Zonguldak&[#]8217;ın Devrek ilçesinin ortasından geçen Devrek Çayında balıklar, suyun git gide azalması üzerine can çekişiyor.
Zaman zaman el ile balık tutulur hale gelen ırmakta ki suyun Bolu il sınırları içerisinde bulunan Köprübaşı Barajının faaliyete geçmesi için tutulduğunu ifade eden Veteriner Hekim Muhsin Dede, &[#]8221;Dere ve ırmak yataklarında suyun miktarı azalınca suda bulunan canlıların yaşama şansı da o kadar azalır. Sudaki canlıların yaşama şansının azalmasının nedeni suyun miktarı azalınca suyun debisi de azalır. Debi düşünce suyun akışkanlığı esnasında havadan alacağı oksijen miktarı da azalır. Hızlı akan su ırmak ve dere yatağında sağa sola çarparak havada parçalanır ve küçüklü büyüklü şelaleler oluşarak havadaki oksijenle birleşip suyun oksijen zenginliğini sağlar. Sudaki mevcut canlılarda oksijen azalınca yaşamaları güçleşir ve bir noktadan sonra ırmak ve deredeki canlılarda ölümler başlar&[#]8221; dedi.
Diğer taraftan Bolu DSİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, 1 Temmuzdan itibaren il sınırları içerisinde bulunan Köprübaşı Barajında yüzde 90 oranında su tutulmaya başlandı. Barajın faaliyete geçmesi için bunun kaçınılmaz olduğunu belirten yetkililer, &[#]8220;Ancak can suyu dediğimiz bir su dere ve ırmaklara bırakılıyor. Tabi bu mevsimin de yaz olmasından dolayı yeterli gelmeyebilir. Üç aylık süreden sonra yani Eylül ayında su tutma işlemimiz muhtemelen sona erecektir ve normal olarak tekrar dere ve ırmaklar eski haline dönecektir&[#]8221; dediler.
Editör: Pusula Gazetesi