Zonguldak´ta, oturduğu 6 katlı apartmanın çatısına belediyeden ruhsat almadan kaçak kat yaptırdığı iddiasıyla hakkında, ´İmar kirliliğine neden olmak´ suçundan dava açılan 56 yaşındaki Turgut Papila, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.


Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verirken, belediye, bina


sakinlerinin 5´te 4´ünün imzasıyla başvuran Papila´ya söz konusu kat için ruhsat verdi.


Bahçelievler Mahallesi Sendika Caddesi´ndeki Ertam Apartmanı´nın zemin katında oturan 66 yaşındaki Arslan Sarıgül, 6´ncı katta oturan komşusu Turgut Papila hakkında, binanın üstüne belediyeden ruhsat almadan kaçak kat inşa ettirdiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.


Cumhuriyet Savcılığı´nın soruşturması sonunda hazırlanan iddianame doğrultusunda Papila hakkında, ´İmar kirliliğine neden olmak´ suçlamasıyla dava açıldı. Zonguldak 2´nci Asliye Ceza Mahkemesi´nde görülen davada hakim karşısına çıkan Turgut Papila, apartmanın en üst katında oturduğunu, ayrıca terasta mülkiyeti kendisine ait bir oda bulunduğunu söyledi.


Çatıdan evine sürekli yağmur suyu akması nedeniyle mağdur olduğundan apartman sakinleri ile belediyeden sözlü onay alarak binanın üstüne çatı katı yapmaya başladığını belirten Papila, sonradan Arslan Sarıgül´ün kendisini önce belediyeye, sonra da avcılığa şikayet ettiğini kaydetti. Papila, "Belediyeden gelip inşaatı mühürlediler. Ben de ruhsat almak için belediyeye başvurdum. Mevzuat gereği bina sakinlerinden 5´te 4´ünün onayının gerektiğini söylediler. Şu anda ulaşamadığım birkaç kiş kişi var. Onların da


imzasını aldıktan sonra belediyeden ruhsat alacağım" dedi.


Binada keşif yapan bilirkişi heyetinin raporunda, söz konusu çatı katının yapı niteliğinde, kaçak ve ruhsatsız olduğu belirtildi. Belediyenin de çatı katının ruhsatsız olduğunu bildirmesi üzerine mahkeme, imar kirliliğine neden olduğuna hükmettiği sanık Turgut Papila´yı 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, bir daha suç işlemeyeceği kanaatine vardığı sanığa verilen cezayla ilgili hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.


Arslan Sarıgül, mahkemenin kararının ardından 7 gün içinde söz konusu çatı katını yıkmayan Zonguldak Belediyesi´ne yazı yazarak yıkım talebinde bulundu. Ancak belediye, Sarıgül´ün mahkeme kararıyla birlikte yaptığı yazılı başvurusuna cevap vermedi.


Belediye yetkilileri, mahkemenin kararının ardından belediyeye gelen Papila´nın bina


sakinlerinin imzasını toplamaya çalıştığını söylediğini, bu yüzden kendisine ek süre verildiğini söyledi. Yetkililer, daha sonra bina sakinlerinden 5´te 4´ünün imzasını alan Papila´ya, 7 Temmuz´da ruhsat verildiğini belirtti. Yetkililer, çatı katının binanın projesinde yer aldığını, bu tür olaylarda da vatandaşlara esneklik gösterebildiklerini söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi