik teknolojisini kullanarak, örnek bir işletme oluşturmayı planlayan Soma Grubu, bölgede minimum 3 bin kişilik yeni istihdam imkânı yaratacak. Yılda 2 milyon ton olarak başlayacak olan üretim miktarının kademeli olarak 3,3 milyon ton seviyesine yükseltilmesi planlanıyor.


Bağlık-İnağzı sahası içinde bulunan taşkömürü, koklaşabilme özelliği nedeniyle, yüksek ithalatla beslenen demir-çelik tesisleri için çok önemli bir yerli üretim olanağı sağlayacak. Yüksek fırın teknolojisi nedeniyle demir cevherini işleyerek üreten tesisler için en önemli girdilerden biri olan koklaşabilir kömürün yüzde 95&[#]8217;den fazlası ithal ediliyor. Ereğli, İskenderun ve Karabük demir çelik fabrikalarında kullanılan yıllık ortalama 5 milyon ton koklaşabilir kömür, 1,5 milyar dolarlık bedelle ithal ediliyor. Soma Kömür İşletmeleri&[#]8217;nin ilk etapta gerçekleştireceği 2 milyon ton üretim ile 500 milyon dolarlık kömür, yerli üretim ile sağlanmış olacak. Bu miktar, aynı zamanda Türkiye&[#]8217;nin cari açığının 500 milyon dolar azalacağı anlamına geliyor.


Bölge ve Türkiye için değer yaratıyoruz


Gerçekleştirecekleri yatırım ve oluşturacakları modern madencilik anlayışı nedeniyle heyecan duyduklarını belirten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, &[#]8220;Bu yatırım sadece şirketimiz için değil, Zonguldak ve Türkiye için de çok büyük önem taşıyor. Bölge ve Türkiye için değer yaratıyoruz. Dünyanın en gelişmiş teknolojisini kullanacağımız işletmemiz, bölgede sosyal değer yaratacak. Üretimimiz ise Türk ekonomisine çok boyutlu katkı sağlayacak. Tecrübemiz ve teknolojik üstünlüğümüz ile yer altında bulunan milli servetimizi bir an önce ekonomiye kazandıracağız&[#]8221; dedi.


Soma Grubu hakkında:


Yeraltı madencilik alanında Türkiye&[#]8217;nin köklü ve öncü kuruluşlarından Soma Grubu, 1976 yılında 3 ortaklı ETAŞ madencilik ile madencilik faaliyetlerine başlamıştır. Ana iş kolu olan kömür madenciliğine 1984 yılında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ile giriş yapan Soma Grubu Geventepe ve Soma Eynez bölgelerinde faaliyet göstermektedir. Grup 5,5 milyon ton üretim ve 6 bin çalışanı ile Türkiye&[#]8217;nin en büyük yeraltı kömür üreticisi konumundadır. Soma Grubu stratejik planlaması doğrultusunda, enerji ve inşaat sektörlerine odaklanmıştır. Grup bünyesinde madencilik ekipmanları alanında çalışan Gürmin Makine, krom madenciliği yapan Minsan Madencilik şirketlerini de barındırmaktadır. Gayrimenkul geliştirme şirketi Tilaga A.Ş Maslak&[#]8217;ın en yüksek kulesi olan 47 katlı Spine Tower&[#]8217;ın projesini geliştirmiştir.2013&[#]8217;te tamamlanması planlanan Spine Tower&[#]8217;ın ana yükleniciliğini Soma İnşaat üstlenmektedir.







Editör: Pusula Gazetesi