Zonguldak Kent Konseyi çok sayıda STK temsilcisinin ortaklaşa çalışmasıyla hazırlanan talepleri kamuoyuna açıklayarak Milletvekili adaylarından beklentileri dile getirdi.


Geçtiğimiz günlerde Kent Konseyi üyeleri ve çok sayıda STK temsilcisinin ortak çalışması sonucu hazırlanan raporda ulaşım, çevre, planlı kentleşme gibi konulardaki istekler öne çıkıyor.


Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin özeleştiri yaparak başladığı açıklamasında; &[#]8220;Bu deklarasyonun daha önce hazırlamamız gerekiyordu. Biraz gecikmeli de olsa siyasilerimizin, Milletvekili adaylarımızın bu talepleri dikkate almasını bekliyoruz. Bu talepleri kendilerine ulaştırıyoruz. Bunun yanında kentin farlı noktalarında kamuoyu ile paylaşacağız&[#]8221; dedi.




KENT KONSEYİNİN TALEPLERİ



  • Lavuar alanı kentin merkezindeki şehrimize yakışmayan harabe halinden biran önce kurtarılmalı , Lavuar alanı projesi Zonguldak&[#]8217;a yakışır bir kentsel mekan olarak ivedilikle kentimize kazandırılmalıdır.



  • Kent içi ulaşım sorunumuzun çözümüne önemli bir katkı sağlayacak olan Mithatpaşa Tünelinin zaman kaybetmeden en hızlı biçimde yapımına başlanmalıdır. Çalışmaları devam eden Ankara-Zonguldak bölünmüş yolu kentin girişindeki tüneller ile birlikte hızlı bir biçimde tamamlanmalıdır.



  • Adapazarı-Karasu-Akçakoca-Ereğli-Zonguldak-Bartın arasında 250 km uzunluğundaki demiryolu projesine başlanmalı, 1937 yılında tesis edilen mevcut Demiryolu hattımız rehabilite edilerek modern ve daha hızlı trenlerin hizmeti sağlanmalıdır.



  • Acılık Deresi kentimize yakışmayan bugünkü halinden kurtarılarak, doğru örneklerinde olduğu gibi görsel ve rekreatif amaçlı olarak kente kazandırılmalıdır.



  • Kentimizin önemli sorunlarından biri olan Hava kirliliği konusunda acilen eylem planı yapılarak, yaptırımları da içeren önlemler alınmalıdır. Kaçak kömür kullanımına izin verilmemelidir.



  • Özellikle Çatalağzı bölgesindeki mevcut ve yeni kurulan santrallerin çevreye zarar vermesini asgari düzeye indirecek somut önlemlerin alınması sağlanmalı ve bu bölgede yeni kapasite artırımına izin verilmemelidir.



  • Termik santrallerin atık ısı suyundan faydalanılarak gerçekleştirilebilecek proje de dahil olmak üzere hava kirliliğini önleyecek bölgesel ısıtma yöntemlerini değerlendirecek fizibilite çalışmaları bir an evvel yapılarak, uygulanmaya geçirilmelidir.



  • Kentimizin özel Mülkiyet yapısından kaynaklanan Mülkiyet hakları sorunlarının çözümü için yasa ile özel bir düzenleme getirilerek, İmar ve planlama konusunda Şehircilik ilkeleri doğrultusunda kentimizin önü açılmalıdır.



  • Çarpık yapılaşma ve gecekonduların bulunduğu sağlıksız kentsel alanlardan başlamak üzere Kentsel Dönüşüm Projeleri hayata geçirilmelidir.



  • Kentimizin Ankara girişi ambarların bulunduğu alan başta olmak üzere alınacak planlama kararları ile yapılacak düzenlemeler sonucu kentimize yakışır biçimde kullanılabilecek hale getirilerek , şehir girişindeki çirkin görüntü ortadan kaldırılmalıdır.



  • TTK Kentimizin en önemli kuruluşudur. Kurumun varlığını devam ettirecek yatırımlara devam edilerek üretimi artırıcı önlemler alınmalı ve Özelleştirilmesi gündemde olan Çates ekonomik koşullar ve yapının elverdiği yöntem ile TTK bünyesine dahil edilmelidir.



  • TTK &[#]8216;ya bağımlı olan ekonominin çeşitliliğinin sağlanabilmesi amacıyla yeni istihdam alanları yaratılabilmesine imkan sağlayacak şehrimize özel bölgesel ve sektörel teşvikler sağlanarak yatırımcıların önü açılmalıdır.



  • Filyos Projesinde doğal çevre konusunda hassas davranılmalı , Filyosun tarihi yapı ve turizm potansiyeli de gözardı edilmeden belirli alanlarında bacasız sanayi alternatiflerine de yer verilmelidir.



  • Sanayi , Tarım , Turizm Haritası sivil toplum örgütlerinin görüş ve katkıları da alınarak hazırlanmalıdır.



  • Geçtiğimiz yıl hizmete başlayan Hava alanımız da belirli merkezlere yurt içi seferleri artarak devam ettirilmeli , deniz yolu ulaşımından da faydalanmamız sağlanmalıdır.



  • Karaelmas Üniversitemiz Bütçe tahsisi ve Fiziki mekan tahsisleri ile desteklenerek Üniversitenin Kent yaşamındaki katkı ve etkinliği artırılmalıdır.



  • Bizleri temsil eden Milletvekillerimizin Zonguldak ile ilgili gelişmeleri sonuçlanmadan önce kentle ilke kararları olarak paylaşması, ortaya koydukları projelerin nasıl ve ne kadar zamanda gerçekleştireceklerini de belirterek içini doldurmaları ve temsilde adaleti sağlamaya katkı sağlamak amacıyla Seçim ve Siyasi partiler Kanununun değiştirilmesine destek vermeleri bir diğer beklentimizdir.
Editör: Pusula Gazetesi