Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) Bağlık-İnağzı sahası 36 yıl süreyle rödevans karşılığı ihale edilecek. Şu ana kadar 5 firma dosya aldı. Müracaat edenler arasında deneyimli firmalardan Demir Madenciliğin yansıra Erdemir, Kardemir, Çolakoğlu, Adularya gibi firmalar da var. TTK uhdesinde kalmak şartıyla, maden işletmeciliği yapabilecek ehil gerçek ve tüzel kişiler içinden uygun teklif yapan işletmeye verilecek saha için 10 Ekim 2011´de açık usulle ihale gerçekleştirilecek. İsteklilerin asgari 2 milyon lira geçici teminat vereceği ihaleyle, kurumun demir-çelik fabrikalarının vazgeçilmez ham maddesi konumundaki koklaşabilir nitelikteki metalürjik kömürün üretimine özel sektörün de katkı vermesi planlanıyor. Özel sektörün ürettiği kömür miktarı doğrultusunda rödevans bedeli alarak gelir de elde eden TTK´nın, geçen yıl demir-çelik fabrikalarının ihtiyacının ancak 498 bin 639 tonuna cevap verebilmesi nedeniyle kaliteli kömür rezervinin bulunduğu sahada yapılacak üretimin, fabrikaların ithal kömüre daha az yönelmesini de sağlaması bekleniyor. Zonguldak ve Ereğli ilçesi limanlarından yılda 2 milyon tonunun üzerinde kömür ithalatı gerçekleştirildiği havzada, Bağlık-İnağzı sahasındaki verimli kaynakların özel sektöre açılmasıyla bu oranın azalması hedefleniyor. TTK&[#]8217;nın en önemli sahalarından biri olan Bağlık-İnağzı sahası daha önce de ihale edilmiş, o dönem Çatalağzı&[#]8217;nda termik santral çalışması başlatan Eren Enerji santral inşaatının hızla bitirirken ihaleden vazgeçip ithal kömüre yönelmişti.


BİRİNCİ DERECE KOKLAŞABİLİR REZERV


TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Pusula&[#]8217;nın sorularına verdiği yanıtta 6 bin 885 kilometrekarelik ruhsat alanları bulunduğunu, Bağlık-İnağzı sahasının da önemli rezerve sahip olmasına karşın şimdiye kadar değerlendirilemediğini söyledi. Daha önce yapılan ihaleyi alan firmanın daha sonra buradan vazgeçmesinin ardından önümüzdeki aylarda yapılacak ihaleden çok ümitli olduğunu belirten İnan ihaleye katılmak isteyenlerin 10 Ekim´e kadar tekliflerini vermesi gerektiğini söyledi. Bağlık-İnağzı sahasındaki kömürü çok değerli olduğunu hatırlatan İnan; "Yaklaşık 130 milyon ton birinci derece koklaşabilir rezervi olan Bağlık-İnağzı taş kömürü sahası 36 yıl süreyle rödevans karşılığı ihale edilecek. Buradaki saha kıymetli kömürün bulunduğu önemli alandır. Demir-çelik sektörünün ihtiyaç duyduğu metalürjik özellikte rezerve sahip alandan üretilecek kömürün pazar sıkıntısı yok. Kurumun üretim yapmadığı alanlarda gerçekleştirilen işletmecilik yer altı zenginliklerimizin ekonomiye kazandırılması açısından önem taşıyor. Burada üretilecek kaliteli kömür, demir-çelik fabrikalarının ihtiyaçlarını katkı sağlayacak, dolayısıyla ithalat azalacaktır. İhaleye katılmak için güçlü firmaların dosya aldığını görüyoruz. Şimdiye kadar Erdemir, Kardemir, Çolakoğlu, Adularya ve Demir Madencilik dosya aldı. Bu tablo ihale öncesi bizi ümitlendiriyor. Daha önceki ihaleyi alan sonrasında ise yatırımdan vazgeçen Eren Enerji şimdiye kadar müracaat etmedi.


ALTI YIL İÇİNDE 4 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI


TTK Genel Müdürü Burhan İnan ihale süreci sonunda herhangi bir olumsuzluk olmaması durumunda 6 yıl içinde 3 bin 500- 4 bin kişinin buradan iş sahibi olabileceğini belirtti. İnan değerlendirmesinde; &[#]8220;İhalenin sonuçlanmasıyla birlikte kazanan firma 2 yıl içinde etüt çalışmalarını tamamlayacak. İşletmeye geçme süresi de 4 yıl. Toplam 6 yıl içinde burada üretime başlamış olacak. Etüt çalışmalarının ardından işletmeye geçme süresinin hızlı olacağına inanıyorum. Burada 3 bin500, 4 bin kişiye iş sağlanacak. İhale için dosya alan firmaların her biri kendi alanlarında deneyimli ve güçlü firmalar. Zonguldak ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Öncelikle ihale sürecinin tamamlanmasını bekleyeceğiz&[#]8221; dedi.


METAN&[#]8217;DAN ELEKTİRİK ÜRETİLECEK


TTK Genel Müdürü Burhan İnan maden ocaklarındaki metan gazın atmosfere bırakılan bölümünün elektrik enerjine dönüştürülmesine yönelik projelerinin de önem taşıdığını belirterek çalışmaların başladığını söyledi. Uygulamaya Amasra Müessese Müdürlüğü ocaklarından başlanacağını belirten İnan:"Havaya bırakılan metan gazının elektrik enerjisine dönüşmesine yönelik ihalenin hazırlıkları tamamlandı. Kömür ocaklarının büyük pervaneleri aracılığıyla atmosfere bırakılan kirli hava içindeki binde üç mertebesindeki metandan enerji üretilecek. Havaya bırakılan gazın da değerlendirilmesine yönelik Türkiye´de ilk olacak proje hayata geçirilecek. 25-30 megavat civarında potansiyelimiz olduğundan bahsediliyor. Çok yeni bir teknolojiyi uygulayacağız. İhaleyi kazanan firma Amasra Müessese Müdürlüğü ocaklarında pilot uygulamaya başlayacak. Sonuç alabilirlerse diğer ocaklara da sistemi kurarak elektrik üretecek. Metan yoğunluğunu göz önünde bulundurduğumuzda diğer bölgelerde de uygulanabileceğine inanıyorum" dedi.


DEMİR: ŞARTNAMEYİ İNCELİYORUZ


Demir Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) Bağlık-İnağzı sahası için dosya aldıklarını ve incelediklerini belirterek; &[#]8220;Daha önce ihaleye çıktı. Ancak alan firma yatırımdan vazgeçti. Bağlık-İnağzı sahası önemli bir üretim alanı. Bizde dosya aldık. İnceleyip karar vereceğiz. Buraya Erdemir ve Kardemir gibi firmalarında ilgi göstermesi güzel bir gelişme. Burada sağlanacak istihdamla işsizliğe de kısman çözüm bulunmuş olur&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi