Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık Erdemir&[#]8217;in bağlı olduğu OYAK yönetimine yaptığı son çağrısında çok net mesajlar vermiş ve bin 500 işçinin işinden atılacağını iddia etmişti. Türk Metal Sendikası&[#]8217;nın yaptığı karşı açıklamanın ardından kısa bir basın açıklaması yapan Posbıyık muhatabının Türk Metal Sendikası değil, OYAK üst yönetiminin olduğunu söyledi. Posbıyık Türk Metal Sendikası&[#]8217;nın daha önce işten atılanlara sahip çıkmadığı gibi işten atılacağını ileri sürdüğü bin 500 işçiye sahip çıkmayacağını iddia ederek OYAK&[#]8217;ın çalışanlarla ilgili net bir yanıt vermesi durumunda gerekirse özür dileyebileceğini söyledi.


Posbıyık açıklamasında şunları söyledi;


&[#]8220;Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı olarak, OYAK yönetiminin, önümüzdeki aylarda Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları T.A.Ş Erdemir&[#]8217;de çalışan bin 500 işçiyi işten çıkartacağını net bir şekilde tekrar ediyorum.


İşçi çıkışları için, fabrikanın Malzeme Müdürlüğü&[#]8217;nden 42 formlarının çekildiğini biliyorum. Bu sözlerimi de ısrarla fabrikanın sahibi olan işveren konumundaki OYAK yönetimine yöneltiyorum.


Eğer, OYAK yönetiminden, önümüzdeki aylarda işçi kıyımı yapmayacaklarına dair tatmin edici bir cevap gelirse, sarf ettiğim sözlerimi geri almaya ve OYAK yönetimini alkışlamaya hazırım. Tatmin edici bir açıklama benimle birlikte işçi kardeşlerimizi de rahatlatacaktır. Zira 2.5 aylık süre içerisinde 60 işçimizin işlerinden atılması ve bu işçilere sahip çıkılmaması bizleri yeteri kadar endişelendirmiştir.


Tarafımızdan ismi bilinen işbirlikçi bir gazetecinin, Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şube Başkanı adına ısmarlama yazdığı hiçbir bildiri, bizi ilgilendirmemektedir. Bundan sonra aciz kişi ve sendika şubeleri muhatabımız olamaz.&[#]8221;



EYLEM UYARISI YAPMIŞTI


Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık Erdemir yönetimi ve Erdemir&[#]8217;in bağlı olduğu OYAK&[#]8217;a yönelik son açıklamasında net uyarılarda bulunarak eylem mesajı vermişti. Ereğli&[#]8217;nin menfaatlerini sonuna kadar koruyacaklarını belirten Posbıyık OYAK üst yönetimine yönelik yaptığı çağrıda şunları söylemişti;Erdemir&[#]8217;de bin 500 yüz işçinin işlerine son verilmek üzere çalışmaların başlatıldığını biliyoruz. Hatta malzeme ambarlarından 42 formların çekildiğini de biliyoruz. Bu konudaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Türk Metal İşçileri Sendikası Genel Merkez yönetiminin Karadeniz Ereğli&[#]8217;deki muhtemel gelişmeler karşısında hazırlıksız olduğunu hatta yönetime destek noktasında olduğunu, sendikanın Karadeniz Ereğli Şube Başkanı ile hiçbir direnç gösterilemeyeceğini de biliyoruz.


&[#]8220;Türk Metal İşçileri Sendikası işverenle etle tırnak gibidir.&[#]8221;, diyen zihniyetten bir beklentimiz yoktur. Karadeniz Ereğli&[#]8217;de hiçbir sendikal hareket, bugün gösterdiği zafiyeti göstermemiştir.


Emekliliği gelmiş personel ve kendi isteği ile çıkış almak isteyenler haricinde yapılacak her türlü kıyımı toplum vicdanına ve iş barışına aykırı buluyoruz.Şehir esnafı, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri ve siyasi partilerin yöneticileri ile görüş birliği içindeyiz. Bundan önce yaptığınız gibi, siyasi kimlikleri nedeniyle işten atılan ve hiçbir haklı gerekçe gösterilmeyen işçi arkadaşlarımızın hak arama mücadelesinin de takipçiliğini yaptığımızdan şüpheniz olmasın. Yukarıda ifade ettiğim bin 500 işçinin kıyımına başladığınız andan itibaren Türk Metal İşçileri Sendikası&[#]8217;nı yok farz ederek, tüm Karadeniz Ereğli halkı olarak ayağa kalkacağımızdan ve eylemlere başlayacağımızdan endişeniz olmasın. Bu kente kötülük yapmaya çalışanlara hodri meydan çekiyoruz &[#]8220;

Editör: Pusula Gazetesi