Alınan bilgiye göre, piyasada çeşitli markalardaki içi tuğlalı, kovalı, ve kuzineli olmak üzere 950 liraya kadar ulaşan fiyatlarla satılan sobaları satın alamayan dar gelirliler, özelikle ikince el ürünlerin satıldığı bit pazarından alışveriş yapıyorlar.
Kovalı sobaların yenilerinin fiyatı 160 lira olmasına karşın yeterli ısı vermediğinden tuğlalı büyük sobaları tercih eden vatandaşlar, bu ürünlerinin yenisinin fiyatının ise 450 liradan başlamasından dolayı ikinci ele yöneliyorlar.
Bit pazarındaki esnaf, hurdacılardan ya da kaloriferli eve geçmelerinden dolayı eski sobasını satan vatandaşlardan temin ettikleri ürünleri, onarımdan geçirmelerinin ardından türüne göre 100 lira ile 300 liradan satıyorlar.
Esnaf Hakan Yıldız, havaların soğumasıyla bit pazarı esnafının iş yerlerinin sobalarla dolduğunu, ikinci el ürünlere vatandaşın yoğun talep gösterdiğini söyledi.
İnsanların genellikle ısınmak için kömür sobasını tercih ettiğini anlatan Yıldız, şöyle dedi:
´´Yeni sobaların fiyatları çok pahalı. Bundan dolayı ikinci ele rağbet var. Gerekli onarımdan geçirilen sobalar yenisinden farksız oluyor. Kovalı sobalar, yakılması zor, ısısı da az olduğundan pek tercih edilmiyor. Tuğlalı büyük sobalar piyasada ortalama 650 liradan satılıyor. Bizde ise 200-300 liradan bunları bulmak mümkün. Soğuyan havalar esnafın yüzünü güldürdü.´´

-Soba onarımı-

Kentte soba onarımı yapan Ali Çelen de vatandaşların eskiyen ve kullanılmayacak durumdaki sobalarını onarımını yaptıklarını, havaların soğunmasıyla vatandaşların taleplerini karşılamakta zorlandıklarını söyledi.
Vatandaşların evlerine giderek sobalarının onarımını gerçekleştirdiklerini anlatan Çelen, ´´Onarımları 30-240 lira arasında yapıyoruz. İşçiliğimiz 35 lirayı geçmiyor. Geri kalanını malzeme parası olarak alıyoruz. Sobanın içindeki tuğlaları ve ızgaralarını yeniliyoruz. Havaların soğumasıyla işlerimiz arttı. Talebe ancak birkaç gün sonra cevap verebiliyoruz´´ dedi.
Çelen, kalorisi yüksek kömürlerin kovalı sobalarda yakılamadığını, bundan dolayı yenisi pahalı olan tuğlalı sobaları satın almayan vatandaşların onarımı tercih ettiğini kaydetti.
Editör: Pusula Gazetesi