Gazetecilerin soruları yanıtlayan Köksal Toptan Filyos için; &[#]8220;Baştan beri söylenen´150 bin kişilik yeni bir şehir ortaya çıkacağı´ iddiasıdır&[#]8221; dedi. Toptan ayrıca Alaplı&[#]8217;da Çolakoğlu Metalurji&[#]8217;nin demir çelik fabrikası kurmak için hazır olduğunu belirterek OSB alanını tek parça halinde istediğini söyledi.



Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili ve Adayı Köksal Toptan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, Yönetim Kurulu Üyeleri ve partililer Karaelmas Gazeteciler Derneği&[#]8217;ni (KGD) ziyaret etti.


Ziyarette KGD Başkanı Ayşe Mert, Başkan Yardımcısı Harun Ersoy, Yönetim Kurulu Üyeleri Atilla Öksüz, Çetin Sezgin ve gazeteciler hazır bulundu.


Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili ve Adayı Köksal Toptan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun Zonguldak mitinginde yaptığı konuşmaları da değerlendirdi. İnsanların birbirlerinin yüzüne bakamayacak konuşmalardan kaçınması gerektiğinin altını çizen Toptan, diğer yandan Filyos Projesinde ki son gelişmeler hakkında da bilgiler verdi.



KİMSE BİRBİRLERİNİN YÜZÜNE


BAKAMAYACK ŞEKİLDE KONUŞMAMALI



Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, seçime kadar siyasi tansiyonun yükselebileceğine dikkati çekerek, ´´Liderler ve adaylar başta olmak üzere herkese çok büyük sorumluluk düşüyor; tansiyonu düşürmemiz lazım´´ dedi.


Toptan, şunları kaydetti:


´´Türkiye, büyük iddiaları olan bir ülke, 2023 büyük vizyonu tartışılıyor. Bu hedeften heyecan duyuyorum. Böylesine kendine büyük hedefler belirlemiş Türkiye´nin yöneticileri, yönetici adayları mutlaka bir gün birbirlerine ihtiyaç duyacaklarını unutmamalıdırlar. Bu aralar yeni anayasa yapımı tartışılıyor, bunu çok önemsiyorum. Türkiye´nin 1982 Anayasası´nda hiçbir değişiklik yapmadan onu kelime kelime yazıp ´bu 2012 anayasası´ demesi bile çok önemli bir moral motivasyonu sağlar. Türkiye ilk defa sivil anayasa yapacak. Siyasi partilerimiz, toplumun bütün kesimleri, yepyeni ve çağdaş anayasa yapma konusunda görüş birliği içerisindedir. Demek ki biz birbirimize önümüzdeki süreçte başta anayasa yapımı olmak üzere muhtacız. O bakımından yarın birbirimizin yüzüne bakamayacağımız söz ve davranışlardan mutlaka kaçınmamız lazım.´´


Toptan, seçime kadar siyasi tansiyonun artabileceğine işaret ederek, şöyle dedi:


´´Liderler ve adaylar başta olmak üzere herkese çok büyük sorumluluk düşüyor, tansiyonu düşürmemiz lazım. Zonguldak olarak biz bundan hiç şikayetçi olmadık. Geçmişimize baktığımızda bu meydanlarda nice seçimler geçirdik, sert mücadeleler yaptık ama hiçbir gün, adayımız, yöneticimiz, birbirimizin yüzüne bakamayacağımız söz etmedi, davranışta bulunmadı. Sayın Kılıçdaroğlu´nun mitingindeki talihsiz sözü dışında Zonguldak böyle bir şeye hiç tanıklık etmedi. Ümit ediyorum ki bundan sonra da etmeyecektir. Seçim çalışmalarında ne biz ne de diğer partilerin adayları birbirimizi incitecek söz ve davranışlarda bulunmuyoruz.´´



&[#]8216;13 HAZİRANDA BENZER TABLO ORTAYA ÇIKAR&[#]8217;


Seçim sonrası ne gibi bir tablo ortaya çıkacağına yönelik soruyu Toptan; ´´Bugünkü parlamentoya benzer bir tablo çıkar. Barış ve Demokrasi Partisi de Meclise girebilir, öyle gözüküyor. AK Parti´nin oy oranı artabilir. Birçok kentin milletvekili sayısı azalarak büyük şehirlere kaydı. 31 azalmanın tamamına yakını AK Parti´nin milletvekiliydi. Bunların 25´ini kazansak 6 kayıp var demektir. Bu bakımdan benzer tablo ortaya çıkacaktır´´ diye konuştu.



