Zonguldak Belediye Başkanlığı görevinden Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekilliği&[#]8217;nden aday olmak için istifa eden İsmail Eşref ilk kez Pusula&[#]8217;ya konuştu.


Seçim öncesi ve seçim sonrası kendisiyle ilgili yapılan eleştirilere ve milletvekili adaylığı süreciyle ilgili Pusula&[#]8217;nın sorularını yanıtlayan İsmail Eşref, bundan sonraki tek hedefinin ailesinin yanında olmak olduğunu söyledi.


&[#]8216;Sonucun böyle olacağını bilseydim istifa etmezdim. Keşke diyorum&[#]8217; diyen İsmail Eşref, parti yöneticilerinin &[#]8216;İsmail Eşref&[#]8217;e vatandaşın tepkisi var. Oyumuzu etkiledi&[#]8217; yönündeki eleştirilere ise; &[#]8220;Suçlu yanlış yerde aranıyor. İsmail Eşref varlığıyla, tavrıyla bile partisine oy katar. Çünkü İsmail Eşref Cumhuriyet Halk Partili ve bu zaman kadar başka bir yere gitmedi, gitmez. Gönderemezler, atamazlar. Lütfen herkes kendi işine baksın. Parti içi meselelerde partide kalsın&[#]8221; şeklinde yanıt verdi.


Milletvekilliği aday adaylığı sürecinde kendisine çok güvendiğini fakat Mehmet Haberal&[#]8217;ın adaylığının sıralamayı etkilediğini ifade eden İsmail Eşref, Pusula&[#]8217;nın sorularına şu şekilde yanıt verdi:



Zonguldak kamuoyu ve siyasi partililerin &[#]8216;İsmail Eşref Belediye Başkanlığı görevinden kaçtı&[#]8217; yönündeki eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?


İsmail Eşref hiçbir görevden kaçmaz. 1996&[#]8217;da görev verildi ve 3 sene belediye başkanlığı yaptı. 1999&[#]8217;da yeniden seçildi ve 5 sene görev yaptı. 2004&[#]8217;de yine aday oldum ama seçim kaybettim. 2009&[#]8217;da 4. defa aday ve belediye başkanı oldum. Bugün itibariyle 15 yıl belediye başkanlığı görevim var. 4 kez seçim 3 kez görev aldım. 2007 yılındaki genel seçimlerde de 3 ay o günkü adaylarla birlikte koştum. 2010&[#]8217;da referandumda yine belediye başkanlığı görevime rağmen taraf oldum ve yine o mücadele içerisinde partimle birlikte sonuna kadar koştum. 6 seçim geçirdim. Bu görevden kaçmak mıdır? Son olarak 7. seçime talip oldum. Bir üst göreve, daha etkili bir göreve milletvekilliğine talip oldum. Birkaç sebebim vardı. Birincisi benim o katıldığım seçimlerdeki başarılı sonuçların bu seçimde de partime faydası olsun, partimizin oyu yükselsin diye düşündüm. 6 seçimin 5&[#]8217;indeki tam ve yüksek başarı bu seçime yansıyabilirdi. İkincisi bu kadar seçim ve 3 dönem belediye başkanlığı, artık milletvekilliğini hak ettiğimi düşünüyordum. Yani bana göre bunun sırası gelmişti. Ben 3-4 sene bekleyecek durumda değildim. Yaşımız itibariyle de bir yerlere vardık. Zonguldak halkından da adaylığımın konuşulduğu günlerde hiç tepki almadım. Olma diyenler çok azınlıktaydı. Olma diyenlerin birçoğu belediye başkanlığını bırakmamam için o görevi daha iyi yaptığımı bildikleri içindi. Haklılardı. Ama ben başka türlü düşündüm. Milletvekili olduğumuzda Cumhuriyet Halk Partili bir belediye bıraktığımızda bende Cumhuriyet Halk Partili bir milletvekili olarak Ankara ayağı olarak Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ni başarılı kılmayı hayal ettim. Bu benim için ciddi bir gerekçeydi. Belediye başkanlarının Ankara bağlantısı çok önemlidir. Ben bunu eski kabiliyetlerimle bugüne kadar sürdürdüm. 2 yıldır hiçte Ankara desteği görmedim. Tekel binasının belediye verilişi engellendi. Hatta bırakın belediyeye vermeyi Tekel arsayı ihale etmeye kalktı. SGK Acılık&[#]8217;a gelsin dedik olmadı. Bu ve buna benzer çok şey sayabilirim. Taleplerimizin hiçbiri olmadı. Dolayısıyla belediyenin Ankara ayağı bizim muhalefet belediye başkanı olmamız sebebiyle yürümedi. Ben milletvekili olsaydım çok başarılı işlere imza atabilirdik. Diğer taraftan Bayındırlık Müdürlüğü dönemimden bu yana ilin bütününü tanıma kabiliyetimle benim sadece merkez değil tüm ilçelerle birlikte hizmet etmemi sağlayacaktı. Bu gerekçelerle milletvekili olmak istedim ve istifa ettim. Olmadı. Niye olmadığı listeden belli. Sayın Haberal&[#]8217;ın Ankara veya başka bir yerden aday gösterilmemesi ve buradan olmasıyla böyle oldu. Sayın hocamızın, büyüğümüzün varlığı da beni çok mutlu etti. Tabiî ki Zonguldak için lazım olan bir insan. Ama bu sıralamayı etkiledi.


