Filyos’un tanıtımını yapmak amacıyla çekilen “Filyos Cennetinde Bir Yastığınız Olsun” belgesel filminin galası, geçtiğimiz Cuma akşamı Öğretmenevi Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Zonguldak Kent Konseyi’nin organize ettiği galaya; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, CHP İl Başkanı Tümer Peker, belgesel filmin yapımını üstlenen işadamı İsmail Recai Şanlı, film yönetmeni İrfan Ongan, filmin yapımcısı Seçkin Alp Bilgin, Zonguldak Kent Konseyi içinde bulunan birçok dernek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcisi katıldı.


Açılış konuşması yapan Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, bu tür etkinliklerin sayısını artırmayı düşündüklerini ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.


15 dakikalık “Filyos Cennetinde Bir Yastığınız Olsun” adlı belgesel film katılımcılara izletildikten sonra oturum başkanlığını Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışanları Grubu Başkanı Ekrem Murat Zaman’ın yaptığı tartışma bölümünde filmin yönetmeni İrfan Ongan ve yapımcısı Seçkin Alp Bilgin düşüncelerini paylaştılar.


Söyleşide ilk sözü alan yönetmen İrfan Ongan, daha önce Filyos’a gelene kadar adını hiç bilmediğini itiraf ederek, söyleşide şunları söyledi;


“Bizi Filyos’la tanıştıran İsmail Recai Şanlı oldu, ondan sonra böyle büyük bir iş çıktı. Çok uzun zamandır profesyonel olarak bu işleri yapıyorum. Akademik olarak derslerini de veriyorum. İçlerinde en çok sevdiğim iş bu oldu. Bizleri Filyos’a davet eden İsmail Bey ve Ahmet Hocam içlerindeki o Filyos tutkusunu ve sevgisini bize öyle bir geçirdiler ki, biz zaten o kenti sevmeye hazır olarak geldik. Her şey bir insanı sevmekle başlar. Biz Filyos’u çok sevdik, bu sevgimizi bu filme ne kadar verebilmişiz, o da sizin takdirinize kalmış. Bu alışılmış bir film tanıtımı olmasın istedik. Filmde kullandığımız sözleri tek tek cımbızla seçerek kullandık. Buraya herkes gelsin istemedik, en azından bu görsellikten, bu filmden zevk almasını becerebilen, o kaliteye, o duyarlılığa sahip olan insanlar gelsin istedik. Sabahattin Eyüpoğlu ‘Önemli olan sahip olmak değil, tadına bakmaktır’ der. Filyos’un tadına bakabilecek insanlar gelsin. Umarım öyle olur. Marka olsun, ama kaliteli bir marka olsun, kaliteli markanın kaliteli alıcıları olur.”



ÇOK ŞAŞIRACAKSINIZ


Söyleşi sırasında söz alan Tema Temsilcisi ve Tema Genel Merkez Yöneticisi Berran Berran Aydan film içinde yapılan; ‘Şaşıracaksınz’ vurgusuna atıfta bulunarak Filyos ile ilgili endişelerini paylaştı.


Filyos’la ilgili yapılan tüm tartışmalara karşın sanayi projesinin devam ettiğini ve bu projenin hayata geçmesiyle birlikte kıyıların, denizin ciddi anlamda kirleneceğini ve kuş çeşitliği açısından Türkiye’nin en zengin bölgelerinden biri kabul edilen Filyos Vadisi’indeki bu çeşitliliğin son bulacağını ifade eden Aydan, bu filmi izledikten sonra gelenlerin asıl o zaman şaşıracaklarını söyledi.


Burada turizme dayalı bir kalkınmanın hayata geçmesinden yana olduğunu belirten Aydan, konuşmasıyla galaya damga vuran isim oldu. Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal endişelere dolaylı olarak yanıt verirken zorlandı.



ŞANLI’YA TEŞEKKÜR


Söyleşinin sonunda Yönetmen Ongan, filmi çekerken kendilerine büyük destek veren İsmail Recai Şanlı’ya gümüş bir rozet hediye etti. Şanlı, çok memnun olduğunu belirterek, “Etkinliğe katılan herkese emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. İrfan hocam çok titizlikle çalıştı. Zonguldak’ı ve Filyos’u çok seviyorum” şeklinde konuştu.


Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal ise, filmde emeği geçen herkese teşekkür ederek, şunları söyledi;


“Konuşmalarda Bugüne kadar ‘Filyos’un tanıtımını yapmayan yöneticilere teşekkür ederiz’ dediniz. Ben 2,5 yıllık belediye başkanıyım. Biz geldik, tanıtmaya başladık, Filyos’ta beş yıldızlı bir otel yapılıyor, iki yıl içerisinde hizmete açmayı düşünüyoruz. Filyos Projesi’nin doğru uygulanması için elimizden gelenleri yapıyoruz, bizim en büyük görevimiz, bu kentin alt yapısını yapmaktır. Filyos sanayi bölgesi olabilir, şehirle bağlantısı olmayan kısımda sanayi gelişecek. Şehrin olduğu kısımda da turizm bölgesi olacak.”


Daha sonra yapımcı Bilgin’e, CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, yönetmen Ongan’a ise Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, hediyelerini takdim etti. Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezginve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir İsmail Recai Şanlı’ya teşekkür ederek günün anısına hediyeler takdim ettiler. Gala yapılan kokteyl ve fotoğraf sergisi ile sona erdi.


Editör: Pusula Gazetesi