Geçtiğimiz günlerde Kapuz hattında yolcu taşımacılığı yapan dolmuşçularla Belediye Halk Otobüs şoförlerini ve çalışanları karşı karşıya getiren gerginlik devam ediyor. Tahriklere kapılmama konusunda fikir birliği yapan dolmuşçular son olarak yargıya başvurdu.


Zonguldak Belediyesi ile Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunan dolmuşçuların avukatları delil olarak sözleşmeye aykırı olarak yapılan uygulamaları gösterdiler.


Yaklaşık 2 aydır devam eden gerginlik sonrasında Kapuz hattında çalışan dolmuşçular aynı güzergahta çalışan Belediye Halk Otobüsünü durdurarak şoförünü güzergah dışı yolcu almaması konusunda uyarmış meydana gelen arbede dolmuşçular Halk Otobüsü&[#]8217;nün şoförünü darp etmişti.


Olayın hemen ardından kavga bu kez kent merkezine sıçramış ve Halk otobüs şirketi ile doğrudan alakası olmadığı tespit edilen kişiler dolmuş durağına gelerek olaya karışanlara saldırmış ve çıkan olaylarda iki şoför yaralanmıştı. Daha da büyüyen olaylar sonrası dolmuşçular Belediye Halk Otobüs Durağı&[#]8217;na gelerek yolu trafiğe kapatmış ve eylem yapmıştı. İki kişinin yaralanması ve bir kişinin tutuklanmasıyla başlayan olaylarda taraflar arasında gerginlik devam ediyor.


Vali Erol Ayyıldız&[#]8217;ın olayı yakından takip ettiği öğrenilirken soruna kalıcı çözüm bulunması yolunda hala net bir adım atılamaması Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin yönetim zafiyeti olarak yorumlanıyor.


Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Köksal Bahar, Belediye Başkanı muharrem akdemir&[#]8217;e yaptığı ziyaret sonrasında kendisinden sorunun çözümü için söz aldığını söylemiş ve toplanacak olan İl Trafik Komisyonu&[#]8217;nun nihai kararı vereceğini söylemişti.


Ancak Zonguldak Belediyesi ile özel halk otobüsü ihalesinin kazanan Baran Temizlik Personel Temini Gıda Sosyal Hizmetler Nakliyat Sanayi Ticaret Limitet Şirketi&[#]8217;nin arasında yapılan anlaşmanın İl Trafik Komisyonu ile değil firma ve belediye arasındaki sözleşme maddelerine göre çözülebileceği belirtildi.


Bunun üzerine dolmuşçular bir araya gelerek avukatları kanalıyla yargıya başvurarak Zonguldak Belediyesi ile Belediye Başkanı Muharrem Akdemir&[#]8217;in sözleşmenin maddelerine aykırı uygulama yaptıklarını belirterek delilleriyle birlikte suç duyurusunda bulundular.



AKIN KAVİ DE BELEDİYEYİ SUÇLAMIŞTI


Dolmuşçuların sözleşmeye uymamakla suçladığı Baran Temizlik Personel Temini Gıda Sosyal Hizmetler Nakliyat Sanayi Ticaret Limitet Şirketi sahibi Akın Kavi de yaptığı açıklamada Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ni kendilerine sahip çıkmamakla eleştirmişti.


Kavi sözleşmeye uymadığı, güzergah dışına çıkarak bilet fiyatlarını sözleşmeye aykırı olarak rekabet şartlarına aykırı olarak düşürdüğü yönündeki tepkilere karşın şunları söylemişti;


&[#]8220;2010 yılının 6&[#]8217;ncı ayında bu işe başladığımızda tarifemiz 1,20 TL iken, emekli ve indirimli tarifemiz 90 kuruştu. Bu uygulamayı Zonguldak&[#]8217;ta yapamamamın tek sebebi, dolmuşçu esnafıdır. Benden kaynaklanan bir şey söz konusu değildir. Şoförler Odası Başkanıyla defalarca bir araya geldik.


Fakat dolmuşçular kendi aralarında anlaşamadığı için malum benle de anlaşamıyorlar. Bir güzergaha çalışan elli araba var, benim ise bu güzergahta tek arabam var.


Vatandaşın yağmurda, karda, güneşte beni beklemesi için benin avantajlı bir durumumun olması gerekir. Bu uygulamada herhangi bir tasarrufum yok ki, ben de muzdaribim, benim kazandığım mazota yetmiyor.


Defalarca Belediye Başkanımızın yanına gittim, eskisine de söyledim, yenisine de söyledim. Dolmuşçuların benim aracımın önünü keseceğini öğrendiğimde doğrudan 155&[#]8217;i aradım. Bugün yapılmasa, yarın mutlaka yapılacak. Belediye bize bir kere sahip çıkmıyor, biz aracımıza binen herkesten ücret mi alıyoruz?&[#]8221;



AKDEMİR&[#]8217;E GÜVENİMİZ KALMADI


Uzun süredir devam ettiği halde Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir&[#]8217;in tutumu nedeniyle çözülemeyen sorun karşısında Başkan Akdemir ile farklı görüşte olan Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin iki trafik komisyonu üyesi istifa etmişti.


Başkan Akdemir&[#]8217;in uzun süredir devam eden ve şiddete neden olay çatışmaya karşın somut bir adım atmaması dikkat ekiyor.


Akdemir&[#]8217;in herkese söz verdiğini belirten dolmuşçular; &[#]8220;Belediye Başkanımızdan tek istediğimiz sözleşmeyi uygulaması. Sözleşmede ne deniyorsa ona sadık kalsınlar. Başka bir şey istemiyoruz. Kimsenin ekmeğinde gözümüz yok. Ancak yapılan uygulama hukuk dışı. Bu güne kadar sorunu görmezden gelenler olayların bu aşamaya gelmesine neden oldular. Hakkımızı yargı yoluyla arayacağız. Çünkü Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ne güvenimiz kalmadı&[#]8221; şeklinde konuştular.

Editör: Pusula Gazetesi