Belediye Başkanlığı görevinden istifa ettiğiniz için pişman mısınız?


Pişman mıyım? 3 senemi doldurmak isterdim. Ama böyle bir niyet beni 2 sene görev yapmakla sınırlı bıraktı. Milletvekili olsaydım zaten 3 seneyi yapmışcasına görevde olacaktım. O yönüyle sonuçtan çok memnun olduğumu ifade edemem. İsmail Eşref kaçmadı. Saydığım tüm seçimlere giren ve bu kadar görev alan bir insan kaçmaz. Sadece daha etkili bir göreve talip oldum.


Genel Merkez tarafından istifa etmemeniz söylenmesine rağmen neden istifa ettiniz?


Israrlıydım. Yani o adaylığa ısrarcıydım. Partim müsaade etmedi diye de bir şey yok. MYK toplantısında belediye başkanları istifa etmesinler, görevlerini tamamlasınlar kararı çıktı. Bu karar her zaman çıkar. Nitekim Adalet ve Kalkınma Partisi&[#]8217;nde de böyle bir karar çıktı ve Özcan Ulupınar istifa etti. Oda partisine danışmadan istifa etti ve milletvekili oldu. Bu çok anormal bir şey değil ki. Tüm üst görevlilerin çoğu belediye başkanlığından gelmiştir. Benim de buna hakkım yok mu? Tabi var. Bende bu hakkımı kullanmak için ısrar ettim. MYK toplantısından çıkıldığında Gürsel Tekin Bey&[#]8217;e istisna var mı diye sordum. Gürsel Bey &[#]8216;Genel Başkanımız istisna yapmayalım dedi&[#]8217; dedi. İstifa edeceğimi söyleyince &[#]8216;taktir senin, sen bilirsin&[#]8217; dedi. Bende istifa ettim.


Keşke diyor musunuz?


Keşke diyorum. Şöyle diyorum; böyle olacağını bilseydim etmezdim. Kendime çok güveniyordum. Ama dönemimi de tamamlamak isterdim.



CHP İl Başkanı Tümer Peker ve Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun sizin 2 senelik görev sürecinizde beklenen hizmeti getirmediğinizi ve görevinizden istifa etmeniz nedeniyle 19 mahallede iyi sonuç alınamadığı yönünde açıklamaları oldu. Bunun yanı sıra seçim çalışmalarına katılmadığınız söyleniyor. Bu doğru mu? CHP&[#]8217;nin istenilen oyu alamamasında sizin etkiniz oldu mu?


