Çatalağzı beldesindeki ÇATES Termik Santrali&[#]8217;nin bacalarından çıkan atık gaz ve kül çevreyi kirletirken 12 bin nüfuslu belde halkını da tedirgin etti. Zonguldak Valiliği&[#]8217;ne ve gerekli kuruluşlara şikayetlerini dile getiren belde halkı bir sonuç alamayınca çareyi eylem yaparak seslerini duyurmakta aradı.
Çatalağzı Çevre Koruma Derneği de (ÇAÇEV), belde belediye binası önünde imza kampanyası başlatarak durumu protesto etti. Davul ve zurna eşliğinde başlayan imza kampanyasına 2 saatte bin imza toplandı. Bir hafta sürecek imza kampanyası sonucu toplanan imzalar Zonguldak Valiliği ile yetkili kurum ve kuruluşlara verilerek halkın yaşanan çevre kirliliğine karşı tepkisi gösterilecek.
ÇAÇEV Başkanı Adnan Akgün, termik santralin bacasında filtre olmadığı için çıkan külün rüzgarında etkisiyle beldeyi etkisi altına aldığını ifade ederek &[#]8220;Sağlıklı yaşamak vatandaşın temel anayasal hakkıdır. Sağlıklı yaşam için bir imza kampanyası başlattık. Bir nebze sesimizi duyurmak istiyoruz. Uzun yıllardır bu ya da her türlü termik santralin çevre kirliliğini bu halk çekmekte ve ondan muzdarip, ondan rahatsız. Bizde vatandaş olarak tamamen temiz bir çevre temiz bir ortamda yaşamak istiyoruz başka bir amacımız yok&[#]8221; diyerek tepkisini dile getirdi.
Öte yandan yetkililerin santralde çalışan işçileri yaşanan çevre kirliliğine karşı tepki göstermeleri halinde işten atacağı iddia edildi. Belde halkı ise çevrenin kirletilmesine tepki göstererek yetkililerin duruma müdahale etmesini istedi.
Editör: Pusula Gazetesi