Kanalizasyonun denize döküldüğü Zonguldak´ta, 22 milyon avroluk İspanyol kredisiyle başlanan atıksu arıtma tesisi projesinin, 2012´in mayıs ayına kadar tamamlanması planlanıyor.
Mevcut kanalizasyon sisteminden denize dökülen atıkların, 7 adet pompa istasyonuyla Kozlu beldesi yolundaki sahile kurulumuna başlanan 40 bin 848 metre küp kapasiteli su arıtma tesisine gönderilmesini öngören proje kapsamında, kolektör (atık suların akmasını sağlayan boru) döşeme işleri sürdürülüyor.
İşi üstlenen konsorsiyumca yürütülen proje doğrultusunda kent merkezinden geçen ve denize dökülen Üzülmez Deresi´nin de kötü kokulardan arındırılarak suyunun da temiz akmasının sağlanması amaçlanıyor.
Önemli sahil kentlerinden biri gösterilmesine karşın suyun istenilen temizlikte olmaması nedeniyle yaz aylarında vatandaşların denize tedirgin girdiği kentte, Kanalizasyon Sistemi ve Atıksu Arıtma Tesisi Projesi ile yaz aylarında sahillerin de dolması bekleniyor.
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce başlanan çalışmaların hızlı biçimde sürdüğünü, altyapı çalışmaların vatandaşlara sıkıntı vermesine karşın kentin geleceğinin kurtulduğunu söyledi.
Proje doğrultusunda evsel atıkların denize arıtılarak deşarj edileceğini anlatan Akdemir, şunları kaydetti:
´´Kent merkezindeki Üzülmez Deresi´nden denize dökülen evsel atıklar, kanalizasyon projesinin hayata geçirilmesiyle arıtma tesislerine aktarılacak. AB´nin yayınladığı kalitede arıtma yaparak denize derin deşarj sağlanacak. Böylelikle plajlar deşarjdan olumsuz etkilenmeyecektir. Tesis tamamlandıktan sonra geçici kabulü yapılarak 1 yıl süreyle konsorsiyum tarafından işletilecek. Böylece, 40 bin civarındaki konutun atıklarının döküldüğü Karadeniz de kanalizasyon kirliliğine neden olmayacağız. Bu açından örnek belediyeler arasında yerimizi alacağız. Gelecek yaz insanlar, kanalizasyonun dökülmediği denize girebilecekler.´´
Akdemir, arıtma tesisinin yüzde 80´nin tamamlandığına işaret ederek, ´´Kanalları bağlama işi de yüzde 70 oranında bitti. Büyük aksilik olmazsa mayıs ayında tesis faaliyete alınacak. Denizin 650 metre ilerisine deşarj sağlanacak. Arıtma suyu çok temiz olmasına rağmen yine de derin deşarj yapacağız´´ dedi.

Editör: Pusula Gazetesi