Kdz. Ereğli´de mahalle olması için gerçekleştirilen referandumda, ´hayır´ oyu çıkan Soğanlıyörük köyüne bağlı Yörük Mahallesi´nin suları tamamen kesildi. Ereğli Belediyesi Zabıta ekiplerinin ve çok sayıda jandarmanın da güvenlik önlemi aldığı mühürleme işleminde köylüler müdahale etti, çıkan olaylar güçlükle engellendi. Köylü 2 saat ulaşımı tamamen kapattı. Kdz. Ereğli Belediyesi zabıta ve su işleri ekipleri Zonguldak ve Ereğli jandarma ekipleri ile birlikte Soğanlıyörük Mahallesi´ne gelerek suyu kesti.
Suyu kestirmemek için direnen halka jandarma müdahale etti. Suların kesilme işlemi esnasında ekiplere müdahale etmek isteyen köy halkı jandarma ekiplerince uzaklaştırıldı. Araçlara binen zabıta ekiplerine sopalarla saldıran köylü kadınlarının öfkesi ekiplerin olay yerinden kaçması ile daha da arttı. Jandarma ekipleri ile karşı karşıya gelen köy kadınları Ereğli Kaymakamı başta olmak üzere sorunlarının çözümlenmesi istedi. Sorunun çözüm bulmasın kadar Ereğli-Ormanlı karayolunu ulaşıma kapatan köy kadınları
araçların da geçişine izin vermedi. Susuzluk çeken köy halkı yolu kapattıktan sonra yoldan geçmek isteyen araçlara da izin vermedi. Bazı köy gençlerinin araçlara zarar vermek istemesi üzerine köyün ileri gelenleri gençlere karşı çıktı. Söz dinlemeyen gençler araçların yanından uzaklaştırıldı. Jandarma ekipleri de olayların daha fazla büyümemesi için araya girerek halkı sakinleştirmeye çalıştı. Köy halkı sularının kesilmesinin tek sorumlusu olarak Ereğli Belediye Başkanına tepki gösterdi. Kendi döşettirdiği
hatlardan gelen suları kestiğini iddia eden köy halkından Ali Yılmaz, "Ereğli Belediye Başkanı buradaki su hattını kendisi döşetti. Şimdide sularımızı kesiyor. Köylünün cebinden 30 bin lira para çıktı. Kendisi çektirttiği su hattında ki suyu şimdi kendisi kesiyor. Onun yüzünden 150 bin liraya yukarıda sondaj çalışması yapıldı. O su da yaz ayında yetersiz geldi" dedi.
Su sorunun çözülmesini isteyen kadınlar çözülmemesi durumunda yolu açmayacaklarını belirttiler. Öte yandan Zonguldak İl Jandarma Komutanlığından gelen Jandarma Yarbay Harun Bakkal konuşarak ikna etmeye çalıştı. Komutanın çağrısını dikkate almayan kadınlar, "Biz çocuklarımıza banyo yaptıramıyoruz. Mübarek Ramazan ayını susuz geçirdik. Bu su sorunu çözülmeden yol açılmayacak" şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
Kaymakam İbrahim Çay´la görüştüğünü belirten Ereğli İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Özkul, Kaymakam Çay ile yaptığı görüşme ile ilgili kadınlara bilgi vermek istedi. Köylü kadınlar ise, aynı sözlerin daha öncede kendilerine söylendiğini ama inanmadıklarını ifade ettiler.
İl Jandarma Komutanının devreye girerek Vali ile görüşmesinin ardından köyden bir heyetin Vali ile görüşmesi için gitmesine ikna edildi. Olayların yatışmasının sonrasında Kaymakam İbrahim Çay ile görüştükten sonra kullanılmayan kuyunun devreye alınması için elektrik mühendisi ile köye gelen Köy Muhtarı İsmail Karaman, bilgi vermek için jandarma ekiplerinin yanına geldi. Bu sırada köy halkından bazıları muhtara kendilerini savunmadıkları gerekçesi ile tepki gösterdi. Muhtar Karaman da, olayı çözmek için
Kaymakam ile görüşmeye gittiğini söyledi. Ancak tepkilerin artması sonrasında Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Özkul, Muhtar Karaman´ı araca bindirerek uzaklaştırdı. Olayların yatışmasının ardından köy halkı evlerine dağıldı. Köylü kadınlar su sorununun çözülmemesi halinde su hatlarını patlatacaklarını söyledi. Köy Azası Recep Akdeniz ile birlikte belirlenen isimler Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ile görüşmek için Zonguldak´a gitti.
Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay da, olay ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, sorunun çözümü için devreye girdiklerini ve kısa sürede bu sıkıntının giderileceğini söyledi. Konuyu Vali Erol Ayyıldız´a ilettiklerini belirten Çay, "Ocak ayının ilk haftalarında buranın belediye suyunu kesmişti. Basın da konuyu gündeme getirmişti. Valimizin duyarlılığı sayesinde sondaj çalışması yaptık. Bilindiği gibi 300 bin TL´ye yakın bir projesi vardı biz onu 150 bin TL´ye devlet vatandaş işbirliği ile hallettik.
İlk seferinde 3 litre suyumuz vardı ve su kaliteli idi. Yaz ayında ise 1 litreye kadar düştü. Soğanlıyörük köyümüzün belirli mahallelerinde su sıkıntısı baş gösterdi. Belediyenin hatları kapatmasının ardından sizin de gördüğünüz gibi vatandaşlar ile bir sıkıntı yaşandı. Bu sıkıntı 1 litreye düştüğünde sorun bize intikal ettirildi, özel idareden ekipler geldi yerinde incelemelerde bulundular. Şuanda oranın keşfi bitti. Valimize konuyu ilettik. Ödenek parasını bize gönderecekler. Köyün eski bir kuyusu vardır,
elektrik yoktur. Danışmentli köyünün içme suyunun bulunduğu trafodan elektriği alacağız. Elektrik mühendisini buraya gönderdik. Su sıkıntısı Düzpelit köyümüzde de vardır. 2009 Yılında kuyu vurulmuş şuanda sudan yeterli suyumuz çıkmıyor. Oraya da kuyu vuracağız, daha yeni sondaj pazarlığını yaptık, iki köyün sıkıntısını çözeceğiz ağırlığımızı Soğanlıyörük´e vereceğiz. En kısa zaman içerisinde köylümüzün bu sıkıntısını gidereceğiz. Çünkü yolsuz olabilirsin, çamurda gidebilirsin ama su çok önemlidir.
Başbakanımız bu konuda KÖYDES projesi kapsamında su içme sularına ağırlık verilmesini istedi, valimiz de bu konuda duyarlı. Devlet vatandaş işbirliği ile köylümüzün sıkıntısını çözeceğiz" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi