Zonguldak&[#]8217;ın son dönemlerde gündeminden düşmeyen ve &[#]8216;Ucube&[#]8217; olarak adlandırılan Lavuar Alanı&[#]8217;ndaki binasında yapılan son incelemenin ardından kurul üyelerinin kamuoyunun da görüşlerini dikkate alarak yıkıma onay verdikleri öğrenildi.


Lavuar Binası&[#]8217;nın yıkımına başlandığı günlerde Mimarlar Odası Başkanı Turhan Demirtaş&[#]8217;ın endüstri mirası olarak korunması yönünde verdiği dilekçenin ardından binanın yıkımına devam edilmiş ama bloklardan biri bütünlüğü hala korunduğu gerekçesiyle koruma altına alınmıştı. Yer altı silolarının ve üç adet kulenin yanından duran binanın yıkılamaması burası için hazırlanan projenin de uygulanabilirliğini zora sokmuş, projeler buradaki bina baz alınarak yapılmak zorunda kalınmıştı.


Yaklaşık beş yıl önce koruma altına alınan Türkiye Taşkömürü Kurumu´na ait kömür tevzi ve lavvuar alanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın talebi üzerine Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri tarafından yeniden incelendi.


Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından 2004 yılında boşaltma kararı alınan ve 2005 yılında boşaltılan Kömür Tevzi ve Lavvuar alanı, yıkımına başlandığı 2006 yılının Aralık ayında tesadüfen koruma altına alınmıştı. Koruma altına alınması ile birlikte sert tartışmalara neden olan Lavvuar alanı ve koruma kararı konusu Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın talebi üzerine Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları´nı Koruma Kurulu tarafından yeniden irdelenmek üzere gündeme alındı. Beş yıl aradan sonra yeniden Zonguldak´ta


toplanan kurul, lavuar alanını gezdi. Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir´i makamında ziyaret eden üyeler, daha önceki ziyaretlerinde de yağmur yağdığını belirterek, havanın yağışlı olmasından yakındı.


Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları´nı Koruma Kurulu Müdürü Mustafa Sucu, Kurul Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sare Sahil, İller Bankası emekli Daire Başkanı ve Kurul Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Açıkollu, Gazi Üniversitesi Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Başkent Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Can M. Hersel, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi yardımcı Doç.Dr. Lütfiye


Göktaş Kaya ve Kültür Bakanlığı Arkeologu Mustafa Boncukcu, ziyaretin ardından lavvuar alanına geçti. Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile gazetecilerin de katıldığı incelemede, Başkan Akdemir ve gazeteciler alandaki su birikintileri nedeniyle zor anlar yaşadı. Kurul üyeleri ise birikintinin olmadığı yerlerden dolaşarak lavvuar binalarını gezdi. Yağış nedeniyle kısa süren incelemenin ardından heyete, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız tarafından yemek verildi. Kurul üyeleri, akşam saatlerinde kentten ayrıldı.



AKDEMİR VE SEZGİN GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞTILAR


Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları´nı Koruma Kurulu üyeleri yaptıkları incelememenin ardından Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin ile bir süre baş başa yaptıkları görüşmede Lavuar alanın kente kazandırılması için atılan adımlar ve hazırlanan proje hakkında bilgi aldılar. Alanın kente kazandırılmasının söz konusu binanın yıkılmasıyla daha kolay olacağı yönündeki görüşleri değerlendiren kurul üyelerine kentten gelen ortak tepkiler de hatırlatıldı. Kurul üyeleri Vali Erol Ayyıldız, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin ile yaptıkları görüşmenin ardından daha önce dörde karşı üç oyla korunması kararı alınan binanın yapılan ilk müracaatta belirtildiği gibi endüstri mirası sayılabilecek bir özelliğinin kalmadığı, tarihi dokusunun bulunmadığı ve yapısal açıdan tehlike oluşturabileceği gerekçesiyle yıkılabileceği yönünde görüş belirtti.


Kurul üyeleri alanda bulunan üç adet kule ile yer altı sülolarının korunarak sosyal ve kültürel amaçla değerlendirilmesi gerektiğini belirterek yapılacak işlemleri sırasında ayrıca denetleneceğini belirttiler.


Kurul üyelerinin bu kararının önümüzdeki günlerde yazılı olarak teblig edilmesi bekleniyor.

Editör: Pusula Gazetesi