Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nda çalışan işçileri kapsayan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin 29 Temmuz 2011 tarihinde görüşülerek uzlaşmaya varılması ile imzalanma aşamasına geçildi.
TTK Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu&[#]8217;nda gerçekleştirilen 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi taraflar arasında imzalandı. İmza töreni öncesinde konuşma yapan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, &[#]8220;24. dönem Toplu İş Sözleşmeleri&[#]8217;nin başlangıçtan imza aşamasına gelinceye denk emeği geçen başta Başbakan olmak üzere hükümet yetkililerine ve emeği geçenlere, kurumumuz adına Toplu İş Sözleşmelerine katılan heyete şükranlarımı arz ediyorum. Toplu İş Sözleşmesinin başta maden işçileri olmak üzere GMİS&[#]8217;e, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum&[#]8221; dedi.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise konuşmasında şöyle dedi:
&[#]8220;TTK&[#]8217;da çalışan üyelerimizi kapsayan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimizi 29 Temmuz 2011 tarihinde masa başında uzlaşmaya vararak tamamladık. 19 Temmuz 2011 tarihinde, Türk-İş Kamu Toplu İş Sözleşmelerinden Sorumlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında imzalanan çerçeve anlaşması genel ücret politikamızı belirledi. Öncelikle hükümet nezdinde sürdürdüğümüz görüşmelerde hazine ve maliyenin sınırlarını bizim adımıza zorlayan Bakan Faruk Çelik&[#]8217;e, Türk-İş yöneticilerine ve farklı işyerlerinde farklı sendikalara üye olan yaklaşık 35 bin düşük ücretli işçi arkadaşımız arasında yer alan, 2006 ve 2009 girişli madenci arkadaşlarımız başta olmak üzere 4 bin 300 madenci arkadaşımız için titiz hesaplar yapan Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat&[#]8217;a ve diğer arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizin içinde bulunduğu durumu, TTK&[#]8217;nın gerçeklerini ve genel ücret politikalarını bilerek ortaya koyduğumuz taleplerimize tam olarak ulaşamasak da, geldiğimiz noktada tüm havza çapında arkadaşlarımızın da onayını alarak sözleşmemizi imzaladık. Biz, bu şartlarda yapabileceğimizin en iyisini yaptığımıza inanıyoruz. 4 bin 300 arkadaşımız 90 ila 130 TL arasında iyileştirme aldı. Eski ile yeni işçi arasındaki ücret farkını yaklaşık 7 puan kapattık. Önümüzdeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, aynı işi yapan arkadaşlarımız arasındaki ücret farkını tamamen kapatmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Şimdi, iş güvenliğini unutmadan üretimi ve verimliliği artırmak, TTK&[#]8217;yı kendi ayakları üzerinde durabileceği bir ekonomik güce kavuşturmak, ülkemize ve milletimize daha çok katkı verebilmek için hep birlikte çalışacağız.&[#]8221;
Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat ise konuşmasında, &[#]8220;Bu gün yine mutlu bir olayı yaşıyoruz. Her ne kadar talepler ve istekler arzuya göre olmamış olsa bile yine bir toplu iş sözleşmesini imzalıyor olmanın, arkadaşlarımızın sıkıntılarını hiç olmazsa bir kısmını gidermiş olmanın mutluluğu ve huzurunu yaşıyoruz. Bu müzakere sürecinde başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum&[#]8221; diye konuştu.
Konuşmaların ardından 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.
Editör: Pusula Gazetesi