Seçim atmosferinde seçim bürolarının açılışlarına, aday tanıtımlarına hepsine gittim. Benim bulunmadığım yer sadece mahalle gezileriydi. Onda da şu amaçla bulunmadım. Mahallelerde gezerken bizi niye bıraktın eleştirisi daha büyük olumsuzluk yaratacaktı. O nedenle mahallelerde dolaşmadım ama partimin etkinliklerinde çoğunlukla bulundu. Benim partime hiçbir zaman eksim olmamıştır. her zaman artım olmuştur. İsmail Eşref bugün alnı dimdik geziyor ve gezer. Zonguldak haklıda niye bu durumda olduğumu anlayacak durumda. Benim bu tavrımla dahi Cumhuriyet Halk Partisi&[#]8217;ne oy kaybı değil oy getirdiğim anlamına gelmektedir. Vatandaşın tepkisi neden istifa ettin diye olabilir ama bu Cumhuriyet Halk Partisine oy kaybettirmez. Bu İsmail Eşref&[#]8217;e sitemdir. Bu sitem beni sevdiklerinden bir sitemdir. Olumsuz bir sitem değildir. O nedenle ben o sitemi çok anlamlı buluyorum. Benim bir hedefim vardı ama her zaman bu hedef tutmaya bilir. Sonuçtan da şöyle rahatsız değilim; keşke öbür türlü olabilseydi adaylığım ama şimdi işim gücüm var. Çocuklarımla beraberim ve ailemle daha çok vakit geçirebiliyorum. Yani boş değilim.


Sizce bu tür eleştiriler yapılmalı mı?


Parti içi eleştiriler olur ama bu kamuoyuna basın yoluyla olmaması lazımdı. Keşke kamuoyu ile paylaşmasalardı. Bunu bana söyleselerdi veya eleştiriyi şimdi yapacaklarına daha evvel söyleselerdi. Ben mahallelere gitmediğimi söyledim ve dolayısıyla partime zarar vermek istemedim. İsmail Eşref eleştirileceğine kendi seçimlerim olmadığım halde seçimlerde bire bir koşan İsmail Eşref&[#]8217;i şimdi hiç kimsenin eleştirmeye hakkı yok. 2009&[#]8217;da nasıl çağırıldım ve seçimi aldıysak ben yine seçime katılıp oyumu arttırmayı beklerken böyle oldu. Bu benim kabahatim değil. Suçlu yanlış yerde aranıyor. İsmail Eşref varlığıyla, tavrıyla bile partisine oy katar. Çünkü İsmail Eşref Cumhuriyet Halk Partili ve bu zaman kadar başka bir yere gitmedi, gitmez. Gönderemezler, atamazlar. Ben partime çok gönülden bağlıyım. O yüzden de o eleştiriler içeride yapılmalı. Şu söylemleri de bir şeyler söylendi diye söylüyorum. Yoksa bugüne kadar ben hiçbir şey söylemedim, söylemem de. Bu açıklamam da siyasetle ilgili son açıklamadır. Ben cevap vermek zorunda bırakılmak istemiyorum. Lütfen herkes kendi işine baksın. Parti içi meselelerde partide kalsın.



Seçim çalışmalarından Ak Partililer &[#]8216;önümüzdeki dönemde Zonguldak Belediyesini de alacağız&[#]8217; yönünde açıklamalarda bulundular. Sizce Ak Parti Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ni alabilir mi?


Ak Parti Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ni kazanamaz. Çünkü Zonguldak belediyesi 2 yılda bile çok şeyler yaptı. Bu 3 yılda da benim o başlattığım işler devam edecek. Saymama gerek yok çünkü Zonguldaklı benim başlattığım projeleri yaşıyor. Büyük projeler. Bu projeler bu dönem biter ve dolayısıyla belediye yine benim bıraktığım tarzda gider. Çünkü başlayan bir iş geri gitmez. Ben belediye başkanımızın da bu işleri sürüklediğini ve hevesle daha fazlasını yapmak istediğini biliyorum. Dolayısıyla 3 yılı bu başarılı projelerin üzerine de katarak gittiğinde zaten Zonguldak merkez Cumhuriyet Halk Partisine yatkın. Bu oy çalışılırsa da kaymaz. O nedenle belediye tekrar alınabilir ve alınır. Ben Cumhuriyet Halk Partisi&[#]8217;nin yeniden seçimi alacağına inanıyorum.


Siyasete devam edecek misiniz? Bundan sonra da sizi bir göreve aday olarak görebilecek miyiz?


Düşünmüyorum. Siyasette varım ama artık görev düşünmüyorum. Bundan sonraki hedefim ailemle birlikte olmak.


Editör: Pusula Gazetesi