Van&[#]8217;da yaşanan deprem olayında zor şartlar altında görev yapan 91 maden işçisi Zonguldak&[#]8217;a döndü.


Arama-kurtarma ekibi, Türkiye Taşkömürü Kurumu önünde çiçeklerle karşılandılar.


Genel Müdür Vekili Mustafa Şimşek, maden işçilerini gösterdikleri başarıdan dolayı tebrik ederek, kendileriyle gurur duyduklarını söyledi.


Maden işçilerinin tüneller açarak 7 kişiyi sağ kurtardığını, 54 kişini de cesedine ulaştığını belirten Şimşek konuşmasında şunları söyledi:


&[#]8220;Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından verilen talimat üzerine 23 Ekim pazar Armutçuk müessesesinden Oktay Ertan Başkanlığında 20 Kişilik kurtarma ekibi, Kozlu Müessesesinden Nevzat Ünlü Başkanlığında 21 kişilik ekip Zonguldak´tan hareket etti. Kozlu Ekibi lokaller sokağında Taç beyaz apartmanında çalışmalara başladılar. Lokalin giriş katında canlı tespit edilen noktada 5 saat çalıştılar. 10 metre tünel açıldı ve canlı bir kişi alındı. Aynı binanın diğer cephesinde canlı olduğu bildirildi 4,5 saat sonra Mehmet Köroğlu isimli vatandaş canlı olarak alındı. Aynı binanın başka bölümünde yapılan çalışmada bir öğretmen Okan Şahin canlı olarak kurtarıldı. 9 metre tünel açıldı ve tahkimat yapıldı. Yaklaşık 50 saat enkaz altında kalmıştı ve bitkindi. Yanından bir kişi ölü olarak alındı. Diğer ekipler diğer binalarda çalıştılar. Kozlu ekibi olarak 3 kişi sağ olarak 11 kişi ölü olarak alındı.


Armutçuk ekibi Kozlu ekibi ile aynı zamanda Erciş´e intikal etti. Önce eski hamam binasında daha sonra BEDAŞ bölgesinde Dağ Apartmanında, daha sonra Lokaller Sokağında çalıştılar. Bu çalışmalar esnasında 2 kişi sağ olarak, 15 kişi ölü olarak alındı.


Karadon Ekibi BEDAŞ bölgesinde Dağ apartmanında çalıştı 2 canlı ve 15 cenaze aldı.


Üzülmez ekibi kaymakamlık arkasındaki bölgede Dağ Apartmanında çalıştılar ve 13 kişi ölü olarak alındı.


TTK acil kurtarma ekipleri tarafından Erciş ilçesinde enkaz altından toplam 7 kişi sağ, 54 kişi ölü olarak çıkarılmıştır. Vilayet Kriz masası tarafından iş makineleri ile enkaz kaldırma çalışmalarına başlanması nedeni ile kurtarma ekiplerinin çalışmalarına son verilmiştir. TTK acil müdahale ekipleri enkazda çalışmalar sırasında Sivil Savunma ekipleri, JAK (Jandarma Arama Kurtarma), AKUT, GEA, İHH, UMKE İstanbul ve Zonguldak Ekipleri ile koordinasyon ve yardımlaşma içinde çalışmıştır. Bu kurtarma ekiplerine sağladıkları lojistik destekten dolayı teşekkür ederiz. Bölgede 1500&[#]8217;ün üzerinde kurtarma ekibi mevcuttu. Ekiplerimiz üstün bir görev anlayışı içinde görev yapmışlar ve bölge insanının takdirini kazanmışlardır.


Yaşanan deprem felaketinde ölenlere Allahtan rahmet, yaralananlara acil şifalar, tüm vatandaşlarımıza baş sağlığı dileriz.&[#]8221;


HEPİMİZ CANLA BAŞLA ÇALIŞTIK


Van´a giden ekibin sorumlularından Maden Mühendisi Cüneyd Yamudi, deprem bölgesinde yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:


&[#]8220;Kurum olarak üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz. Madencinin farkını mümkün olduğunca göstermeye çalıştık. Biz de 1999´daki depremler gibi acı hatıraları kaldı. Bütün arkadaşlarımız canla başla çalıştı. 91 kişilik ekip de kimse yorgunluktan yakınmadı. Madenciler olarak farklı yöntemlerle enkaza girdik. Bütün ekipler, enkazın üzerinde çalışırken biz altında tünel açtık. Madenlerde kullandığımız özel ahşap tahkimatlarla enkazda çalıştık. Elbiselerimiz taş tozundan iyice beyazlaşınca oradakiler &[#]8216;bunlar uncular mı&[#]8217; diye espri bile yaptılar. Bunların yanı sıra enkaz içinde yaklaşık 200 bin lira değerinde ziynet eşyası bulduk ve bunu yetkililere teslim ettik.&[#]8221;


Ekipteki madenciler, bölge halkının kendilerini çok iyi karşıladıklarını, kendilerine ´´beyaz melekler´´ adıyla andıklarını ve ´´yürekleri elbiselerine sığmayan insanlar´´ olarak nitelendirdiklerini bildirdiler.


BİRAN ÖNCE KIZIMI GÖRMEK İSTİYORUM


Kurtarma ekibiyle birlikte gönüllü olarak giden maden işçisi Bayram Çiftçi (29), enkaz çalışmaları sırasında baba olduğunu öğrendi. İkinci kez baba olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Çiftçi: ´´Çok mutluyum, bebeğimi bir an önce gidip görmek istiyorum. Eşim Hatice ve Tuğsem adını verdiğimiz kızım hastaneden taburcu edildi. Evime gidip kızımı göreceğim. İkinci kez baba olmanın mutluluğunu Van´da yaşadım´´ dedi.


Editör: Pusula Gazetesi