FİLYOS PROJESİ ÇOK AŞAMA KATETTİK
Filyos Projesi ile eleştirilerin hatırlatılması üzerine son dönemde kamulaştırma başta olmak üzere önemli bir aşama kat ettiklerini belirten harita üzerinde son durumu gösterdi. Proje üzerinde yapılan parselleri ve kamulaştırma yapılan alanları tek tek anlatan Toptan, sedde çalışmalarının tamamlanmasıyla suyun kontrol altına alınacağını söyledi.


´´Filyos´un yönetimi henüz belli değil, burası Organize Sanayi Bölgesi ya da Endüstri Bölgesi olabilir, özel bir kanun da çıkarılabilir. Sayın Başbakanın yaptığımız konuşmalarda ağırlıklı olarak fikri buranın Endüstri Bölgesi olması şeklindedir. Yatırım için en son benim bildiğim 25-26 müracaat var. Bunların içinde demir-çelik fabrikaları, termik santral, beton ve çimento fabrikası bulunuyor. Buradaki limanın da ihalesi her an yapılabilir. Emek yoğun yatırımlar gerçekleşirse istihdam çok fazla olur. Filyos Projesi ile başından beri söylenen, ´150 bin kişilik yeni bir şehir ortaya çıkacağı´ iddiasıdır. Yer tahsislerine başlanması için herhangi engel kalmadığını düşünüyorum. Sadece kuracağınız fabrikalar değil, yan sanayiler de çok gelişecektir. O vadinin tamamı yatırım alanı olacaktır. Burada bana göre, çevre kirliliği yaratabilecek yatırımlara ağırlık verilmemesi önemlidir.´´



FİLYOS&[#]8217;TA TARİH KORUNACAK


Toptan, Filyos´taki antik kentin, sanayi yatırımlarıyla zarar görmesinin mümkün olmadığını işaret ederek, ´´Yol çalışmalarında bile buna dikkat ediliyor. Tarihi koruyarak yatırımlarımızı yapmamız gerekir. Sanayileşmeyle birlikte bu tarihi zenginlikler de olursa bölgenin muhteşem hale geldiğini hep beraber göreceğiz. Antik kentinde karayolu antik kentin üzerinde geçiyordu, böyle bur durum ortaya çıktığında projeyi yapan firmalar ikaz edildi. Bir tünel yapacaklar, bunun için sondaj çalışmaları yapıyorlar. Olabilir ki tünelin geçebileceği yerde de antik yerleşim olabilir. Vadi alanında 2 yerde 3. derecede sit alanı var. Oralar boş kalacak. Geçici yapılaşma mümkün. Ona dikkat edilecek. Tarihi koruyarak oraya yapmamız lazım. Bu sanayileşmeyle birlikte Filyos&[#]8217;un merkezindeki tarihi zenginliklerde olursa bölgenin muhteşem hale geldiğini hep beraber göreceğiz. Yer tahsisi için hiçbir engel kalmıyor ama kim yeri tahsis edecek onun çalışması yapıyor. Bu dönem içinde temelleri atacağımıza inanıyorum&[#]8221; dedi.



ÇOLAKOĞLU YATIRIMDA KARARLI


Toptan Çolakoğlu Metalurji&[#]8217;nin Alaplı&[#]8217;da demir çelik fabrikası kurmak için yatırıma hazır olduğunu belirterek OSB alanını tek parça halinde istediğini söyledi. Firma yetkililerinin yaptıkları incelemelerin ardından fabrika kurmak için daha fazla alan istediklerini belirten Toptan; &[#]8220;OSB&[#]8217;nin bitişiğinde bulunan alanları kamulaştırmak mümkün. Çolakoğlu buraları satın da alabilir. Bahsedilen alan OSB&[#]8217;ye dahil edilince yeterli alana kavuşacaklarını söylüyorlar. Alaplı&[#]8217;ya yapılacak liman büyük avantaj sağlayacak&[#]8221; dedi.


Toptan, dernek Başkanı Ayşe Mert´e TBMM Albümü (1920-2010) ile kitaplar hediye etti.

Editör: Pusula Gazetesi