Çaycuma Sağlık Grup Başkanlığı tarafından Karapınar İlköğretim Okulu öğrencilerine &[#]8220;Sigara ve Zararları&[#]8221; konulu seminer verildi.


Hemşire Semra Erdaş tarafından verilen semineri, Kaymakam Sinan İnaltekin, Karapınar Belediye Başkanı Ercan Kınaç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Şen ve Sağlık Grup Başkanı Seval Karabıyık da izledi.


Sigara dumanında 4 binden fazla zararlı madde olduğunu ifade eden hemşire Semra Erdaş &[#]8220;Bunların en zararlıları nikotin, karbon monoksit ve katran. Nikotin esrar ve eroin gibi bağımlılık yapıyor. Bağımlılar içerindeki bu maddeden dolayı sigarayı bırakmakta güçlük çekiyorlar. Katranda % 70 oranında akciğerlerde toplanarak tek başına kanser yapabilen bir madde. Tütünün içinde ise aseton, arsenik, amonyak, gaz gibi maddeler bulunuyor. Sigara başta akciğer olmak üzere tüm sistem ve organlara zarar veriyor. Bu hastalıklardan korunmak ve erken ölmek istemiyorsanız sigara ve içenlerden uzak durun&[#]8221;şeklinde konuştu.


Akciğer ölümlerinin çoğunun sigaradan meydana geldiğini belirten Erdaş; &[#]8220; Sigara içenler çevrelerine de zarar verirler. Pasif sigara içicileri sigara içinler kadar zarar görürler. Sigara içenlerin çoğu 20 yaşından önce başlarlar. Sigara firmaları bugünün gençlerini yarının bağımlıları yapmak için reklam hazırlarlar. Sigarayı deneyen her üç kişiden biri bağımlı hale geliyor. Sagara başlamak çok kolay, bırakmak çok zordur. Gelişmiş ülkelerde sigara bağımlılığı azalırken, gelişmekte olan ülkelerde artmaktadır. Son yirmi yılda Türkiye&[#]8217;de sigara tüketimi % 80 artmış, Amerika&[#]8217;da % 30 azalmıştır. Dünyada her yıl 4 milyondan fazla insan sigaradan hayatını kaybetmektedir&[#]8221; diye konuştu.


Kaymakam İnaltekin ve Milli Eğitim Müdürü Şen fiziki olarak yetersiz olan okulun prefabrik sınıflarını gezerek öğrencilerle sohbet ettiler. Okulun başarı seviyesinin yüksek olduğunu belirten Okul Müdürü Ahmet İşkesen okulun acilen ek binaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Milli Eğitim Müdürü Şen ise okulun ek binasının bu seneki yatırım programına alındığını ifade etti.

Editör: Pusula Gazetesi