Üretim sırasında açığa çıkan atık gaz ve külün, zaman zaman yaşanan arıza nedeniyle elektro filtre sisteminde arıtılmadan bacalardan salınması sonucu yaşanan kirliliğe belde halkı tepkili.

Son 20 gündür santralde yaşanan teknik arızalar nedeniyle tepkisini dile getiren Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Adnan Akgün, külün, beldenin üzerine yağmur şeklinde yağdığını söyledi. Akgün, rüzgarın etkisiyle Muslu ve Kilimli beldelerinin yanında Zonguldak´a kadar ulaşan gaz ve külün, binlerce kişinin sağlığını tehdit ettiğini kaydetti.
Biran önce önlem alınması için girişimde bulunduklarını belirten Akgün; &[#]8220;Burada bizler yaşıyoruz. Manzara ortada. Bu gerçekten kaygı verici bir durum. Devletin santralinin bu şekilde olması da ayrıca üzüntü verici. Özellikle son 2 aydır çok kötü durumda. Gözlerimiz tozdan yaşarıyor. Devletin santralinin böyle olması, mevcut yatırım yapan özel sektöre de kötü örnek oluyor. Gerekli bakım ve onarımın yapılmasını bekliyoruz ama yapılmadı. Burası yaşanmaz hale geldi&[#]8221; şeklinde konuştu.
ÇATES İşletme Müdürü Muzaffer Gençoğlu, Ramazan Bayramı´ndan itibaren tesiste zaman zaman arızalar yaşandığını doğrulayarak; "Üretim sırasında kazanda meydana gelen ateş sönmesi olayı, tesisi devre harici bırakıyor. Dolayısıyla atık gaz ve külü tutan ´elektro filtre´ dediğimiz sistem de devre dışı kalıyor. Kazan içindeki mevcut kül de bu sırada arıtılmadan bacadan çıkınca bu görüntüye neden oluyor. Ancak bu durum geçici. Takriben 1 saat sonra kazan tekrar devreye alındığında filtre sistemi de devreye giriyor. Biz de burada oturuyoruz. Çocuklarımız burada. Biz de üzülüyoruz. Elektro filtre sistemini, önümüzdeki günlerde yenileyeceğiz" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi