Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları´nı Koruma Kurulu Müdürü Mustafa Sucu, Zonguldak merkez Terakki mahallesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu´na ait ve koruma altında olan lavvuar alanında bulunan kriplaj binasının tescilinin kaldırıldığını söyledi.
Yaklaşık beş yıl önce koruma altına alınan Türkiye Taşkömürü Kurumu´na ait kömür tevzi ve lavvuar alanının bakımsızlıktan ve çöplüğe dönmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın talebi üzerine Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri tarafından geçen hafta yeniden incelenerek karara bağlandı.
Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları´nı Koruma Kurulu Müdürü Mustafa Sucu, İHA´ya yaptığı açıklamada, mülkiyetinin Türkiye Taşkömürü Kurumu´na (TTK) ait olan lavvuar tesisleri (Kömür yıkama) 1996 yılında görevini tamamladığından yıkılma sökülme işlemlerine başladığını ancak 08.12.2006 yılında ´Sanayi Mirası Yılı´ olması nedeniyle bu alanın sanayi mirası olarak korunması yönünde Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan bir başvuru sonucu koruma altına alındığını söyledi.
Sucu, Lavvuar alanında 3 adet kule ve silo altı yapısı ile bunlarıın arasında yer alan kriplaj binasının Zonguldak kamuoyunda çöplüğe döndüğü yönünde gündeme geldiğini de belirterek şunları söyledi:
"Maalesef oranın çöplüğe dönmesiyle ilgili sorumluların güvenlik önlemini almayanların diye düşünüyorum. Çünkü oranın mülkiyeti bize ve Bakanlığımıza ait değil. Sadece bu tescil kararının gereği olarak burada koruma önlemlerinin alınması gerekiyordu. Bu konuda Zonguldak´ta büyük çabalarda oldu. Zonguldak Belediyesinin başlangıcını yaptığı sonuçta Zonguldak´ın sivil toplumu ve Valiliği ile birçok kurumun içine katıldığı bir proje yarışması yapıldı. Bu yarışma sonucunda bir proje beğenildi ve uzun süre gündemde kalmasına rağmen hayata geçirilemedi. Aradan 5 yıl geçtikten sonra Kültür ve Turizm Bankalığımıza bu alanın tekrar tescil talebinin değerlendirilmesi incelenmesi yönünde talepler iletildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın talebi üzerine Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları´nı Koruma Kurulu üyeleri olarak geçtiğimiz hafta Lavvuar alanında yaptığımız inceleme sonucunda 3 tane tescilli unsurdan birisi olan ve kamuoyunun en çok dikkatini çeken ve meşgul eden kriplaj binasının tescilinin kaldırılması kararını aldık. Kurulumuz koruma alanında hiçbir değişiklik öngörmeyip sadece kriplaj binası koruma altında değildir. Yıkılma kararı ile ilgili bize bir talep gelmediği için onunla ilgili bir karar ise oluşmadı. Eğer talep gelirse yıkılması ile ilgili diğer koruma altındaki kültür varlıklarında önlem almak şartı ile olur"
Sucu, ayrıca kriptaj binasının tescilinin kaldırılması ile ilgili kararın dün imzadan çıktığını ve ilgili kurumlara gönderildiğini de sözlerine ekledi.
Editör: Pusula Gazetesi