Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) maden işçilerine hizmet içi eğitimlerinin verildiği eğitim ocağını, 2 yılda 6 bin 333 kişi gezdi.
TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 1890´lı yıllarda Osmanlı tebaasından Rum asıllı Rumbaki adlı kişi tarafından üretime açılan TTK Eğitim Ocağı, devletleştirilme çalışmaları sırasında yapılan fizibilite sonucunda mevcut kömür damarlarının yeterli olmadığı gerekçesiyle 1937´de üretime kapatıldı.
İkinci Dünya Savaşı döneminde sivil savunma tatbikatlarında çevrede yaşayan siviller için alarm esnasında sığınak olarak kullanan ocak, 1965´den itibaren kurumda başlatılan eğitim çalışmalarında uygulama yeri hizmeti vermek üzere rehabilite edildi.
TTK´daki yer altı meslek gruplarının hizmet içi ve ilk kez yer altında çalışacak işçilerin intibak eğitimlerinin verildiği 800 metre uzunluğundaki ocak, 1997´de AB´den sağlanan 3 milyon 400 bin avro yardımın bir kısmıyla onarılmasının ardından turistik gezilerde de kullanılmaya başlandı.
Kentte eğitim ocağına, çeşitli etkinlikler ve özel geziler kapsamında 2005´te 3 bin 120, 2006´da 1500, 2007´de 3 bin 773 ve 2008´de 2 bin 560 kişi ziyaret etti.

-´´ÜRETİM KOŞULLARINI YANSITIYOR´´-
TTK Maden Yüksek Mühendisi Sefa Elibol, yaptığı açıklamada, TTK´nın, Balkanlar ve Orta Doğu´nun en iyi eğitim ocağına sahip olduğunu, madenin yerin metrelerce altındaki üretim koşullarını yansıttığını söyledi.
Maden işçilerine mesleki eğitimlerin verilmesi açısından önem taşıyan ocağa, son yıllarda turistlerin ilgisinin de arttığına dikkati çeken Elibol, şöyle dedi:
´´Eğitim ocağını gezmek ve madenler hakkında bilgi almak amacıyla her yıl çok sayıda öğrenci, öğretmen, doktor, akademisyen ve farklı meslek gruplarından yabancı turistler buraya ilgi gösteriyorlar. Çeşitli etkinliklere katılmak için gelen konuklar da muhakkak ocağı geziyorlar. Madende çalışan işçiler de özellikle eşlerini ve çocuklarını ne kadar zor şartlarda çalıştıklarını göstermek amacıyla da gezdirdiği eğitim ocağında bazı firmaların reklam filmi çekimleri de gerçekleştiriliyor.´´

-MADEN MÜZESİ PROJESİ-
İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap da kentin doğa güzelliklerinin yanı sıra üretim kültürüyle de önemli turizm potansiyeline sahip bulunduğunu işaret ederek, şunları kaydetti:
´´Eğitim ocağı çevresi Zonguldak Valiliği, TTK Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla Madencilik Müzesi yapılmak üzere projelendirildi. Proje, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce, 2009 yatırım programına alındı. Müzede, madencilerin kullandığı kazma, baret, fener, maske ve haberleşme cihazları gibi çok sayıda araç ve gereç sergilenecek. Böylece, maden ocakları kömür üretimiyle ülke ekonomisine katkısının yanı sıra turizme önemli katkı sağlayacaktır.´´
Editör: Pusula Gazetesi