Türkiye Taşkömürü Kurumu Arama Kurtarma ekipleri ve Umke Zonguldak ekiplerinin kurtarma çalışmalarını yürüttüğü kaymakamlık binası karşısında bulunan 5 katlı apartmanda kalan Okan Şahin isimli öğretmen, depremden 51 saat sonra canlı olarak kurtarılmıştı. Maden işçileri yaklaşık 9.5 saat süren kurtarma çalışmalarında kullandıkları yöntem ve tekniklerle enkazda güvenliği sağlamıştı. Enkaz çevresinde ise sağlık tedbirleri alan Dr. Murat İlikhan önderliğindeki Zonguldak UMKE ekipleri tarafından ilk
müdahalesi yapılan Okan öğretmen, kurtarıldıktan sonra hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. Okan öğretmenin kurtarma çalışmalarının başladığı Salı günü, ekiplerin kurtarma çalışmaları kameralar tarafından kayıt altına alındı. İlk temasın kurulduğu görüntülerde ismi ´Osman´ olarak anlaşılan Okan Şahin´e başka canlı olup olmadığını soran ekipler, net cevap alamaması üzerine çalışmalara başlıyor. İkinci temasın kurulduğu görüntülerde, çalışmaları durdurarak sessizliği sağlayan ekipler, ´Okan´
diye bağırmasına, Okan ise ´efendim´ diye cevap veriyor. Cevabı üzerine üst katta olduğu anlaşılan Okan, son temastan 3 saat sonra enkaz altından çıkarıldı.
Görüntülerde maden işçilerinden oluşan arama kurtarma ekiplerinin, domuzdamı gibi madencilere özel tahkimat teknikleri ile bina içerisinde aldıkları önlemler ve açtıkları tünellerdeki hareket kabiliyetleri net bir şekilde görülüyor.
Öte yandan çalışmalarda yorulan ve hastalanan kurtarma ekiplerine ise yine Zonguldak UMKE ekipleri tarafından müdahaleleri yapıldı.
Editör: Pusula Gazetesi