İsviçre Baş Konsolosluğu&[#]8217;nun Türkiye´de verdiği ödüller arasında en çevreci Belde ödülünü Kozlu Belediyesine verdi.


İstanbul ili İsviçre Konsolosluğunda gerçekleştirilen ödül törenine katılan Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, burada düzenlenen ve bir ilk olarak Kozlu´ya ödül ile döndü. Yapılan ödül sonrası Belediye Binasında yaptığı açıklama ile Kozlu´nun en temiz çevre ödülünü aldığını açıkladı.


Başkan Bektaş yaptığı açıklamada, "İsviçre Baş Konsolosluğu NIBE ödülü olarak, Kozlu Belediyesine olarak bize bir ödül verdi. Ödülü ben Kozlu´muzun adına aldım. Ödülün amacı hava kirliliğinin önlenmesi katkılarından dolayı ödül aldım. Türkiye&[#]8217;de bir ilk olarak belediyemiz ödül aldı. Isı pompasıyla ilk resmi bina olarak bizim belediyemiz ısı pompası ile hizmet verecek. Kozlu´da, Kozlu Terminalinde, Belediye Hizmet Binamızda bunun gibi yeni projelerimizde kullandığımız için bize bu ödülü layık gördüler. Ödül vermek için İstanbul ilinde bulunan İsveçre konsolosluğuna giderek burada ödülümüzü aldım. Zonguldak ilinin kömür kenti olduğu için hava kirliliğinin çok olacağını ve karbon oranının düşürülmesi gerektiğini bu oranın düşülebilmesi içinde bu projelerin desteklenmesi lazım.


Stocholm´de 2,5 milyon insanın yaşadığı ülke ısı pompasıyla ısıtılıyor. Isı pompasının bir özelliği yazın serin kışın sıcak tutuyor, yani klima görevi yapıyor. Bir nevi buzdolabını ters işletim sistemi olarak çalışıyor. Kullanım şekli ise topraktaki ve sudaki enerjiyi alarak enerjiye çeviriyor. İlk yatırımda pahalı olmasına rağmen ikinci düzeyde bir evin elektrik faturası kadar yani 40-50 TL´ye bir ayda ısı sağlıyor. Yaz mevsiminde de serinletiyor. Benim amacım bu projenin burada verimli hale getirebilirsek, Kozlu´nun tamamını bu şekle getirmek. Zonguldak´ımıza Doğalgaz geliyor, doğalgaz ihalesi yapıldı ama pahalı bir yakıt vatandaşın alım gücü az, bu sistemde ilk pahalı ancak sonrası çok ucuz bir sistem. Bunun için biz bu sistemi seçtik. Bu sistemde sıfır hava kirliliği, sıfır karbon bunun için bu projeyi destekliyoruz. Bu amaçtan dolayı İsveç Konsolosluğu bu ödülü bize layık gördü. İsveç Konsolosluğunun bize bu ödülü vermesini sebebi ise bu projeyi ilk olarak onlar kullandılar. Bundan sonra Kozlu inşallah daha temiz, hava kirliliği olmayan, temiz çevresi olan bir belde haline getirmektir. Burada toplam 4 ödül verildi. Bir tek Türkiye´de bizim belediyemiz Kozlu Belediyesi ödül aldı" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi