Zonguldak´ın Kozlu beldesine bağlı Dereköy köyünde 1999-2000 yılları arasında eğitim öğretime açılan 16 derslikli yapımı 1 milyon TL´yi bulan içinde asansör, spor salonu, revir, laboratuvr gibi son sistemle donatılan, Dünya Bankası destekli yapılan ilköğretim okulun kapatılmasına köy halkı tepki gösterdi. Zonguldak Eğitim-İş Sendikası (Eğitim-İş) yönetimi de köye giderek okulun kapatılmaması için eylem yaptı. Okulun kapatılmasına tepki gösteren Eğitim-İş Sendikası Başkanı Metin Kahveci, "Ülkemizde adeta
devlet politikası haline gelen köyden kente göç etme düşüncesi ya da okuldaki öğrenci sayılarımız düşüyor bahanesi kapsamında Dereköy İlköğretim Okulu´nun kapatılma kararını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Böylece bu köylerde diğer köyler gibi gençlerin olmadığı sadece birkaç yaşlı köylünün olacağı bir köy kervanına gireceğidir" dedi.
Sendika Başkanı Kahveci, elindeki zili çalarak okulun zillerinin tekrar çalmasını istediklerini söyledi.
Dereköy Köyü Muhtarı Muhammet Başar da, okulun kapatılmasını istemediklerini belirterek bu eylemleri sonuna kadar devam ettireceklerini söyledi. Yetkililere bir kez daha seslenen Başar, şöyle konuştu: "Bu binayı atıl durumda bırakmayalım, yazıktır günahtır. Devletin trilyonluk yatırımları burada. İki ay önce Milli Eğitim Bakanlığımızın müfettişleri buraya gelerek incelemelerde bulundu. Yaptıkları inceleme sonucunda Dereköy İlköğretim Okulu´nun 27.06.2011 tarihinde taşımalı eğitime devam edeceği
söylendi. Ama bir gün sonra ne hikmetse siyasi politikalar mı ne olduysa oldu okulumuz kapandı. Biz mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz."
Öte yandan bir zamanlar öğrencilerin oturduğu sıralar köyde yapılan düğüne gelen davetliler için okuldan alınarak düğün alanına taşınıyor. Öğrencilerin oturduğu sıralarda artık düğüne gelen davetliler oturuyor.
Yetkililer, Milli Eğitim Bakanlığı´nın birleştirilmiş sınıf uygulaması kapsamında öğrenci sayısının azlığı ve yetersizliği sebebiyle okulun kapatıldığını ve öğrencilerin taşımalı eğitim kapsamında başka okullara nakledileceğini ifade etti. Yetkililer, "Bina okul olarak kalacak. Ana sınıfı varsa devam ettirilecek. Yoksa eğer, köy muhtarına teslim edilecek. Köy muhtarı okul binasını köy odası, köy evi gibi köylünün yararına olan projelerde kullanabilecek" dediler.
Editör: Pusula Gazetesi