ERDEMİR Genel Müdürü Oğuz Özgen, gazetecilerle ERDEMİR Bağlık Tesislerinde düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi.
Gündem ile ilgili gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Özgen, &[#]8220;Biz istihdam oluşturmaya yeni tesis kurmaya gayret ederken tesislerimize ruhsat alamıyoruz´´ dedi.
ERDEMİR olarak krizi başarı ile atlattıklarını ve yeni tesisler kurarak istihdam oluşturma gayreti içinde olduklarını belirten Özgen, şöyle konuştu:
&[#]8220;Bizim grup olarak, çalışanlarımızla ve sendikamız ile beraber bir teşhisimiz var. Türkiye ekonomisi ve dünya ekonomisi bir krizden çıktı. Kimi ülkeleri teğet geçti, kimi ülkeleri ise ağır bir şekilde etkiledi. Ama biz 2008-2009 yılında yaşanan bu krizi başarı ile atlattığımızı düşünüyoruz. Hem Türkiye olarak hem de grup ve şirket olarak, şu andaki problemimiz Türkiye&[#]8217;de krizden sonra bölge için söylüyorum birinci önceliğimiz işsizlik diye düşünüyoruz. Çünkü kriz sırasında yüzde 7&[#]8217;lerde olan işsizlik oranı yüzde 10&[#]8217;lara çıkmış durumda. Bölgenin sanki tek istihdam kaynağı ERDEMİR gibi görünüyor. Tersanelerde çok kan kaybettik. 6-7 bin kişi işsiz kaldı gerçekten bölge için çok kötü bir kayıp oldu. Bana, arkadaşlarıma, sendikamıza sizlere çok sayıda iş müracaatlarını söylememe gerek yok, bölgenin öncekili sorunu işsizlik, peki biz ne yapıyoruz. Problemlere nasıl çözüm buluyoruz. Bazı yatırım projeleri ile istihdam oluşturmaya çalışıyoruz. Yapacağımız yatırımlarla 1 ve 2 yıllık geçici de olsa personel istihdam etmek istiyoruz. Ama hal böyle iken biz istihdam oluşturmaya, yeni tesis kurmaya gayret ederken, kuracağımız tesise ruhsat alamıyoruz. Yeni bir tane çelik servis merkezi kuruyoruz. Gülüç deresinin orada, inşaat ruhsatı alamıyoruz. Bugün belediyelerin görevi hizmettir. Köstek olmak değil, eziyet etmek değildir. Ben belediyeden henüz arsa tahsisi de istemiyorum tesis kurmak için, kendi tesisime tesis kuruyorum. Bu tür güçlükler açıkçası bizi yıldırıyor. Bakın yatırımlar geliyor. Kok Fabrikası yatırımı yapacağız. 250 milyon dolara mal olacak. Yüksek fırınının yeniden bakımını yapacağız. Yeniden oksijen fabrikası kuruyoruz. Yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yatırım paketi var. Çevreye yatırımlarımız var. Bunlar sadece para olarak ölçülmemeli. Hem bizi teknolojik olarak modernize edecek unsurlar, tesislerimizi yenileyeceğiz. ERDEMİR Grubu olarak dünyada 30. sırada, Avrupa´da 10, Avrupa Birliğinde ise 5. sıradayız. Yüksek teknolojimiz var, dünyada rekabet edebilecek bir kalitemiz var. Şimdi yeni tesisler kuracağız. Müteahhit firmalar da buralardan iş alacaklar, yeni istihdam alanları açılacak. Biz gidiyoruz içeride tesis mühürlüyoruz. Ancak içeride tesis mühürleniyor. Mühürleyelim fabrikanın kapısını da mühürleyelim, hep birlikte kurtulalım. Bu akıl tutulmasıdır, başka bir şey değildir.&[#]8221;
Belediye ile ruhsat alınmayan binalara yönelik çalışma yapmak için bir araya geldiklerini anlatan Özgen, &[#]8220;Biz 2010 yılında belediye ile bir araya geldik. 2010 yılında dedik ki bizim kuruluşundan bu yana ruhsat almadığımız binalar var, kullanıyoruz. 2002 yılından var, 2005 yılından fabrika içinde var, fabrika dışında var. Tadilat yaptıklarımız var. Bunun bu şekilde devam etmesi bizim vicdanımıza sığmıyor. Biz çünkü hukuka uygun işlem yapmak istiyoruz. Bu şekilde ruhsatsız da çalışmak istemiyoruz. Biz beraber kafa kafaya verelim, sen bir ekip kur ben de kurayım biz bu işi temizleyelim. Ben, vergi vereyim diyorum. Ruhsatımı ver, sana para vereyim diyorum. 2010 yılında belediyeye de belediye ruhsat için 42 dosya gönderdik. Biz bunu temizleyelim dedik. Seçimlere kadar çalışmalar koordineli ve iyi bir iş birliği ile devam etti. Fakat seçimlerde ne olduysa akıl tutulması başladı, seçimden sonra da mühürlemeler yaşandı. Seçimler halkın özgür iradesidir. Halk tercihini kullanmıştır. Bunun yanı sıra 2011&[#]8217;de 19 dosya gönderdik toplamda ise 61 tane müracaatımız var. Burada iyi niyet ile art niyet arasında ince bir çizgi var. Bunu da insanların ayırt edebilmelerini arzu ediyorum. ERDEMİR düşmanlığı oluşturmanın kimseye faydası olmaz&[#]8221; dedi.
ERDEMİR olarak hiçbir zaman işten çıkarmak, ekmekle oynamak gibi hedeflerinin olmadığını ifade eden Özgen, &[#]8220;Krizi biz grup olarak çok büyük bir başarı ile atlattık. Biz Türkiye&[#]8217;nin önde gelen şirketlerinden tebrikler aldık. Bize bu işi nasıl başardınız diyorlar. Türkiye&[#]8217;de ilk defa uygulanması itibariyle yüzde 35, 16 ay boyunca ben dahil tüm personelimizin maaşında indirim yaptık. Burada amacımız maaş güvencesi idi, iş güvencesi idi, ne bizim grubumuzun, ne benim, ne çalışma arkadaşlarımın ne de sendikanın ekmekle oynamak ve işten atmak gibi bir hedefi yok, biz alın terinin de ekmeğinde ne olduğunu biliriz&[#]8221; dedi.
ERDEMİR olarak üzerlerine düşen görevi şimdiye kadar yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirten Özgen, &[#]8220;Bizim en büyük fedakarlığımız biz 2010 yılının başından bu yana belediyeye ile yaptığımız anlaşma halka hizmet olsun diye yaptığımız anlaşma ile suyu yeniden ücretlendirdik. Şu anda olduğu suyun metreküpünü 32 kuruştan veriyoruz. Yılda 5 milyon metreküp su sağlıyoruz. Belediyenin ise 2011´in 7 ayında ERDEMİR´e ödediği ve halka sattığı fiyat farkından oluşan karı 4,7 milyon liradır. Şimdi bu bizim verdiğimiz hizmet değil de nedir? 2006&[#]8217;dan beri bölgeye karşı sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. 2006&[#]8217;da göreve gelir gelmez, sahil bandındaki yelken kulüp ve polis evi inşaatlarını yaptık. Bu bir tesistir. 2007 yılında Alemdar Müze Gemisi&[#]8217;ni yaptık. Başkalarının da payı olabilir ama bunlar büyük rakamlar ve büyük pay bize ait. 2007 yılında Ereğli&[#]8217;de tek tek futbol sahasını ERDEMİR stadını çimlendirdik. Spor tesisleri yapıyoruz. Kapalı halı saha yapıyoruz. Ereğli Lisesi&[#]8217;ne konferans salonu yapıyoruz. Bunlar her yıl yapılan şeyler. ERDEMİR&[#]8217;deki her taşın altında 1965&[#]8217;den beri çalışan insanlarımızın büyük emeği var. Bu şirket kolaylıkla dünya şirketine dönüşmedi. Gurur duymamız gereken bir tesis. ERDEMİR Düşmanlığı yaptırmayın, yaptırtmayın. Bu tesise sahip çıkalım, yatırımlarımız var. Gençlerimiz, çocuklarımız buradan ekmek yiyecek. Bir ERDEMİR daha var mı&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi