Genelkurmay Başkanlığı, Bartın bölgesinde pilotların füze ateşlediği iddialarının doğru olmadığını, duyulan patlama sesinin uçakların ses hızını geçmesinden kaynaklandığını bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yapılan yazılı açıklamada, dün bir gazetede ´´pilot füzeyi erken ateşledi, 3 il ayağa kalktı´´ başlıklı haber yayımlandığı anımsatıldı.
Duyulan patlama sesinin, uçakların ses hızını geçmesinden kaynaklandığı belirtilen açıklama şöyle:
´´29 Eylül 2011 günü 12.00-18.00 saatleri arasında, Bartın bölgesindeki notamlı hava sahasında, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait jet uçakları tarafından icra edilen planlı görevde, kısa süre ile ses hızı geçilmiştir. Duyulan patlama sesi, ses hızının geçilmesinden kaynaklanmıştır.
Bahse konu uçaklar tarafından anılan tarih ve bölgede yapılan uçuşlar esnasında herhangi bir atış yapılmamıştır.´´


Peki Haber neydi?


Bartın&[#]8217;da dün saat 10.00 sıralarında bir patlama oldu. Vatandaşların yüreğini ağzına getiren patlamanın nedenini öğrenmek için polis, jandarma ve belediye harekete geçti.

Ancak yapılan araştırmalardan bir sonuç çıkmayınca bu kez ortaya çeşitli iddialar atıldı. Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, &[#]8220;Uçak mı düştü? Onun mu patlaması bilmiyoruz. Bölgelerde F16 uçaklarının tatbikat yaptığı söyleniyor&[#]8221; açıklamasında bulundu.
Bartın&[#]8217;ın Kumluca, Kozcağız, Hasankadı beldeleri ile Karabük&[#]8217;ten bile duyulan patlama vatandaşları da tedirgin etti. Bazı vatandaşlar, &[#]8220;Çaycuma&[#]8217;da uçak düşmüş&[#]8221; bazıları, &[#]8220;Ev yerinden oynadı, mutlaka zelzele oldu&[#]8221; yorumunu yaptı.
Ancak patlamanın nedeni öğleden sonra ortaya çıktı. Patlamanın Bartın üzerinde eğitim uçuşu yapan bir F -16 pilotunun, Karadeniz&[#]8217;de patlatması gereken füzeyi 2.5 dakika önce ateşlemesinden kaynaklandığı öğrenildi.


Askeri yetkililerden alınan bilgiye göre, pilotun erken ateşlediği füze 35 bin feet yükseklikte, köylerin üzerinde patladı. Milyonlarca parçaya bölünen füze, yere kağıt parçaları gibi düştüğü için kimseye zarar vermedi. Bartın ve Zonguldak arasında zaman zaman bu tür tatbikat ve eğitim uçuşları yapıldığı bildirildi



Editör: Pusula Gazetesi