Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, kömür ocaklarını turizme kazandırmayı hedeflediğini söyledi. Kiralayacağı maden ocağının turistlik gezilerde kullanılacağını belirten Başkan Bektaş; bu kapsamda TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü ile yazışmalara başladığını belirterek; &[#]8220;Burası madenci kenti, bu kültürü yaşatmalıyız&[#]8221; dedi.


Yaklaşık 12 milyon lira harcanarak sahilde yapılan düzenlemeyle çehresi değişen Kozlu´da, maden ocağı kiralanarak turistlik gezilerde kullanılacak.
Alınan bilgiye göre, kentin en önemli kömür üretim merkezlerinden birisi olan Kozlu´da, Belediye´nin sahilde yaptığı düzenleme kapsamında, turizm payının artmasına yönelik projeler üretiliyor.
Yaklaşık 12 milyon lira harcanan sahil düzenlemesiyle oyun alanları, oturma grupları ve piknik alanları oluşturan beldede, kafe, restoran ve eğlence merkezlerinin yer alacağı 20 milyon dolarlık projenin de hayata geçirilmesiyle turistlerin daha fazla ilgisinin çekilmesi amaçlanıyor.
Kozlu´da, kömür üretiminin tanıtılması ve üretim koşullarının turistlere gösterilmesi amacıyla projeler geliştiriyor. Kozlu Belediyesi, TTK´nın üretimden çekildiği bir maden ocağını düzenleyip turistlik geziye açarak madenci bareti, lambası ve heykeli gibi hediyelik eşyaların da satışının yapılacağı iş yerleriyle madenlerden turizm amaçlı yararlanmayı hedefliyor.



MADEN OCAĞI KİRALANACAK


Kozlu Belediyle Başkanı Ali Bektaş, kente insanların vakit geçirebileceği sosyal alanların az olduğunu, sahilde yaptıkları düzenlemenin büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Projenin devamı niteliğindeki sahildeki ikinci bölgede inşa edilecek çok sayıda kafe, restoran ve eğlence merkezlerinin ihaleyle kiralanacağını anlatan Bektaş, şunları kaydetti:


´´Sahilde maden üretimini yansıtan yapay ocaklar da oluşturuyoruz. Burası madenci kenti, bu kültürü yaşatmalıyız. Çünkü binlerce insan maden kazalarında hayatını kaybetti. Yol kenarındaki panoya ´Türkiye Cumhuriyeti sanayisini kurmak ve geliştirmek uğruna yerin altındaki taş kömürünü çıkarmak için beş binden fazla madencinin şehit olduğu, on binlerce madencinin sakat kaldığı, taş kömürü tozunun sebep olduğu meslek hastalıklarından dolayı yüz binlerce madencinin hayatını kaybettiği topraklardasınız´ yazısını yazdırdım. Şimdi kömür ocaklarından turizm amaçla yararlanmayı hedefliyorum. TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü ile yazışmalara başladım. Kullanılmayan bir ocağı kiralayarak, turizme kazandıracağım. Burası madencilerin üretim koşulları ve madenciliğin zorluğunu yansıtacak.´´

Sahildeki düzenlemeler kapsamında 50 otobüs kapasiteli otopark yaptıracağını anlatan Bektaş, ´´Turizm altyapımızı hazırlıyoruz. Burası deniz ve maden turizminin bir arada yaşandığı belde olacak. Yıllarca ülke ekonomisine hizmet veren ocaklar turizme de katkı sağlayacak. Deniz turizmini karaelmasla bütünleştireceğiz´´ dedi.
Editör: Pusula Gazetesi