Vali Erdal Ata, Bahçelievler Mahallesi&[#]8217;nde İşadamı Davut Acar tarafından yapılan ve temel kazı çalışmaları sırasında istinat duvarının çökmesi donucu Sekizler Apartmanı&[#]8217;nı tehlikeye sokan spor salonu inşaatıyla ilgili tartışmaları ve çelişkili raporları değerlendirdi.


Ata&[#]8217;ya Afet İşleri Müdürlüğü&[#]8217;nün acil önlem alınması yönündeki raporunun ardından Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin hazırlattığı raporda aksi yönde bir sonuç çıkmasının ne anlama geldiği soruldu. Ata soruya bu soruya Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör ile birlikte yanıt verdi. Spor salonu inşaatıyla ilgili sıkıntısını ve aktarılan kaynağın boyutunu anlatan Ata şunları söyledi; &[#]8220;Afet işleri müdürlüğünden arkadaşlarımız inceleme yaptı. Dünde ben o taraftaydım. Okul inşaatlarını inceledim, dönerken de oraya uğradım. Bana verilen bilgi bir kayma olduğunu ancak daha önce oraya bir naylon serilmiş, onun üzerindeki toprağın kaydığı, bina için herhangi bir risk olmadığını söylediler. Takip ediyoruz, elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bir an önce orada da bina yapım çalışmaları başlamış. En kısa sürede ilgili firmada o bölgeyi yapıp riski ortadan kaldırmayı hedefliyor. Gönül arzu ederdi bu tür olay hiç yaşanmasaydı. Tabi zamanında ihaleyi biz yapmadık. Valilik olarak ne ihale sürecinde ne de diğer dönemde bir ilgimiz yok. Ama ben işin bu kadar maliyetinin yüksek sorunlu olacağını bilseydim var gücümle bu işe engel olurdum. Buraya harcayacağımız para ile herhalde emin olun 4-5 tane kapalı spor salonu yapardık. Ereğli&[#]8217;de yaptık, spor salonu bin 250 kişilik salonu zannediyorum 2 milyon 650 bin liraya mal ettik. Buraya yaptığımız duvarla herhalde iki üç tane spor salonu yapardık. Şu anda inşaatı başladı, temelden başlamışlar çalışmaya. Zannediyorum bayrama kadar kayan heyelan olan bölgeye ulaşıp oranın güçlendirmeyi planlıyorlar.


Burada yanlış olan oradaki istinat duvarlarının yüksekliği. Herhalde 30 metrenin üzerindedir. Bu kadar kazı yapılarak bina yapmak çok doğru bir uygulama değil. Zonguldak&[#]8217;ın zaten coğrafi yapısı bozuk, o bölgede zaten yeraltında mağaralar var, galeriler var. Böyle bir yerde bu kadar bu kadar büyük bir çalışmanın yapılması bana göre teknik yönden de uygun değil. Teknik eleman değiliz ama doğru bir yapılaşma tekniği değil bu.&[#]8221;



Editör: Pusula Gazetesi