Köksal Toptan Lisesi tarafından &[#]8216;Engellilerin desteklenmesi neden önemlidir&[#]8217; konulu konferans düzenlendi. TBMM Eski Başkanı, Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan&[#]8217;ın eşi, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan ve yaşamındaki başarılarla engellilere örnek olan Down Sendromlu Olcayto Tunçel&[#]8217;in konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Vali İsa Küçük, Ak Parti Milletvekili ve adayı Yılmaz Tunç, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Kurmak Albay Yalçın Enç, Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, Ak Parti ikinci sıra Milletvekili adayı Seyfettin Kalay, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Recep Ünal Çil, CHP Merkez İlçe Başkanı Mehmet Gümüş ve çeşitli okullardan öğrenciler katıldı.


SARAMAN: BÜTÜN KESİMLER GÖREVİNİ YAPMALI


Konferansın açılışında konuşan Köksal Toptan Lisesi Müdürü Salih Saraman, engellilerin ülkede oldukça fazla olduğuna dikkat çekerek, onların eğitim ve çalışma alanında daha fazla etkin yer almalarının sağlanması gerektiğini ifade etti. Saraman, &[#]8220;Engelli bireylerimizin ülke nüfusuna oranı bu kadar çok olmasına rağmen eğitim ve istihdam oranından faydalanma oranı yapılan düzenlemelerle artış gösterdiği kaydedilse de istenilen seviyede olmadığı gerçektir. Engelli bireyleri korunmaya muhtaç ve mağdur gösteren eski anlayış ve uygulamaların günümüz dünyasında geçerliliği kalmamıştır. Onlarında her birey gibi toplumsal hayata etkin olarak katıltabilmek ve üretici bireyler olarak toplumdaki yerlerini almaları gerekmektedir. Son yıllarda yapılan olumlu yasal düzenlemelerin hayata tam anlamıyla geçirilmesinin önündeki maddi engellerin aşılması ve bu konudaki kampanyaların çoğaltılmasıyla engelli bireylerimizin eğitimde fırsat eşitliğinden tam olarak yararlanmalarını sağlayacaktır. Çünkü eğitimini tamamlamış ve tam olarak mesleki yeterliliğe sahip bireyler olduktan sonra, yasaların koruyuculuğu, işverenlerin teşviki ve kendi becerisiyle iş dünyasında onurlarıyla yerlerini alan engellilerin hayattaki en önemli engeli de ortadan kalkmış olacaktır&[#]8221; diye konuştu.


TOPTAN: ANNELİK ÖNEMLİ BİR DUYGUDUR


Konferansta son olarak Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan&[#]8217;ın eşi Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan söz aldı. Toptan konuşmasında, &[#]8220;Anneler gününü geride bıraktık. Eminim ki hepiniz annenize verdiğiniz değeri onlara bir biçimde ifade ettiniz. Onları kucakladınız. Ben de anneler gününün ardından çok değerli bir konukla, engelli arkadaşım Olcayto ile buraya geldim. Çünkü annelik çok güzel, değerli ve önemlidir. Öyle anneler vardır ki, onlar anneliklerini yaşarken baştan itibaren diğerlerinden farklı olarak emek, zaman, acı, sıkıntı, umutsuzluk ya da daha çok umut besleyen annelerdir. Onlar çok emek verirler ve bu emeklerinin sonunda çok güzel bir şeyle karşılaşırlar. Engellilerle ilgili sorunları sadece ülkemizde yaşanan sorunlar değildir. Bu sorun bütün dünyada yaşanmaktadır. Siz gençler daha dünyaya gelmeden aileleriniz mutlu bir hazırlığa soyunurken, diğer taraftan da sağlıklı bir bebek için dua etmişlerdir. Daha önceleri bu konuda önlemler alma imkanı yoktu. Şimdi, bu konuda alınabilecek bir dizi önlemler olduğunu biliyoruz. Sonra bebek dünyaya geliyor. Bazı durumlarda onun engelli olacağı aileye bildiriliyor. Bu durumda dahi engelli bebek öncelikle anneyi, babayı, varsa kardeşleri ve yakın çevreyi kedere boğmaktadır Aile bebeğin doğumuyla birlikte depresyona girmekte, bebeği reddetmektedir. Engelli tanısı kararıyla bir çökme, üzüntü gibi duyguları aile hep birlikte yaşıyor. Aileler ne yaparsak yapalım durumu değiştiremeyeceklerini düşünmektedir. Bu konular uzmanların ailelere yardım konusunda zorlandığı konulardır&[#]8221; diye konuştu.


KÜÇÜK: ENGELLİ DEĞİL ÖZELLİKLİ DEMELİYİZ


Konferansın ardından Saime Toptan ve Olcayto Tunçel&[#]8217;e Vali İsa Küçük ve Ak Parti Milletvekili Yılmaz Tunç tarafından çiçek ve İnkumu&[#]8217;nun resmedildiği yağlı boya tablo hediye edildi. Konferansın verimli geçtiğini söylen Vali İsa Küçük, &[#]8220;Saime Hanım&[#]8217;ı Bartın çok iyi tanıyor. Kendisi 2002 yılından beri dedi ama bütün ömrünü engellilik üzerine vakfetti. Olcayto bizlere birer karanfil verdi, heyecan verdi. Yaptığı konuşmasında çok önemli bir şeye deyinerek engelli kelimesi yerine özellikli demek lazım dedi. Bundan sonra özellikli kardeşlerimizin hep birlikte yanında olalım&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi