1 Mayıs kutlamaları kapsamında Zonguldak sivil toplum örgütleri ve TTK maden işçileri İstasyon Caddesi&[#]8217;nde buluşarak Madenci Anıtı önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Sloganlar atan kalabalık gruba destek vermek amacıyla yürüyüşe CHP Zonguldak Milletvekili ve 2. Sıra Milletvekili Adayı Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.
Madenci Anıtı önünde halaylar çekerek, 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlayan kalabalık, konuşmacıları dikkatle dinleyerek destek verdi.


KUMKUMOĞLU: &[#]8216;EMEĞİN BAYRAMINDAYIZ&[#]8217;


Emeğin bayramında olduklarını söyleyen KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tahsin Kumkumoğlu da şu görüşlere yer verdi: &[#]8220;İşsizliğin önlenmesin, kıdem tazminatını hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. İşsizlik sigortası fonunun amacı dışında kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Bizler bu ülkenin işçileri, kamu emekçileri, meslek sahipleri, emeklileri, işsizlikleri, yoksulları kadınları, gençleri olarak tüm dünya emekçileriyle birlikte 1 Mayıs alanlarında, emeğin bayramındayız&[#]8221; dedi.


ALABAŞ: &[#]8216;İŞİMİZE VE İŞYERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ&[#]8217;


Türkiye Taşkömürü Kurumunda çalışan maden işçilerinin haklarını savunacaklarını ve sonuna kadar mücadele edeceklerini söyleyen Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, konuşmasında şunları söyledi: &[#]8220;Türkiye&[#]8217;nin önünü özelleştirme ile açacaklarını söyleyenler; Başta Zonguldak olmak üzere Türkiye ekonomisine ve sanayisini yön veren kuruluşlarımızı hedef gösterenler; Ülkemizde üretim ekonomisini tahrip edip rant ekonomisinin önünü açanlar, ülkemizi borç batağına soktular. Özelleştirme adıyla yapılan yabancılaştırma uygulamalarıyla sadece borçlar değil, işsizlik ve yoksullukta arttı. Biz Zonguldaklılar olarak bu gerçeği yaşayarak gördük. Türkiye sanayisine ve ekonomisine yön veren bölgemiz; Zonguldak, Karabük ve Bartın bugün göç veren illerin başında geliyor. Üç ilimizde de emekli sayısı ile çalışan sayısı eşitlendi. İşyerlerimiz kapatıldı, küçültüldü ama yeni iş alanları yaratılmadı. Bugün, bölge ekonomisine halen yön veren Türkiye Taşkömürü Kurumu, Erdemir ve Kardemir&[#]8217;de çalışma şansını yakalamış olanlar da hallerinden memnun değil. İşte böyle bir ortamda &[#]8220;Genel Seçim&[#]8221; sürecini yaşıyoruz. Milletvekili adayları, Siyasi partilerin yöneticileri ve Genel Başkanlar, ilimize, bölgemize ve görev yaptığımız kurumlara geliyor, gelecekler. Bu süreci iyi değerlendirmek zorundayız. Zonguldak adına, bölgemiz adına, istihdam yaratacak yeni yatırımlar isteyelim. Mevcut işyerlerimizi büyütecek yeni yatırımlar için destek isteyelim. Üretimi ve veremliliği artıracak yatırımlar isteyelim. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak böyle bir dönemde, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Maden Tetkik Arama işyerlerinde çalışan arkadaşlarımız için Toplu İş sözleşmesi görüşmelerini sürdürüyoruz. Her şeyden önce işimize ve işyerimize sahip çıkacağız. 2006 ve 2009 girişli arkadaşlarımızın ücretlerinin yükseltilmesini istiyoruz. Bu arkadaşlarımız gruplu olarak değil, daimi olarak çalıştırılmasını istiyoruz. Taşeron uygulamasına son verilmesini ve taşeron şirketlerin, çalışanlarıyla birlikte Kuruma devredilmesini istiyoruz. TTK&[#]8217;nın tam kapasite ile çalıştırılmasını ve yılda 5 milyon ton satılabilir üretmek üzere yatırımların yapılmasını ve işçi açıklarının giderilmesini istiyoruz. Sosyal haklarımızın günün şartlarına göre iyileştirilmesini istiyoruz. Biz, maden ve MTA işçileri olarak tek yürek, tek ses mücadeleye hazırız. Tüm emekçi kardeşlerimizin, Zonguldak, Bartın, Karabük halkının desteğini istiyoruz&[#]8221; dedi.


Editör: Pusula Gazetesi