Çaycuma Belediyesi ile Çaycuma Diyabet Diyaliz ve Kronik Hastaları Derneği&[#]8217;nin düzenlemiş olduğu diyabet ve böbrek hastalığı hakkındaki bilgilendirme toplantısı Çaycuma TSO Toplantı Salonu&[#]8217;nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Zonguldak Diyabet Hastaları Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, Çaycuma Diyabet Diyaliz ve Kronik Hastaları Derneği Başkanı Ersel Malçık, Çaycuma Anneler Derneği Başkanı Leyla Gülşen ve Belediye Kültür Müdürü Veysel Özkan katıldı.


Şeker hastalarının ilgi gösterdiği toplantıya konuşmacı olarak Doç. Dr. Eyüp Külah Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi&[#]8217;nden Doç. Dr. Eyüp Külah katıldı.


Şeker hastalığının böbrekteki etkilerini anlatan Külah, duyarlılıklarından ötürü toplantıyı düzenleyen derneğe teşekkür etti. Külah; &[#]8220; Şeker hastalarının en önemli sorunlarından biri böbrek rahatsızlığıdır. Çok eskiden şeker hastalığı doktorların, hastaların idrarlarının tadına bakması ile anlaşılırdı. Şeker hastalığının böbreği bozduğu yaklaşık 200 yıl önce anlaşıldı. Şeker hasatlığı eğer böbreği bozmaya başlamış ise idrarda protein çıkar. Ülkemizde her dört şeker hasatsından biri diyalize girmek zorunda kalıyor. Günümüzde insanların % 13 &[#]8216;ü şeker hastası. Şişmanladıkça şeker hastalığının görülme yaşı da düşüyor. Şeker hastalığının bir ve iki tip olmak üzere iki çeşidi vardır. En çok görülen tip 2 şeker hastalığıdır. Ancak tip 1 diyabet böbreği daha çok bozmaktadır. Türkiye&[#]8217;de insanların en fazla şeker hastalığı nedeniyle diyalize girmektedir.


Şeker hastalarında böbrek bozukluğu, gece idrara çıkma, idrarda köpürme, ayakta şişme, ve yüksek tansiyon ile kendini göstermektedir. Obezite ile fazla et ve tuz tüketmekte şeker ve böbrek rahatsızlığını artırır. Diyabet hasatsı aynı zamanda bizim için bir kalp hastasıdır.


Ayrıca şeker hastalarının sigara içmesi bir intihar gibidir. Dikkatsiz doktorda bir risk faktörüdür. Doktora gittiğinizde şeker ve böbrek hastası olduğunuzu belirtin. Maalesef toplumumuzu gitgide şişmanlıyor. İnsan ömrünü artıran tek diyet az ve sık yemektir.


Türk toplumu çok fazla şeker tüketiyor. Yarım ekmek yediğim zide bir günde almamız gereken tuzun hepsini alıyoruz. Şekerini kontrol etmeyen ne yiyeceği bilmeyen hastalar bilinçsizdir. Kontrollü şeker hastaları yaşam süresini uzatabilmektedir&[#]8221;diye konuştu.


Doç. Dr. Eyüp Külah ayrıca internetten ya da televizyondan satılan ilaçların kontrol çalışması olmadığı için kesinlikle satın alınmaması gerektiğini söyledi.


Çaycuma Diyabet Diyaliz ve Kronik Hastaları Derneği Başkanı Ersel Maçlık, Doç. Doktor Eyüp külah ve salonu dolduran katılımcılara teşekkür ederken, Doktor Küla,h şeker hastalarının sorularını cevaplandırdı.

Editör: Pusula Gazetesi